Detective Comics #1000

The year of the bat

Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του ιστορικού χιλιοστού τεύχους του ACTION COMICS, ο έτερος μαθουσάλας των αμερικανικών comics, το DETECTIVE COMICS, φτάνει κι αυτό στο ίδιο ορόσημο! Ο τίτλος στον οποίο πρωτοεμφανίστηκε ο Batman και ο οποίος έδωσε στη DC Comics το όνομα της, γιορτάζει με ένα πανηγυρικό υπερ-τεύχος! Μάλιστα, το DETECTIVE COMICS #1000 (με το οποίο ξεκινούν και οι εορτασμοί για τα 80 χρόνια του Dark Knight) είναι ακόμα πιο χορταστικό από το ACTION COMICS #1000, έχοντας 96 σελίδες έναντι 80, φυσικά και αυτό σε prestige format.

Το επετειακό του πράγματος σημαίνει, φυσικά, ότι θα έχουμε έναν καταιγισμό από variant covers, που συνοδεύουν το βασικό (και μέτριο, κατά την ταπεινή μου άποψη), δια χειρός Jim Lee, το οποίο, σε αντίθεση με το ACTION COMICS #1000, που σχεδίασε ο ίδιος, είναι wraparound αυτή τη φορά. Η DC είναι φανερό ότι πιστεύει πως οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να μένουν με χρήματα στο πορτοφόλι τους και έτσι, ούτε λίγο, ούτε πολύ, μετράμε τουλάχιστον 86 διαφορετικά εξώφυλλα! Λογικά, πρέπει να είναι παγκόσμιο ρεκόρ. Το ACTION COMICS #1000 είχε “μόλις” 49. Του black & white virgin variant το κάγκελο, με λίγα λόγια, φίλες και φίλοι.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο του τεύχους, ακολουθήθηκε η ίδια συνταγή με το Action αδελφάκι του, με πολλές μικρές ιστορίες σημαντικών δημιουργών, μερικοί από τους οποίους έχουν “γράψει” πολλά χιλιόμετρα στις σελίδες των περιπετειών του Σκοτεινού Ιππότη. (Μια ματιά στα credits του τεύχους θα σας πείσει.) Το format αυτό μπορεί να μη βοηθάει τις ιστορίες να εμβαθύνουν, όμως προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία και πολλές διαφορετικές ματιές στην ιστορία του Batman. Θα αναφερθούμε σε αυτές που βρήκαμε καλύτερες.

Το δίδυμο των Snyder/Capullo, που μας έδωσε ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα runs στο BATMAN, εκκινεί το τεύχος, με μια ιστορία για την πιο μακροχρόνια υπόθεση που έχει αντιμετωπίσει ο Batman. Ποιός μπορεί να κρύβεται από πίσω;

Ο γνωστός για τα… φιλο-Batman-ικά του αισθήματα, Kevin Smith, συνεργάζεται με τον Jim Lee, για να μας αποκαλύψουν τι έκανε ο Bruce, όταν βρήκε το πιστόλι με το οποίο δολοφονήθηκαν οι γονείς του.

Ο Denny O’Neil, που έχει γράψει ιστορία (κυριολεκτικά και μεταφορικά) ως συγγραφέας και editor στους τίτλους του Batman, μαζί με το πετυχημένο δίδυμο artist/colorist Epting/Breitwiser, αφηγούνται μια ιστορία που εστιάζει στη φιλία του Bruce με τη Leslie Thompkins. (Θέλω έναν Bat-τίτλο από τους Brubaker, Epting και Breitweiser, ΤΩΡΑ!)

Οι Bendis/Maleev πάνε στο μέλλον για να μας δείξουν μια συνάντηση των ηλικιωμένων Bruce και Penguin και, τέλος, έχουμε την ιστορία με τον τίτλο “Medieval”, από τους Tomasi και Mahnke, που εισαγάγει έναν γνωστό χαρακτήρα για πρώτη φορά στο “κανονικό” DC Universe και είναι η μόνη ιστορία που συνεχίζεται και στα επόμενα τεύχη του DETECTIVE COMICS.

Συνολικά, θα λέγαμε ότι το DETECTIVE COMICS #1000 είναι αντάξιο της σημασίας των εορτασμών για τις επετείους του ιστορικού τίτλου και του θρυλικού ήρωα. Μπορεί το format των πολλών ολιγοσέλιδων ιστοριών να μην αρέσει σε όλους (προσωπικά, θα προτιμούσα μια τεράστια ιστορία), αλλά δίνει την ευκαιρία σε πολλούς δημιουργούς, που έχουν βάλει ένα (άλλοι μικρότερο και άλλοι μεγαλύτερο) λιθαράκι, ώστε να είναι ο Batman το pop culture φαινόμενο που είναι σήμερα.

Αν είστε fan του Batman, πιστεύω ότι ήδη έχετε το DETECTIVE COMICS #1000 στα χέρια σας. Αλλά ακόμα και αν ο Batman δεν είναι ένας από τους αγαπημένους σας χαρακτήρες, ή τα υπερηρωικά comics δεν είναι και τόσο του γούστου σας, θα σας πρότεινα να αποκτήσετε οπωσδήποτε ένα αντίτυπο του τεύχους. Έστω και για ιστορικούς λόγους.

Long live the bat!