Uncanny X-Men Annual #1

Ο Cyclops επιστρέφει απο τον άλλο κόσμο!

Οφείλω να ξεκινήσω αυτό το κείμενο, ξεκαθαρίζοντας πως ο Cyclops είναι ο αγαπημένος μου X-Man, αλλά και ένας από τους αγαπημένους μου ήρωες της Marvel εν γένει. Έτσι, βλέποντας πως το ANNUAL τεύχος του UNCANNY X-MEN είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο σε εκείνον, η χαρά μου ήταν αναμενόμενη. Όπως και οι υψηλές προσδοκίες μου.

Είναι ένα παράξενο τεύχος. Ο γιος ανασταίνει τον πατέρα και έτσι ο Cyclops επιστρέφει στον κόσμο των ζωντανών. Το πώς γίνεται αυτό, είναι ακόμη πιο παράξενο. Ένα flashback μας δείχνει κάποιον που είχε σώσει κάποτε ο Cyclops και τώρα ο Cable ζητάει από εκείνον να τον βοηθήσει να επισκευάσει ένα μηχάνημα, το οποίο θα φέρει πίσω τον πατέρα του. Φυσικά και υπάρχει το μοτίβο “ο Cyclops μου έσωσε την ζωή, τώρα θα σώσω τη δική του” και είναι και ένα στοιχείο που δίνει μια αρκετά ανθρώπινη υπόσταση στην ιστορία.

Η ιστορία είναι απλή και λειτουργεί σε αυτό το πλαίσιο. Φυσικά και δεν είναι προσγειωμένη, εφόσον μιλάμε για ταξίδια στο χρόνο και ανάσταση νεκρών, όμως είναι μια απλή ιστορία, χωρίς μάχες και με αρκετά ανθρώπινο πυρήνα. Ο Cyclops επιστρέφει στην ζωή και προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τι συνέβη – όχι μόνο το πώς ήταν νεκρός και τώρα στέκεται ολοζώντανος δίπλα στον γιο του, αλλά και το να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του. Ο θάνατός του έφερε τα πάνω-κάτω και, απ’ ό,τι φαίνεται, πριν πεθάνει είχε κάνει κάποιες… μαλακίες, που τώρα καλείται να διορθώσει.

Πρόκειται για μια από τις πιο προσωπικές ιστορίες του αρχηγού των X-Men και για εμάς τους fans είναι ευχάριστο που τον βλέπουμε και πάλι, μετά από καιρό, στο επίκεντρο. Όχι μόνο χτίζεται και εξελίσσεται η σχέση του με τον Cable, καθώς είναι εκείνος που τον φέρνει πίσω στη ζωή, αλλά και δίνεται βάθος στον χαρακτήρα του Cyclops. Η ιστορία του τεύχους αυτού φαίνεται πως τον εξελίσσει και τον ωριμάζει, καθώς, στο τέλος, βλέπουμε ότι είναι διατεθειμένος να βρει τους υπόλοιπους X-Men και να διορθώσει τα λάθη του.

Μια ωριμότητα που ταιριάζει γάντι στον συγκεκριμένο ήρωα και προωθεί την ιστορία των επόμενων τευχών στο X-franchise.