Ημέρες Ισραηλινού Ανιμέισον

28-30 Μαρτίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Μερικά από τα διαμάντια του σύγχρονου ισραηλινού animation προσγειώνονται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα, που συν-διοργανώνουν το Διεθνές Φεστιβάλ Animation, Animasyros, και η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα. Μάθετε περισσότερα στο επίσημο Δελτίο Τύπου.

Ημέρες Ισραηλινού Ανιμέισον
Israeli Animation Days

28-30 Μαρτίου 2019
Ταινιοθήκη της Ελλάδος – Αίθουσα Β’

Ταινία έναρξης: “Βαλς Με Τον Μπασίρ” του Άρι Φόλμαν

Μερικά από τα διαμάντια του σύγχρονου Ισραηλινού Ανιμέισον προσγειώνονται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Animation, Animasyros, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα διοργανώνουν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το αφιέρωμα με τίτλο «Ημέρες Ισραηλινού Ανιμέισον», παρουσιάζοντας την αφρόκρεμα του σύγχρονου Ισραηλινού ανιμέισον. Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 28 έως και το Σάββατο 30 Μαρτίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, και στόχο έχει να συστήσει στο κοινό ένα καλειδοσκόπιο φωνών, παρόμοιο με τους πλούσιους και ποικιλόμορφους πολιτισμούς που ζουν μαζί στο Ισραήλ του 2019. Ταινία έναρξης του αφιερώματος είναι το εμβληματικό και πολυβραβευμένο «Βαλς με τον Μπασίρ» του Άρι Φόλμαν. Η συγκλονιστική ταινία του Φόλμαν έχει κερδίσει πολλά βραβεία, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται η Χρυσή Σφαίρα για καλύτερη ξενόγλωσση ταινία, το Βραβείo της Εθνικής Ένωσης Κριτικών των ΗΠΑ (NSFC) για την καλύτερη ταινία, ενώ ήταν υποψήφιο στα Όσκαρ του 2008 για βραβείο ξενόγλωσσης ταινίας.

Το πρόγραμμα του αφιερώματος έχει επιμεληθεί η Tal Kantor, ανιμέιτορ και visual artist, λέκτορας στην Ακαδημία Τεχνών και Design της Bezalel και συντάκτρια του περιοδικού Moonfash. Θέλοντας να συστήσει στο κοινό την ποικιλομορφία του Ισραήλ, το πρόγραμμα αποτελείται από μία σειρά από βραβευμένα σύγχρονα ανιμέισον του Ισραήλ, που παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία θεμάτων, αποτυπώνοντας ένα μικρό μέρος αυτού που είναι το Ισραήλ σήμερα. Μέσα από ταινίες μικρού μήκους μέχρι και μουσικά βίντεο, ο θεατής θα παρακολουθήσει ιστορίες που μιλούν για ένα προσωπικό ποιητικό ταξίδι – ψάχνοντας για την αγάπη στους δρόμους της Ιερουσαλήμ, αλλά και ταινίες για τη νέα ματιά της συλλογικής μνήμης της χώρας και για την ταυτότητα και την πολιτική, καθώς και συγκινητικές οικογενειακές ιστορίες, μέχρι και ιστορίες μαύρου χιούμορ.

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Moonfash, το Ισραηλινό περιοδικό animation και την Bezalel Academy of arts and design της Ιερουσαλήμ, μια από τις καλύτερες ακαδημίες για ανιμέισον παγκοσμίως.

Πρόγραμμα

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

21:00 Βαλς με τον Μπασίρ (2008 – 90’) – Σκηνοθεσία: Άρι Φόλμαν

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

20:00 Φοιτητικές ταινίες
22:00 Μουσικά βίντεο ανιμέισον

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

20:00 Φοιτητικές ταινίες
22:00 Ανεξάρτητες ταινίες μικρού μήκους

Πληροφορίες
Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-135, Αθήνα (Μετρό Κεραμεικός)
Είσοδος: 5 ευρώ