Έφυγε Από Τη Ζωή Ο Γιώργος Μπαζίνας

Ο συνιδρυτής των εκδόσεων Ars Longa και της Βαβέλ

Έφυγε στις 13 Απριλίου από τη ζωή ένας από τους ιδρυτές της ιστορικής εκδοτικής Ars Longa, Γιώργος Μπαζίνας.

Ξεκίνησε να διαβάζει comics από μικρός. Εγκατέλειψε γρήγορα τις σπουδές Μαθηματικών, για ένα διάστημα εργάστηκε ως σεναριογράφος σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου (Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΡΩΤΙΚΟΣ, Ο ΘΙΑΣΟΣ) όμως τελικά τον κερδίσαν οι εκδόσεις.

Μαζί με τον Σταύρο Τσελεμέγκο και τη Νίκη Τζούδα ίδρυσαν τις εκδόσεις Ars Longa (Vita Brevis) και ξεκίνησαν το περιοδικό ΒΑΒΕΛ, που έκανε ντεμπούτο στα περίπτερα στον Φεβρουάριο του 1981. Ήταν ένα μακρόβιο περιοδικό με ενήλικα και εναλλακτικά comics, βασισμένο στο Ιταλικό LINUS, το οποίο εκδίδεται στη γείτονα χώρα από το 1965, με μικρές διακοπές. Το 1985, μετά το τεύχος 43, ο Γιώργος αποχώρησε από το ΒΑΒΕΛ, διατηρώντας τις εκδόσεις Ars Longa, που αργότερα θα γίνουν Ars Longa/Nemo και τελικά θα μετονομαστούν σε εκδόσεις Παρά Πέντε, οι οποίες θα αποκτήσουν και το δικό τους βιβλιοπωλείο στην Αθήνα. Στο πλευρό του είχε πλέον τον αδερφό του, Νίκο, προσφέροντας στο κοινό πληθώρα μεταφρασμένων βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, όπως το “αιρετικό” Ο ΤΖΑΚ ΜΠΑΡΟΝ ΚΑΙ Η ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ, του Norman Spinrad, αγγλιστί BUG JACK BARRON. Συχνά χρησιμοποιούσε ως συντελεστής το ψευδώνυμο Γιώργος Ευπυρίδης.

Εκτός των παραπάνω, το 1985 εξέδωσε το περιοδικό ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ, που ήταν πλήρως προσανατολισμένο στην επιστημονική φαντασία, με comics και διηγήματα, αλλά και το περιοδικό επιστημονικής φαντασίας ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ. Παράλληλα, είχαν ξεκινήσει και οι σειρές περιοδικών comics ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ και ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ, σε ύφος ΒΑΒΕΛ, οι οποίες θα γεννούσαν και την κυκλοφορία πληθώρας ενήλικων άλμπουμ comics, κυρίως από Ευρωπαίους δημιουργούς, όπως οι Edika, Reiser, Pratt, Moebius, Bilal, Manara και Serpieri, μαζί με τον Quino αλλά και τον Frank Miller.

Την τριετία 2007 με 2009, συμμετείχε στο εκδοτικό εγχείρημα του αείμνηστου Γιάννη Καλαϊτζή, ΓΑΛΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ, γράφοντας πληθώρα σατιρικών κειμένων στη στήλη Οδηγίες Χρήσεως, ενώ συνέχεια είχε το περιοδικό ΣΧΕΔΙΑ, το 2012, από την οποία αποβιβάστηκε, όπως έγραψε και ο ίδιος, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο Γιώργος Μπαζίνας άφησε πίσω του πολύτιμη παρακαταθήκη στην ελληνική σκηνή, τόσο με τα τολμηρά του εκδοτικά βήματα, όσο και με το συγγραφικό και μεταφραστικό του έργο. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.