Top 100 Overrated Comics

90-81: The Overrated Diaries
81

X-Men: Age Of Apocalypse

1995WritersScott Lobdell, Mark Waid, Fabian Nicieza, Jeph Loeb, John Francis Moore, Larry Hama, Warren EllisArtistsRoger Cruz, Andy Kubert, Ron Garney, Ian Churchill, Steve Epting, Joe Madureira, Terry Dodson, Tony S. Daniel, Salvador Larroca, Chris Bachalo, Adam Kubert, Ken Lashley, Charles Mota, Renato Arlem, Eddie Wagner, Steve SkroceMarvel Comics

Αν θεωρήσουμε ως υπερτιμημένο ένα comic με τρελό hype που, όταν το διαβάσεις, η αντίδρασή σου είναι “εεε, ΟΚ, καλό ήταν”, τότε το AGE OF APOCALYPSE θα μπορούσε να είναι ένα ιδανικό case study.

Το AoA κυκλοφόρησε το 1995, έναν χρόνο πριν ξεκινήσω να διαβάζω αυθεντικά αμερικανικά comics. Τα πρώτα εκείνα χρόνια, το έβρισκα συνεχώς μπροστά μου. Μα σε γράμματα αναγνωστών, μα σε άρθρα στο WIZARD, μέχρι και στο εξώφυλλο του πρώτου COMICDOM fanzine! Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, τα σχόλια ήταν αποθεωτικά, με αρκετούς να το θεωρούν (μέχρι και σήμερα) ακόμη και ως την καλύτερη ιστορία των X-Men όλων των εποχών. Χρειάστηκε να περάσουν καμιά δεκαπενταριά χρόνια για να το διαβάσω και η αλήθεια είναι ότι δεν εντυπωσιάστηκα.

Όχι, δεν είναι κακό το AoA. Ίσα-ίσα, η κεντρική ιδέα είναι ενδιαφέρουσα και θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι ένα από τα πιο καλοφτιαγμένα events (ειδικά αν σκεφτεί το συντονισμό που θα χρειάστηκε). Όμως, είναι πολύ μεγαλύτερο σε έκταση από όσο χρειαζόταν, περιέχει περιττά plotlines και αμέτρητους χαρακτήρες, που σε κάνουν να χάσεις το μπούσουλα. Αν ήταν ένα maxi series 12-15, τευχών στο στιλ των WATCHMEN και EARTH X, θα ήταν πολύ καλύτερο. Σίγουρα, πάντως, δεν είναι η καλύτερη ιστορία των X-Men. Not even close.

#90 #89 #88 #87 #86 #85 #84 #83 #82 #81