Firefly #1

I’m still free, you can’t take the sky from me...
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Firefly #1

WriterGreg PakArtistDan McDaidPublisherBoom! Studios

Το FIREFLY ήταν μια ιδιαίτερη τηλεοπτική σειρά. Αν και κράτησε μόνο δεκατέσσερα επεισόδια (λόγω χαμηλής τηλεθέασης, σύμφωνα με τους ιθύνοντες), κατάφερε να δημιουργήσει ένα fanbase τόσο ισχυρό, που όχι μόνο έφερε μια κινηματογραφική ταινία, αλλά ακόμη και σήμερα διατηρεί την αγάπη του άσβεστη.

Έτσι, ερχόμαστε στο σήμερα. Ο Josh Whedon έχει μεταφέρει τα δικαιώματα των χαρακτήρων του στην Boom! Studios και δεκαπέντε χρόνια μετά την προβολή του τελευταίου επεισοδίου του, το FIREFLY συνεχίζεται. Το FIREFLY, όχι το SERENITY, γιατί τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο τεύχος, λαμβάνουν χώρα πριν την ταινία (και – spoiler alert – τις όποιες απώλειες υπήρξαν εκεί). Οι παράνομοι πρωταγωνιστές βρίσκονται σε έναν πλανήτη-προορισμό θρησκευτικού τουρισμού, με χαλασμένη μηχανή. Παράλληλα, δυνάμεις ασφαλείας του Alliance αναζητούν τον Mal και τη Zoe ως εγκληματίες πολέμου.

Ο Greg Pak επενδύει περισσότερο στη νοσταλγία, παρά προσπαθεί να προσφέρει κάτι καινούργιο. Αυτό το βλέπουμε από την έλλειψη ουσιαστικής παρουσίασης των χαρακτήρων, αλλά και από την ξεκάθαρη γνώση ότι οι ήρωες δεν κινδυνεύουν πραγματικά, μιας και ξέρουμε τι θα γίνει στο μέλλον τους. Ωστόσο, καταφέρνει να αποδώσει ωραία τις σχέσεις ανάμεσα στο πλήρωμα, αλλά και τις ατάκες. Από την άλλη, το σχέδιο του Dan McDaid είναι μετριότατο. Συχνά παραπαίει στο ελάχιστο κατώτατο όριο, αυτό της ομοιότητας των χαρακτήρων με τους ηθοποιούς της τηλεοπτικής σειράς.

Το FIREFLY θα κρατήσει για δώδεκα τεύχη. Αν το δούμε ως επεισόδια που μας ξέφυγαν να παρακολουθήσουμε, δεν νομίζω ότι θα μας απογοητεύσει.