The Grim Knight #1

Ένα ενδιαφέρον one-shot με συναρπαστικό artwork!

Κάνουμε ένα διάλειμμα από την μάχη μεταξύ Batman και Batman Who Laughs, την εφιαλτική ένωση Batman και Joker, όπως πρωτοπαρουσιάστηκε στο DARK NIGHTS: METAL, και ο Scott Snyder, με την βοήθεια του συχνού συνεργάτη του, James Tynion IV, μας παρουσιάζει την ιστορία ενός συνεργάτη του BWL, του Grim Knight, μιας εκδοχής του Batman που χρησιμοποιεί όπλα και δολοφονεί τους εγκληματίες.

Ο Grim Knight, υπό τις οδηγίες του BWL, έχει απαγάγει τον Jim Gordon και ταυτόχρονα βλέπουμε την ιστορία αυτής της εναλλακτικής εκδοχής του Bruce, από το origin του μέχρι το τέλος της κυριαρχίας του στη Gotham. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Joe Chill δολοφόνησε τους γονείς του, όπως είναι γνωστό, αλλά, σε αυτή την περίπτωση, ο Bruce πήρε το όπλο του και τον εκτέλεσε. Στη συνέχεια, βλέπουμε άλλες εμβληματικές στιγμές του ήρωα, υπό το πρίσμα του δολοφονικού Bruce και τον τρόμο που επέβαλλε στη Gotham, με μόνο έναν άνθρωπο να προσπαθεί να τον φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης, τον Jim Gordon της Γης του.

Ο BWL είναι ένας υπερβολικός χαρακτήρας – ό,τι πιο edgy μπορούσε να σκαρφιστεί ο Scott Snyder, προϊόν ενός ακόμα πιο υπερβολικού event, όπως ήταν το METAL. Στην ομώνυμη σειρά του, βλέπουμε τα ίδια αρνητικά να βαραίνουν τόσο τη γραφή του συγγραφέα όσο και τον κεντρικό ανταγωνιστή, αν και το σχέδιο του Jock και η πιο focused ιστορία που βάζει τους δύο Bruce αντιμέτωπους, την κάνει πιο συναρπαστική και μάλιστα σταδιακά γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα. Το εν λόγω one-shot συνεχίζει το θετικό σερί και ο πιο σημαντικός λόγος για αυτό είναι ο τιτανομέγιστος Eduardo Risso.

Η αφήγηση χωρίζεται σε δύο μέρη, παρόν και παρελθόν, με το δεύτερο να μας δείχνει την ιστορία του Grim Knight με watercolors. Βλέπουμε την αλαζονεία και ικανοποίηση αυτού του Bruce με ό,τι έχει καταφέρει, την απελπισμένη προσπάθεια του Gordon να βρεθεί ένα βήμα μπροστά του, και όλα αυτά αριστουργηματικά παρουσιασμένα από το χαρακτηριστικό και έντονο μολύβι του Risso και τα μουντά χρώματα του Dave Stewart, που δίνουν μια ακόμα πιο noir αίσθηση.

Το δίδυμο Snyder-Tynion IV λειτουργεί, όπως έχουν αποδείξει και στο παρελθόν. Ο δεύτερος ήταν μαθητής του πρώτου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να τον φτάσει κιόλας, ή και να τον ξεπεράσει. Είτε το γράψιμο του Tynion ισορροπεί την υπερβολή του Snyder, είτε η απουσία του BWL και η ιδιότητα του GRIM KNIGHT #1 ως παράπλευρης ιστορίας, απομακρυσμένης σχετικά από την κύρια πλοκή, επιτρέπει στο συγγραφικό team να μας παραδώσει μια ξεκάθαρη ιστορία, που μπλέκει κλασικές στιγμές του μύθου του δικού μας Batman, από την αρχή μέχρι το τέλος του και που αποδεικνύει ότι η Gotham δεν θα μείνει ποτέ χωρίς κάποιον δίκαιο προστάτη, είτε αυτός φοράει στολή νυχτερίδας, είτε έχει γυαλιά και μουστάκι.