Top 100 Overrated Comics

8. Arkham Asylum: A Serious House On Serious Earth

Ανεβαίνοντας σιγά-σιγά προς την κορυφή, βρίσκουμε ένα εξαιρετικά δημοφιλές graphic novel, το οποίο, κατά μία έννοια, αποτελεί από μόνο του ξεχωριστή κατηγορία στο πάνθεον των υπερεκτιμημένων comics…

8

Arkham Asylum: A Serious House On Serious Earth

1989WriterGrant MorrisonArtistDave McKeanDC Comics

Υπάρχουν πολλών ειδών υπερεκτιμημένα comics. Υπάρχουν αριστουργήματα, των οποίων η αποθέωση καταντάει κουραστική (WATCHMEN), πολύ καλά comics, που πλασάρονται ως ΤΑ αριστουργήματα (FROM HELL), και μετριότητες, που κάποιοι θέλουν να μας πείσουν ότι είναι φοβερά και τρομερά (DC: THE NEW FRONTIER).

Και μετά υπάρχει το ARKHAM ASYLUM: A SERIOUS HOUSE ON SERIOUS EARTH…

Το ARKHAM ASYLUM (δεν είμαι παλαβός για να χρησιμοποιώ συνεχώς ολόκληρο τον τίτλο) είναι μια πολύ ιδιάζουσα περίπτωση, που, δεν σας κρύβω, με έχει προβληματίσει όλα αυτά τα χρόνια. Πώς καταφέρνει αυτό το πολύ κακό comic να βρίσκεται σχεδόν πάντα στα Top 10 των καλύτερων ιστοριών του Batman όλων των εποχών, και σε πολύ υψηλές θέσεις γενικότερα ανάμεσα σε όλα τα comics; Γιατί, το να δίνεις 9 σε ένα comic του 7 το καταλαβαίνω. Το να τοποθετείς στην κορυφή μια πατάτα όπως το ARKHAM ASYLUM, δεν το χωράει το μυαλό μου. Παρ’ όλα αυτά, έχω καταλήξει σε κάποιες αιτίες, για τις οποίες πιστεύω ότι γίνεται αυτό.

Κατ’ αρχάς, το πρώτο πλεονέκτημα του ARKHAM ASYLUM είναι το format του. Ένα OGN εκτός του τρέχοντος continuity (όχι απαραίτητα με την έννοια του Elseworlds, αλλά με την έννοια της μη σύνδεσης με τη μηνιαία παρακολούθηση των comics), είναι ιδανικό για να προσελκύσει όλους τους αναγνώστες. Σκεφτείτε πόσα τέτοια OGN και limited series κυριαρχούν στις πρώτες θέσεις κορυφή των διάφορων Top: THE DARK KNIGHT RETURNS, MARVELS, KINGDOM COME, ALL-STAR SUPERMAN… Η λίστα είναι ατελείωτη. Αυτό σημαίνει ότι, αν κάποιος έχει διαβάσει μόνο 5-6 Batman comics, το ARKHAM ASYLUM έχει πολλές πιθανότητες να είναι μέσα σε αυτά.

Ένας δεύτερος λόγος είναι τα ονόματα των συντελεστών. Σου λέει ο άλλος: “Grant Morrison και Dave McKean, φοβεροί, ψαγμένοι, κουλτούρα δικέ μου”! Για τον μεν Morrison, τα comics του τα χωρίζω σε δύο κατηγορίες: πολύ καλά έως αριστουργήματα και ακαταλαβίστικες κουταμάρες. Μαντέψτε σε ποια κατηγορία κατατάσσω το ARKHAM ASYLUM. Για τον Dave McKean τα έχω γράψει. Δεν είμαι καθόλου fan. Άντε, για κάνα ψυχεδελικό εξώφυλλο στο SANDMAN, καλός είναι. Αλλά για να αποτυπώσει μια ιστορία, είναι εντελώς ακατάλληλος. Ο ορισμός του μπερδεμένου artwork, χωρίς την παραμικρή αίσθηση συνοχής, δομής και ροής. Σε κάνει να θες να πιάσεις ένα εγχειρίδιο του Will Eisner και να αρχίσεις να κοπανάς το κεφάλι σου. Πραγματικά, τόσο τραγικό συνδυασμό δημιουργών, μπορώ να θυμηθώ μόνο στο ELEKTRA: ASSASSIN, των Miller/Sienkiewicz.

Βασικός λόγος, επίσης, και αυτό που με έκανε κι εμένα να το διαβάσω (παρά την απέχθειά μου για το σχέδιο), είναι η κεντρική ιδέα του ARKHAM ASYLUM, η οποία είναι καταπληκτική: “Οι τρόφιμοι του Arkham Asylum, με επικεφαλής τον Joker, καταλαμβάνουν το ίδρυμα και παίρνουν ως ομήρους το προσωπικό του. Είναι διατεθειμένοι να τους αφήσουν ελεύθερους, αν ικανοποιηθεί μία τους απαίτηση. Να τους δοθεί ως αντάλλαγμα ο Batman”. Το διαβάζεις στο οπισθόφυλλο και σκέφτεσαι: “Πωωωω, μαλάκα μου, τί έχει να γίνει; Χαμός! Ο Batman εναντίον όλων των κακών! Μάχες, κυνηγητό και όλα αυτά στο γοτθικό σκηνικό του Arkham Asylum”! Ναι. Θα θέλατε. Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι ότι θα βαρεθείτε να διαβάζετε διαλόγους με – και καλά – ψαγμένα ψυχολογικά νοήματα. Βασικά, θα βαρεθείτε, αν καταφέρετε και αντέξετε να το διαβάσετε μέχρι τέλους, πράγμα πολύ δύσκολο, με τη δράση να είναι, σχεδόν παντελώς, απούσα.

Και, τέλος, το ARKHAM ASYLUM παίρνει τόσο καλές κριτικές από το αυτοτροφοδοτούμενο hype, όπως συμβαίνει σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις comics, βιβλίων, ταινιών κ.λπ.. Πιστεύω ότι πολλοί από όσους το διαβάζουν “ντρέπονται” να παραδεχτούν ότι πρόκειται για μια μεγαλειώδη πατάτα, για να μη νομίσει ο κόσμος ότι δεν κατάλαβαν τα υψηλά νοήματα, ή ότι δεν ξέρουν να εκτιμούν το πρωτοποριακό artwork. Η συμβουλή μου είναι να μην υποτιμάτε τον εαυτό σας ως αναγνώστη, για την αποτυχία κάποιου δημιουργού να πει σωστά την ιστορία που έχει στο μυαλό του.

Δεν θα συνιστούσα σε κανέναν το ARKHAM ASYLUM, αλλά τουλάχιστον θα τον προειδοποιούσα, ότι είναι ένα από τα πιο υπερεκτιμημένα comics όλων των εποχών. Για την ακρίβεια, η όγδοη θέση στη λίστα με τα πιο υπερτιμημένα comics όλων των εποχών, είναι η μόνη περίπτωση στην οποία μπορούμε να πούμε ότι το ARKHAM ASYLUM εμφανίζεται υποτιμημένο…