Atomic Robo

Όλα τα είδη περιπέτειας σε μια κωμική επιμειξία!

Ιστορία

To 1923, o Nikola Tesla κατασκεύασε ένα ρομπότ με δική του νοημοσύνη. Στην ουσία, αυτό το κατασκεύασμα ήταν ένας υπεράνθρωπος χωρίς σάρκα. Ο Atomic Robo είναι ο ήρωας του έργου, ένα νοήμον μηχανικό κατασκεύασμα, που απολαμβάνει ανθρώπινα δικαιώματα και είναι ταυτόχρονα επιστήμονας, πολεμιστής και αναζητητής της επιστημονικής περιπέτειας. Ανά τα έτη, έχει πολεμήσει και ταξιδέψει σε κάθε πιθανή και απίθανη μεριά του πλανήτη αλλά και του ηλιακού συστήματος. Στον πρώτο τόμο των περιπετειών του, μαζί με την ομάδα επιστημόνων-πολεμιστών συντρόφων του, αντιμετώπισε γιγάντια μυρμήγκια, μια κινούμενη αρχαία αιγυπτιακή πυραμίδα με μηχανοκίνητες μούμιες, και cyborgs ελεγχόμενα από τον αιώνιο αντίπαλό του, Dr. Helsingard.

Ταυτόχρονα, με κάποιες flashback περιπέτειες, βλέπουμε μια από τις πρώτες του αποστολές εναντίον των Nαζί, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου εκεί δημιουργήθηκε η αντιπαλότητα με τον Dr. Helsingard, o οποίος πλέον είναι ένας αυτο-αναπαραγόμενος εγκέφαλος σε μηχανικό εξωσκελετό, καθώς και ένα ταξίδι του στον Άρη ύστερα από φάρσα του Steven Hawking.

Τι Μας Άρεσε

To ATOMIC ROBO AND THE FIGHTING SCIENTISTS OF TESLADYNE είναι ο πρώτος τόμος των ιστοριών του ιδιαίτερου αυτού ήρωα και της ομάδας του, και αποτελεί την πιο ενδιαφέρουσα επιλογή για εισαγωγή στον ασύλληπτο κόσμο του. Προσωπικά, βρίσκω το σουρεαλιστικό χιούμορ της σειράς το μεγαλύτερο ατού της. Οι εξωφρενικές καταστάσεις που αντιμετωπίζει το ρομπότ-ήρωας-επιστήμονας, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο τις χειρίζεται, δημιουργούν μια συνεχή ανακύκλωση παραδοξοτήτων, που κεντρίζουν τα κωμικά αισθητήρια του αναγνώστη.

Ταυτόχρονα με τα τρελά και τα παράδοξα περιστατικά, θίγονται, με τρόπο πλάγιο και εύστοχο, εξαιρετικά ευαίσθητα θέματα, όπως η αναγνώριση δικαιωμάτων, τα επικίνδυνα ιατρικά πειράματα, η αξία της ιστορίας, ο θάνατος αλλά και τα “δημοκρατικά” καθεστώτα τύπου Χόσνι Μουμπάρακ.

Ωστόσο, οι ιστορίες του Atomic Robo δεν παύουν να είναι σύγχρονες περιπέτειες στο άγνωστο και ασφαλώς πετυχαίνουν να μεταφέρουν εκείνο το αίσθημα ανακάλυψης, όπως οι προκάτοχοι του είδους. Εννοείται ότι το artwork είναι απόλυτα ταιριαστό.

Τι Μας Ενόχλησε

Η αλήθεια είναι ότι το comic έχει και τις κακές στιγμές του. Κάποια αστεία σε πολλούς δεν θα φανούν και τόσο αστεία, ενώ ενδέχεται σε κάποιους να μην αρέσει αυτή η γενικότερη ανάλαφρη προσέγγιση της περιπέτειας.

Συνολική Εκτίμηση

Παρά τα σκόρπια μικρο-αρνητικά του, το έργο είναι ευχάριστο, έξυπνο και ενδιαφέρον. Στην ουσία, ανασκευάζει τη μορφή της επιστημονικής περιπέτειας, χρησιμοποιώντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία του είδους και προσθέτοντας αρκετό χιούμορ. Ο κεντρικός ήρωας είναι ένας ωραίος χαρακτήρας, και αυτός με στοιχεία από τους action heroes του παρελθόντος, αλλά και τους σύγχρονους. Συνδυάζει το steampunk με το sci-fi, τις πολεμικές ιστορίες, το superhero, και τις ιστορίες μυστηρίου και εξερεύνησης του διαστήματος, με τρόπο φυσικό και χωρίς όλα αυτά να μοιάζουν αλλοπρόσαλλα μεταξύ τους. Το συγκεκριμένο mini series προτάθηκε για Eisner, το 2008, ενώ η σειρά έχει ξαναπροταθεί για το βραβείο το 2012.

Παράλληλες Προτάσεις

Όλες οι ιστορίες του Atomic Robo είναι διαθέσιμες προς ελεύθερη ανάγνωση στο site, καθώς οι δημιουργοί ήθελαν ο κόσμος να έχει αυτή τη δυνατότητα κι έτσι, εκτός από τα παλαιότερα τεύχη και τόμους, μπορείτε να διαβάζετε και σταδιακά τα πιο πρόσφατα, λίγο πριν την έντυπη έκδοσή τους.

Κάπου πήρε το μάτι μου τη σύγκριση του έργου με τα παλαιότερα THE ROCKETEER: THE COMPLETE ADVENTURES καθώς και το CHALLENGERS OF THE UNKNOWN, τα οποία αποτελούν ενδιαφέρουσες προτάσεις. Θα έλεγα, επίσης, ότι θυμίζει και λίγο παλιό, καλό HELLBOY.