Top 100 Overrated Comics

30-21: How To Get Away With Overrating
24

Captain Marvel

2012-2015WriterKelly Sue DeConnickArtistsDexter Soy, Emma Rios, Filipe Andrade, Scott Hepburn, David Lopez, Marcio TakaraMarvel Comics

Επιτρέψτε μου μια παρέκκλιση από το βασικό concept αυτής της λίστας, ελπίζοντας ότι μέχρι να ολοκληρώσω τον συλλογισμό μου, η παρέκκλιση αυτή δεν θα σας φανεί και τόσο μεγάλη. Εδώ δεν θα καταπιαστώ τόσο με το αν και κατά πόσο η ίδια η σειρά της DeConnick είναι υπερτιμημένη, όσο με το γεγονός ότι επικρατεί ένας άκρατος ενθουσιασμός σχετικά με την, κατ’ εμέ, “κακοποιητική” μεταμόρφωση μιας ιστορικής ηρωίδας. Για την οποία, μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει και η εν λόγω σειρά.

Η Carol Danvers δεν ήταν ποτέ ένας μιλιταριστικός χαρακτήρας. Ως Ms. Marvel, ήταν μία γυναίκα δυναμική, συμπονετική και ηρωική, με μια ζωή γεμάτη προκλήσεις και τραγικές ανατροπές. Από την εξάρτησή της από το αλκοόλ, μέχρι την απώλεια και τον μετασχηματισμό των δυνάμεών της (βλ. Binary), κι από τoν βιασμό της, μέχρι την απορρόφηση των αναμνήσεών της από τη Rogue.

Η αναγόρευση-προαγωγή της σε Captain Marvel, ήταν η αρχή του τέλους για το πολυετές χτίσιμο αυτού του εξαιρετικού χαρακτήρα. Ξαφνικά, αναδύθηκε στην επιφάνεια μία άλλη ηρωίδα, με στρατιωτική πειθαρχία, και αμφιλεγόμενες, μάλλον υπερσυντηρητικές θέσεις (βλ. CIVIL WAR II). Ακόμη και η εμφάνισή της άλλαξε ριζικά: Η υπέροχη στολή που είχε σχεδιάσει ο Dave Cockrum, θεωρήθηκε over-sexualized με βάση τη νέα SJW-oriented πολιτική της Marvel. Και όπως είπα και πριν, για όλα αυτά θεωρώ υπεύθυνη, την – κατά τα άλλα – ενδιαφέρουσα και αρκετά καλογραμμένη σειρά της DeConnick.

Αν κρίνω από τις πωλήσεις, το φανατικό κοινό και το hype που δημιουργήθηκε, άμα τη εμφανίσει της σειράς, μάλλον αποτελώ την τραγική μειοψηφία. Όπως, όμως, είχε απαντήσει ο Claremont στο γράμμα ενός αναγνώστη που χαρακτήριζε τη χρυσή περίοδο Claremont-Byrne στο UNCANNY X-MEN ως τη χειρότερη: ο Μεσαίωνας κάποιου, είναι η Αναγέννηση κάποιου άλλου. (Και ελπίζω, μετά από αυτό το κείμενο, να είναι προφανές ότι δεν επιδιώκω κανέναν συσχετισμό μεγεθών.)

#30 #29 #28 #27 #26 #25 #24 #23 #22 #21