Marvel Knights 20th #1

Η επιστροφή των Marvel Knights!

Έχουν περάσει 20 χρόνια από όταν πρωτοξεκίνησε το Marvel Knights, το imprint που επανέφερε τη Marvel δυναμικά στο προσκήνιο, μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο. Αντιμέτωπη με την χρεοκοπία, η Marvel έδωσε στην Event Comics των Joe Quesada και Jimmy Palmiotti τα ηνία για την δημιουργία του νέου imprint, το οποίο θα ασχολούνταν με stand-alone ιστορίες δευτεροκλασάτων χαρακτήρων από γνωστούς δημιουργούς, χωρίς τα εμπόδια του τεράστιου continuity της εταιρείας. Το MARVEL KNIGHTS 20th γιορτάζει τα γενέθλια του imprint, βάζοντας όχι μόνο τους χαρακτήρες που αναζωογονήθηκαν πριν 20 χρόνια, αλλά όλο το Marvel Universe στο επίκεντρο ενός τεράστιου μυστηρίου.

Ο Matt Murdock βρίσκεται μπροστά από την ταφόπλακα της Karen Page. Δεν ξέρει ούτε ποιος είναι ο ίδιος ούτε ποια είναι η Karen και γιατί βρίσκεται στον τάφο της και, φυσικά, ούτε γιατί μπορεί να δει με κάποιον τρόπο, ενώ είναι τυφλός. Εκεί τον εντοπίζει όμως ο Frank Castle, ο οποίος μας ενημερώνει πως ούτε αυτός θυμόταν την άλλη του ζωή, αλλά ότι πλέον έχει “ξυπνήσει” και προσπαθεί να βρει και άλλους όπως τον Matt, ήρωες που θα μπορέσουν να τον βοηθήσουν να βάλουν τα πράγματα στην θέση τους. Έτσι, μαζί με τον Matt ανακαλύπτουμε πόσο βαθιά έχει αλλάξει η πραγματικότητα του, καθώς οι φίλοι του δεν τον θυμούνται και βλέπει και άλλους χαρακτήρες που δεν γνωρίζουν ότι έχουν αλλάξει.

O Donny Cates έχει αρχίσει να ξετυλίγει ένα μυστήριο, που μόνο συναρπαστικό μπορεί να χαρακτηριστεί. Ενώ θυμίζει κάποιες ιστορίες του τύπου AGE OF X και HOUSE OF M, όπου το reality wrapping παίζει πρωταρχικό ρόλο, στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Cates εστιάζει αποκλειστικά στην ψυχοσύνθεση του Matt και πώς τον επηρεάζει η ανακάλυψη μιας άλλης ζωής.

Όσον αφορά στο ίδιο το μυστήριο, ο Cates δίνει αρκετά hints και στοιχεία, αλλά και εμφανίσεις χαρακτήρων που θα μπορούσαν να είναι πίσω από όλη την συνωμοσία, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι αρκετά δυσνόητα, έτσι ώστε να μην είναι αρκετά εύκολο να προβλέψουμε τι συμβαίνει και τι θα συμβεί. Και γενικότερα, ο Cates έχει αποδείξει ότι είναι πολύ ικανός συγγραφέας και ότι μπορεί να μας παραδώσει μια αρκετά απρόβλεπτη ιστορία.

Όσον αφορά στο σχέδιο, δεν είναι η καλύτερη δουλειά του Travel Foreman. Αν και ο κόσμος του comic δε μοιάζει ιδιαίτερα ζωντανός και μερικοί χαρακτήρες δεν είναι ιδιαίτερα πειστικά οπτικοποιημένοι (με πιο τρανταχτό παράδειγμα τον Kingpin), τα panels με τον Matt αντισταθμίζουν την κατάσταση. Είτε είναι φανερά ταλαιπωρημένος είτε έχει αρχίσει να ανακτά λίγη από την αισιοδοξία του είτε κλαίει και προσεύχεται για κάποιο θαύμα, ο Foreman τον σχεδιάζει με πολύ περισσότερη προσοχή. Ευρύτερο παράπονο μου είναι ότι θα προτιμούσα κάποιον με πιο gritty στιλ να συνοδεύσει το σενάριο.

Ένα ωραίο μικρό δωράκι για τους fans των Marvel Knights, το MARVEL KNIGHTS 20TH #1 υπόσχεται ένα αρκετά ενδιαφέρον μυστήριο με πρωταγωνιστές τους κεντρικούς χαρακτήρες του ομώνυμου imprint, που αφορά όμως όλο το σύμπαν της Marvel.