Top 100 Overrated Comics

60-51: Overrated By The Bell
53

Dragonball

1984-1995Writer/ArtistAkira ToriyamaShueisha, Viz Media

Ασχολούμαι με manga και anime αρκετά χρόνια. Κι όμως, δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω τι το ιδιαίτερο έχει το DRAGON BALL και γιατί θεωρείται το πιο επιδραστικό έργο όλων των εποχών, αφού και με όσους το έχω συζητήσει, συμφωνούμε πως είναι μάλλον μέτριο και αρκετά υπερκτιμημένο, εκ του αποτελέσματος.

Οι χαρακτήρες του ήταν “meh” και από ένα σημείο και έπειτα, η πλοκή ήταν πάντα η ίδια. Εμφανίζεται ένας villain, σκοτώνει τον Krillin, δέρνει όλους τους υπόλοιπους, δέρνει τον Goku, ο Goku βρίσκει την κρυμμένη δύναμη που είχε πάντα μέσα του, νικάει τον villain, ΑΝΑΤΡΟΠΗ, ο κακός έχει δεύτερη μορφή (ξαναγίνεται το ίδιο ακριβώς πράγμα, μέχρι εκεί που ο Goku κάνει power up), ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ, ο villain έχει και άλλη μία ultimate μορφή, ξαναδέρνει τον Goku και μετά έχουμε 70 chapters, που ο Goku κάνει Spirit Bomb. Επίσης, πεθαίνουν πάρα πολλές φορές όλοι οι φίλοι του Goku, αλλά ανασταίνονται στο τέλος κάθε arc, γιατί αλλιώς δεν θα είχαν νόημα, αφού πρέπει να ξαναπεθάνουν στο επόμενο arc, για να μπορέσει ο Goku να μεταμορφωθεί εκ νέου.

Η συμβολή του DRAGON BALL ήταν τόσο καθοριστική, που σχεδόν όλα τα mainstream shonen manga που ακολούθησαν, χρησιμοποίησαν τις ίδιες αφηγηματικές τεχνικές και τα ίδια concepts. Παρ’ όλο που manga και anime της ίδιας περιόδου είχαν πολύ πιο πρωτοποριακά και ποιοτικά στοιχεία, το DRAGON BALL κατάφερε να κυριαρχήσει, λόγω ενός αξιαγάπητου και απλού κεντρικού χαρακτήρα, που όλοι, ανεξαιρέτως, συμπαθούσαν, μαζί με τόνους άσκοπης, αλλά διασκεδαστικής δράσης. Απλή η συνταγή για την επιτυχία, αλλά χιλιοπαιγμένη.

#60 #59 #58 #57 #56 #55 #54 #53 #52 #51