Top 100 Overrated Comics

80-71: Overrated… With Children
72

Batman: A Death In The Family

1988WriterJim StarlinArtistJim AparoDC Comics

“Ένα από τα πιο καθοριστικά storylines στην ιστορία του Batman, μια σκληρή ιστορία που του άφησε ανοιχτά τραύματα έως και σήμερα”. Ναι, μάλιστα, αρκεί να παραδεχτούμε, κάποια στιγμή, πως ο θάνατος ενός πρωταγωνιστή δεν αρκεί για να θεραπεύσει ένα comic από τη μετριότητα που το μαράζει.

Καταρχάς, δεν είναι όμορφο, σύμφωνοι; Αναγνωρίζω πως τα χρώματα είναι θέμα μόδας και δεν αναλύω περαιτέρω τη θεωρία μου, πως έχουν μπει εντελώς τυχαία. Ο Joker, όμως; Ναι μεν υποτίθεται πως έχει ένα μόνιμο παγωμένο χαμόγελο, αλλά εδώ ο Jim Aparo μας πάει στο επόμενο στάδιο, σχεδιάζοντάς τον με την ΙΔΙΑ ακριβώς έκφραση για 4 τεύχη. Ορισμένα panels, δε, είναι ακριβώς τα ίδια. Χωρίς υπερβολές.

Όσον αφορά στο σενάριο, το A DEATH IN THE FAMILY δεν είναι γραμμένο με αγάπη. Οι διάλογοι είναι πάμφτωχοι, υπάρχουν πολλές επαναλήψεις μέσα στα ίδια τα τεύχη και τα plot holes και οι σχέσεις των ηρώων μεταξύ τους είναι γελοίες. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως το συγκεκριμένο comic ήταν βασικά μια αφορμή, ώστε να εκθρονιστεί ο καθόλου δημοφιλής Jason Todd από τον ρόλο του Robin. Κανείς δεν τον συμπαθούσε πολύ, ούτε καν οι δημιουργοί του, και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο ίδιο το έργο. Ενώ υποτίθεται πως διαδραματίζονται τραγικά γεγονότα μεγάλης σημασίας, το comic αποτυγχάνει να περάσει το οποιοδήποτε συναίσθημα λύπης, αγωνίας, πίκρας ή φόβου.

Και όσο κι αν προσπαθεί ο Batman να δείξει κατεστραμμένος, εγώ διαβάζω μια μικρή ανακούφιση πίσω από τα δάκρυά του…

#80 #79 #78 #77 #76 #75 #74 #73 #72 #71