Crypt Of Shadows #1

Φόβος και παράνοια στη Marvel

Στη δεκαετία του 70, η Marvel, θέλοντας να προσφέρει στο κοινό της περισσότερες επιλογές από τους γνωστούς υπερήρωες, των οποίων η δημοτικότητα είχε πέσει, εκδίδει τη σειρά CRYPT OF SHADOWS, γεμάτη με ανατριχιαστικές ιστορίες τρόμου. Καθώς η αυστηρή λογοκρισία περασμένων εποχών είχε χαλαρώσει, οι δημιουργοί εκμεταλλεύτηκαν την ελευθερία που τους δινόταν, για να προσφέρουν στο κοινό πολλές και διάφορες τρομαχτικές ιστορίες με ζόμπι, τέρατα, φαντάσματα και ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί, συχνά εμπνευσμένα από θρύλους του είδους, όπως ο Edgar Allan Poe και ο H.P. Lovecraft.

H σειρά ακυρώθηκε το 1975, καθώς το είδος είχε αρχίσει να φθίνει για τις περισσότερες εκδοτικές. Όμως, η Marvel ξαναγύριζε από καιρού είς καιρόν στ είδος, όπως με τη σειρά MARVEL ZOMBIES και το BLADE, και καθώς φαίνεται, εν έτει 2019, στοχεύει να αναβιώσει την παράδοση, με ένα νέο CRYPT OF SHADOWS, υποσχόμενη περισσότερους τίτλους που διαφοροποιούνται από τα συνήθη superhero comics.

Kαι πολύ καλά κάνει, καθώς το CRYPT OF SHADOWS #1 είναι ένα καλό comic, το οποίο χρησιμοποιεί στοιχεία ψυχολογικού τρόμου με εξαιρετική μαεστρία, παρουσιάζοντας τρεις ιστορίες, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με αναπάντεχο τρόπο. Η αφήγηση των ιστοριών γίνεται από έναν χαρακτήρα που μιλάει με τη ψυχολόγο του, αλλά σύντομα τα όρια μεταξύ αλήθειας και φαντασίας περιπλέκονται και από αυτά ξεπηδά ο αληθινός τρόμος. Οι επιρροές Poe και Lovecraft είναι εμφανείς και η πρωτοπρόσωπη αφήγηση πετυχαίνει στο να ρουφήξει τον αναγνώστη μέσα στην ιστορία, όπως κάθε καλή ιστορία τρόμου οφείλει να κάνει. Το αίμα είναι λιγοστό, αλλά αυτό δεν κάνει το comic λιγότερο τρομαχτικό, αφού στόχο έχει να παίξει με το μυαλό του αναγνώστη και να τον αφήσει να φανταστεί τις πραγματικά βίαιες σκηνές. Είναι ένας επιτυχημένος τρόπος για να γράψεις ένα horror comic, στο οποίο το μεταφυσικό στοιχείο προσπερνάται προς όφελος της αληθινής τρέλας και της επικίνδυνης επιστήμης, που αποδεικνύονται, εν τέλει, πολύ πιο φρικιαστικές.

Το artwork είναι εξίσου ενδιαφέρον. Κάθε ιστορία έχει τρεις διαφορετικό καλλιτέχνη και υπάρχει μια έξυπνη διαφορά ανάμεσα στα σκίτσα που δείχνουν το παρελθόν, εμπνευσμένα από το παλιομοδίτικο στιλ περασμένων δεκαετιών, με αυτά που εκφράζουν το παρόν και είναι σχεδιασμένα με έναν πιο σύγχρονο, αφαιρετικό τρόπο. Τα σκυλιά, τα οποία αποτελούν τον τρόμο του αφηγητήν είναι επαρκώς δαιμονικά. Τα χρώματα είναι ζωηρά, όταν ο αφηγητής θυμάται το παρελθόν, αλλά ψυχραίνουν απότομα, όσο βρίσκεται πιο κοντά στην πραγματικότητα και τον κίνδυνο.

Το CRYPT OF SHADOWS #1 είναι ένα comic το οποίο τιμά το παρελθόν της Marvel στο είδος του horror, ενώ παράλληλα αποδεικνύει ότι τα καλά scary comics δεν χρειάζεται να βγουν ποτέ από τη μόδα. Στο τέλος του comic, υπάρχει μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην πορεία των συγκεκριμένων comics, όσον αφορά στην εκδοτική, όπου φαίνεται τί κάνει τις τρομαχτικές ιστορίες τόσο ξεχωριστές. Σε κάνει να ελπίζεις ότι, εκτός από πλούσιο παρελθόν, υπάρχει και μέλλον για το είδος, εντός και εκτός της Μarvel.