The Resurrection Of Ra's Al Ghul

Οι κακοί ποτέ δεν πεθαίνουν!

Ιστορία

Ο ρηξικέλευθος Grant Morrison και ο ειδικός στον Batman Paul Dini, μαζί με τους Peter Milligan και Fabian Nicieza ένωσαν τις δυνάμεις τους το 2007, για να δημιουργήσουν ένα comic, στο οποίο θα επανέφεραν στο προσκήνιο έναν από τους πιο ιδιαίτερους villains της DC, τον Ra’s al Ghul. Ο ίδιος είχε ήδη αποκτήσει αρκετή διασημότητα, μέσα από την πρώτη ταινία της τριλογίας Batman του Nolan, αλλά απουσίαζε από τα comics, λόγω του θανάτου του και των αλλαγών στην ηγεσία της League of Assassins.

Αλλά καθώς λίγοι χαρακτήρες στα comics παραμένουν νεκροί, ιδιαίτερα όσοι έχουν κάτι τόσο βολικό όσο οι μυστικιστικές, αναγεννησιακές δυνάμεις του Lazarus Pit, οι τότε υπεύθυνοι για τις τύχες του Bat-franchise αποφάσισαν να τον επαναφέρουν στο χαρτί, σε ένα φιλόδοξο crossover, όπου εκτός από τον Batman και τον Ra’s, κύριο ρόλο είχαν και οι Damian, Tim Drake, Sensei και Talia al Ghul. To αποτέλεσμα δικαιώνει τους χαρακτήρες, σε ένα comic γεμάτο καταιγιστική δράση, ενώ δεν λείπουν οι meta αναφορές, οι οποίες του προσδίδουν ένα βάθος που το ανυψώνει από το status μιας διασκεδαστικής, εύπεπτης περιπέτειας.

Τι Μας Άρεσε

Ο Morrison φαίνεται να έχει βάλει το χεράκι του στην ανάπτυξη του χαρακτήρα του Damian και στην πάλη του με τους εσωτερικούς δαίμονες και τις κρυμμένες ανασφάλειες του. Επίσης, ο Tim κάνει τη δική του επανάσταση απέναντι στο status quo των superhero comics, που επιτάσσουν τη συχνή ανάσταση των ανταγωνιστών των ηρώων, ενώ ο θάνατος των οικογενειακών, αγαπημένων προσώπων, συνήθως παραμένει μόνιμος. Η εσωτερική πάλη του Tim, σε ένα από τα πιο σκοτεινά σημεία της ζωής του, έχοντας χάσει τους γονείς του, την Stephanie, και τον Superboy, αποδίδεται με τρόπο που κάνει τον χαρακτήρα συμπαθή στον αναγνώστη, παρά τη κακή του ψυχολογική κατάσταση.

Aπό την άλλη, ελπίζοντας ότι οι fans του Σκοτσέζου συγγραφέα δεν θα πέσουν να με φάνε, οφείλω να ομολογήσω ότι ενίοτε τον θεωρώ υπερβολικό, ιδιαίτερα στο επίπεδο των διαλόγων, αλλά η δουλειά του Paul Dini βοηθάει ώστε το comic να κρατά τις ισορροπίες, ενώ και η εξαιρετικά πιστή αναπαράσταση όλων των χαρακτήρων μοιάζει αναμφισβήτητα να οφείλεται στον συν-δημιουργό του BATMAN: THE ANIMATED SERIES. Επίσης, το comic μένει σχετικά πιστό στις ιστορίες του Denny O’Neil, o οποίος δημιούργησε τον Ra’s, την Τalia και την League of Assassins. Οι σκηνές των μαχών είναι απολαυστικότατες, με τους χαρακτήρες να πολεμούν ορδές από ninja, ενώ η τελική μάχη του Batman με τον Ra’s, αποτελεί φόρο τιμής στις εξαιρετικές μάχες μεταξύ των δύο που κάποτε έγραφε ο Ο’Neil.

Τι Μας Ενόχλησε

Ενίοτε το artwork είναι άνισο, κάτι που προφανώς αποτελεί συνέπεια των διαφορετικών artists που δούλεψαν στο crossover. Eπίσης, οι περισσότεροι χαρακτήρες ωριμάζουν κατά τη διάρκεια της ιστορίας, αλλά είναι θεμιτό ο Damian να θεωρείται από κάποιους ανυπόφορος, δεδομένου των διαλόγων του και της συμπεριφοράς του. Οι σεναριογράφοι επιλέγουν να σώσουν τον Batman και τους συμμάχους του, στο τέλος, με ένα ακόμη deus ex machina, που κάποιοι θα βρουν εξαιρετικά κλισέ.

Συνολική Εκτίμηση

Κάπως υποτιμημένο σε σχέση με άλλα comic με τον Damian, όπως το BATMAN AND SON, το RESURRECTION OF RA’S AL GHUL είναι ένα άκρως διασκεδαστικό comic, αποτελώντας μια από τις λιγότερο άνισες και αμφιλεγόμενες ιστορίες με τα ονόματα Grant Morrison και Batman στο ίδιο εξώφυλλο. Καταιγιστική δράση, στιγμές που καθηλώνουν, αλλά και ανθρώπινες αδυναμίες, συνθέτουν μια… Χριστουγεννιάτικη περιπέτεια, που δεν φοβάται να ασχοληθεί με το πρόβλημα των θανάτων και αναστάσεων στα comics και τη σημασία της οικογένειας.

Ενδιαφέρον χωρίς να γίνεται βαρύγδουπο και απολαυστικό χωρίς να είναι ρηχό, το BATMAN: THE RESURRECTION OF RA’S AL GHUL διαβάζεται πολύ ευχάριστα.

Παράλληλες Προτάσεις

Mε το BATMAN AND SON, o Μοrrison εισήγαγε τον Damian ως τον δεκάχρονο γιο του Batman στο σύμπαν της DC. Εξαιρετικές ιστορίες για τον Ra’s al Ghul και την πορεία του, μπορεί κανείς να βρει στο εξαιρετικά βίαιο και σκοτεινό BATMAN: DEATH AND THE MAIDENS και, φυσικά, στα THE SAGA OF RA’S AL GHUL και THE DEMON LIVES AGAIN του Denny O’Neil.