Top 100 Overrated Comics

60-51: Overrated By The Bell
51

Superman: Red Son

2003WriterMark MillarArtistsDave Johnson, Andrew Robinson, Walden Wong, Killian PlunkettDC Comics

Πολλά είναι τα ερωτήματα που θέλησαν, κατά καιρούς, διάφοροι δημιουργοί να απαντήσουν, σε σχέση με το τι θα γινόταν, αν το διαστημόπλοιο του Superman είχε προσγειωθεί σε άλλες πολιτείες, μελλοντικές, ναζιστικές, ή… marvelικές. Σε τι διαφέρει η απάντηση στο τι θα γινόταν αν το διαστημόπλοιο προσέκρουε σε κάποιο σοβιέτ; Το SUPERMAN: RED SON δηλώνει ότι δεν διαφέρει σε τίποτα!

Το comic έχει απλά σκοπό να ιντριγκάρει το αναγνωστικό κοινό (κάτι που, προφανώς, πετυχαίνει), αλλά σε κάποιον αναγνώστη εκτός του Μέσου, δεν προσφέρει τίποτα πιο βαθύ από αυτό. Ο Mark Millar γράφει μια εναλλακτική ιστορία, με πρωταγωνιστή τον πιο διάσημο υπερήρωα, φέρνοντας το DC Universe στη Σοβιετική Ρωσία, αλλά στο ερώτημα που δημιουργεί, ουσιαστικά, δεν απαντάει ποτέ.

H comics κοινότητα το αντιμετωπίζει ιερόσυλα, σαν τη DC εκδοχή του ANIMAL FARM του George Orwell, αλλά απέχει μύρια έτη φωτός από αυτό. Στο RED SON, σε κάποια φάση, σχεδόν όλος ο πλανήτης είναι υπό την κυριαρχία της Σοβιετικής Ένωσης και μετά, στο τέλος, τελικά ο καπιταλισμός νικάει. Αλλά γιατί; Επειδή ο Superman τα παράτησε και ο Batman έκανε επανάσταση. Έπαιζε το γεγονός ότι βρισκόταν στη Σοβιετική Ένωση ρόλο σε αυτό; Η απάντηση είναι όχι.

Ο Millar έκανε επιφανειακό διάβασμα της ιστορίας και δεν ασκεί κριτική στον καπιταλισμό, στον κομμουνισμό, ή έστω στο προλεταριάτο. Το SUPERMAN: RED SON θα μπορούσε να είναι κάτι σαν το PERSEPOLIS, αλλά τελικά ήταν ένα clickbait με αρχή, μέση και τέλος.

 

#60 #59 #58 #57 #56 #55 #54 #53 #52 #51