1908 #1

Σύλλογος μεγάλος και εικονογραφημένος
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

1908 #1

WriterΑνδρέας ΟικονόμουArtistΠέτρος ΜπάλταςPublisherBelle Epoque

Το 1908 είναι μια απρόσμενη, αλλά ευχάριστη είσοδος στο εκδοτικό τοπίο των comics στη χώρα μας. Ο συγγραφέας-ερευνητής Ανδρέας Οικονόμου (ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΗΡΩΩΝ) κάνει τα πρώτα του βήματα στο χώρο των comics, με συνοδοιπόρο του τον πρωτοεμφανιζόμενο σχεδιαστή Πέτρο Μπάλτα. Η σειρά φιλοδοξεί να αφηγηθεί την ιστορία του Παναθηναϊκού και το ξεκίνημα γίνεται στον πρώτο (και αρκετά πολυτελή) τόμο με υπότιτλο: “Η Γέννηση Μιας Ιδέας”, που πραγματεύεται τα γεγονότα που οδήγησαν στην ίδρυση του συλλόγου.

Ο κίνδυνος σε ένα τέτοιο εγχείρημα είναι να αναλωθεί σε μια ακαδημαϊκή/εγκυκλοπαιδική προσέγγιση, που καταντάει βαρετή, αλλά – ευτυχώς – το 1908 αποφεύγει αυτή την παγίδα και είναι ένα ευχάριστο ανάγνωσμα που δίνει μεγάλη βαρύτητα στους χαρακτήρες, για να πει την ιστορία. Σχεδιαστικά γίνεται μια καλή αρχή, αλλά τα περιθώρια βελτίωσης είναι μεγάλα. Στα συν, η προσπάθεια πιστής απεικόνισης των ιστορικών προσωπικοτήτων. Οι έμπειροι αναγνώστες θα διαπιστώσουν κάποιες τεχνικές αδυναμίες (όπως στην τοποθέτηση των μπαλονιών διαλόγων), οι οποίες, όμως, εύκολα μπορούν να διορθωθούν στους επόμενους τόμους της σειράς.

Προφανώς, το 1908 δεν απευθύνεται σε όλους. Οι φίλοι των comics που τυγχάνουν και Παναθηναϊκοί, πιστεύω ότι θα το τιμήσουν με την επιλογή τους. Από την άλλη, δυσκολεύομαι να δω φίλους άλλων ομάδων ή μη φιλάθλους να το αγοράζουν. Το στοίχημα για τους δημιουργούς (και το ενδιαφέρον για την κοινότητα των comics) είναι να καταφέρει το 1908 να φτάσει στα χέρια πολλών ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τον Παναθηναϊκό, αλλά δε διαβάζουν comics και – πρωτίστως – στα χέρια πολλών παιδιών, προωθώντας έτσι το Μέσο. Το 1908 αξίζει να τα καταφέρει!