Top 100 Overrated Comics

80-71: Overrated… With Children
78

New X-Men (Grant Morrison)

2001-2004WriterGrant MorrisonArtistsFrank Quitely, Ethan Van Sciver, Phil Jimenez, Marc Silvestri, Chris BachaloMarvel Comics

Το NEW X-MEN δοξάζει την τόλμη και την ανατρεπτικότητα του Grant Morrison, αλλά φέρνει μαζί και την τάση του να κόβει και να ράβει χαρακτήρες στα μέτρα του, για να ταιριάξουν με το όραμα του, να χρησιμοποιεί πληθώρα ψευδοεπιστημονικών στοιχείων, ή να παραδίδει ημιτελείς ιστορίες.

Και κάπως έτσι, το comic γίνεται ευχή και κατάρα μαζί, καθώς, ναι μεν κατάφερε να υπενθυμίσει στο αναγνωστικό κοινό όλα τα στοιχεία που κάνουν την ομάδα μεταλλαγμένων τόσο ενδιαφέρουσα (τόσο λόγω του σεναριογράφου, όσο και της συγκυρίας), αλλά ανατάραξε τόσο πολύ το status quo και άφησε τόσες πολλές εκκρεμότητες άλυτες με το τέλος του, που ταλαιπώρησαν χαρακτήρες και αναγνώστες για χρόνια μετά την αποχώρηση του Μοrrison από τη Μarvel.

Αναμφισβήτητα, το NEW X-MEN είναι ένα ενδιαφέρον και έξυπνο comic, το οποίο εξερευνά σε βάθος τους χαρακτήρες και προσφέρει άκρως επικές στιγμές. Αλλά αυτά τα στοιχεία δεν αναιρούν το γεγονός ότι το artwork δεν έχει καμία συνέπεια, με αποτέλεσμα τις επικές και καλοσχεδιασμένες σκηνές μάχης να ακολουθούν κακοφτιαγμένα πρόσωπα και δυσανάλογοι όγκοι. Επιπλέον, μέσα στην ανάγκη του να φτιάξει κάτι που θα είναι προκλητικό, θα σηματοδοτεί το τέλος της αθωότητας για τους X-Men και θα ταράξει τα νερά, ο Morrison συχνά επιλέγει να ξεχάσει το παρελθόν των χαρακτήρων και να τους αλλάξει με τρόπους που συχνά έρχονται σε αντίφαση με τις περασμένες πράξεις τους, αγνοώντας το continuity.

Έτσι, προς το τέλος του comic, το όλο τολμηρό εγχείρημα μένει μισό, τόσο όσον αφορά στην προσωπικότητα του Magneto, όσο και στον θάνατο της Phoenix και στο ερωτικό τρίγωνο Scott-Emma-Jean. Μάλλoν κανείς δεν είναι αλάνθαστος, λοιπόν.

#80 #79 #78 #77 #76 #75 #74 #73 #72 #71