Friendo #4

Κορυφαίο τεύχος μιας ενδιαφέρουσας σειράς
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Friendo #4

WriterAlex PaknadelArtistMartin SimmondsPublisherVault Comics

H Vault διανύει μια περίοδο με 2-3 πολύ ενδιαφέροντες τίτλους. Ο ένας είναι αυτός που πραγματεύεται αυτό το σύντομο review άλλοι δυο είναι το THESE SAVAGE SHORES και το FEARSCAPE. H εκδοτική φαίνεται να έχει επενδύσει στους τίτλους της και αυτό είναι εμφανές. Η εξαιρετική ποιότητα του artwork σε όλες τις κυκλοφορίες, αλλά και το περιεχόμενο των ιστοριών τους, σίγουρα κάποια στιγμή θα φέρει στο ραντάρ κάθε αναγνώστη κάποια από αυτές.

Το FRIENDO δεν το είχα αγγίξει πριν από το τρέχον τεύχος, ωστόσο επέλεξα να διαβάσω και τα τέσσερα συγκεντρωτικά και τελικά έκανα τη σωστότερη επιλογή. Τα πρώτα δυο τεύχη είναι αρκετά αργά σε εξέλιξη και εισαγωγικά, ωστόσο, έδειχναν να κατευθύνουν κάπου την ιστορία. Τελικά, από το τρίτο και μετά ξεδιπλώνεται μια εξαιρετική πλοκή, η οποία παίζει με τα όρια της ηθικής και της ανοχής του αναγνώστη.

Ο Leo, o πρωταγωνιστής, ζει την απόλυτη ελευθερία, καθώς μαζί με τον ψηφιακό κολλητό του Jerry, μια AI φιγούρα που μπορεί να δει μόνο όποιος φορά τα ειδικά γυαλιά, ληστεύουν καταστήματα μεγάλης αλυσίδας πολυκαταστημάτων, χωρίς ο νόμος να μπορεί να τους αγγίξει. Ενώ όμως ο Leo εκτονώνει τα καταπιεσμένα καταναλωτικά του ένστικτα και τα παιδικά του συμπλέγματα, οι πράξεις του ερμηνεύονται διαφορετικά από κάθε ενδιαφερόμενο. Η εταιρία πώλησης των ψηφιακών φίλων, εκείνη των πολυκαταστημάτων, τα media, οι καταναλωτές, οι οπαδοί, οι μιμητές και ένας παρανοϊκός εκτελεστής εμπλέκονται σε αυτή την ιδιότυπη sci-fi περιπέτεια, δίνοντας συνεχώς νέα τροπή στην ιστορία.

Η σειρά θυμίζει επεισόδιο του BLACK MIRROR αφήνοντας νύξεις πάνω σε ηθικούς, πολιτι(στι)κούς, οντολογικούς, ψυχολογικούς, ακόμα και θρησκευτικούς προβληματισμούς. Πολύ ενδιαφέρων τίτλος και ένα ξεχωριστό τεύχος.