Top 100 Overrated Comics

30-21: How To Get Away With Overrating
27

The Crow

1989Writer/ArtistJames O'BarrCaliber Comics

Σκοτεινό, βίαιο, ρομαντικό, αλλά κακοφτιαγμένο σαν comic.

Κάπου στα 80’s Ο James O’Barr εφτιαξε το πρώτο του comic. Για να ξορκίσει τους προσωπικούς του δαίμονες, έφτιαξε ένα comic που είναι ιδανικό για κάθε έφηβο που περνάει τη “σκοτεινή” περίοδό του. Είναι, βεβαια, προφανές ότι οι καλές προθέσεις και οι φιλοδοξίες δεν αρκούν για να φτιάξεις κάτι καλο, και εδώ δε μιλάμε για κάποια απροσδόκητη εξαίρεση στον κανόνα. Ως αποτέλεσμα, έχουμε ένα comic με χτυπητές αδυναμίες. Η συνοχή του είναι τουλάχιστον ευθραυστη (όπως τη χαρακτηριζει ο Μαρίνος Λούρος, στο σχετικό Comicdom File), ενώ ο O’Barr λειτουργεί καλύτερα ως artist στο να φτιάχνει αυτόνομες εικόνες, παρά στο να φτιάχνει εικόνες που λένε μια ιστορία.

Το THE CROW είναι εξαιρετικό δείγμα πρώτης δουλειάς νεαρού δημιουργού, που θέλει να βγάλει τα εσώψυχα του και να μιλήσει για το πόσο σκοτεινός είναι ο κόσμος. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να το δούμε. Δεν είναι έκπληξη ότι ο O’Barr έψαχνε πολύ καιρό να βρει κάποιον να δεχτεί να το εκδώσει. Σε αυτή την όχι και τόσο καλοφτιαγμένη, σκοτεινή ρομαντική ιστορία, έρχεται και δένει η ταινία με τον απρόσμενο θάνατο του Brandon Lee, και το THE CROW παίρνει πλέον μυθικές διαστάσεις. Κυκλοφορεί τότε και στα Ελληνικά (σε μια εποχή που αντίστοιχα διαθέσιμα δείγματα ήταν ελάχιστα), με αποτέλεσμα να αποτελέσει σημαντικό γεγονός και για όσους από εμάς ήμασταν τότε νέοι και να δικαιολογεί κάπως τον τρόπο που το βλέπουμε ως τώρα.

Με τη μόνη διαφορά πως, αν προσπεράσουμε το nostalgia factor και γυρίσουμε να δούμε το comic αυτό καθαυτό, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για το πόσο πολύ έχει υπερεκτιμηθεί.

#30 #29 #28 #27 #26 #25 #24 #23 #22 #21