Top 100 Overrated Comics

30-21: How To Get Away With Overrating

Λίγο πριν μπούμε στο Top 20, βρίσκουμε μία δεκάδα με τρία από τα πιο δημοφιλή manga όλων των εποχών, κάποια πολύ μεγάλα πρόσφατα runs γνωστών υπερηρών, αλλά και κάποια κάκιστα comics που, με κάποιον τρόπο καταφέρνουν να ξεφεύγουν από τη σκληρή κριτική…

30

Attack On Titan

2009-Writer/ArtistHajime IsayamaKodansha Comics

Το ATTACK ON TITAN είναι ένα από τα πιο δημοφιλή manga της τελευταίας δεκαετίας, εντός και εκτός Ιαπωνίας, αλλά παραμένει μια αναπάντεχα αφελής και ρηχή ιστορία.

Αρκετή από τη δημοτικότητα προέρχεται από την αισθητική, τόσο των στρατιωτών της δυστοπικής κοινωνίας, στην οποία διαδραματίζεται η ιστορία, όσο και των γιγάντιων Τιτάνων, που απειλούν να την καταστρέψουν. Κατά τα άλλα, το σενάριο είναι σχετικά απλοϊκό και οι ιδέες που προβάλλει τριγυρίζουν γύρω από την επιβίωση της ανθρωπότητας, μέσω του συνεχούς αγώνα. Ο κόσμος του ATTACK ON TITAN είναι αναμφίβολα σκληρός και εξαιρετικά βίαιος, το οποίο υπενθυμίζεται συνεχώς στον αναγνώστη, στερώντας του τις αποχρώσεις που θα τον έκαναν περισσότερο πολυδιάστατο.

Κάποιοι από τους χαρακτήρες έχουν ενδιαφέρον, ενώ κάποιοι άλλοι είναι μάλλον εκνευριστικοί και εμμονικοί. Η διάχυτη φιλοσοφία που διαπέρνα τα πάντα στο κόσμο του comic, πάντως, φαίνεται να είναι εμπνευσμένη από θεωρήσεις περί της επιβίωσης με κάθε κόστος, που εν τέλει καταλήγει να προβάλλει μονοδιάστατους χαρακτήρες. Μια κάποια ποικιλομορφία στις απόψεις, θα έκανε το έργο περισσότερο ενδιαφέρον.

Παρά την πρωτότυπη και εντυπωσιακή εμφάνιση των Τιτάνων και τη δυναμικότητα των σκηνών μάχης, το artwork του ATTACK ON TITAN δεν είναι κάτι σπουδαίο στο σύνολο του. Αναμφισβήτητα φιλόδοξο και επιτυχημένο, παραμένει, πάραυτα, ένα μέτριο manga για το είδος του. Επίσης, δυστυχώς, είναι δύσκολο να το διαβάσει κανείς στην εποχή μας, χωρίς να σκεφθεί τον Trump, τη μεταναστευτική κρίση, τον μιλιταρισμό και άλλα δυσάρεστα πράγματα, βάσει και των αναλογιών που μπορούν να εκμαιευτούν.

#30 #29 #28 #27 #26 #25 #24 #23 #22 #21