Εφυγε Από Τη Ζωή Ο Γιάννης Ιωάννου

Ήταν 75 ετών

Σε ηλικία 75 ετών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος και άκρως επιδραστικός σκιτσογράφος Γιάννη Ιωάννου.

Γεννημένος το 1944, σπούδασε στο τμήμα αρχιτεκτονικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια φοίτησε στην E.U.P. στο Παρίσι, όπου απέκτησε πτυχίο πολεοδομίας. Το 1975, παράλληλα με τη δουλειά του σε αρχιτεκτονικό γραφείο, δημοσίευσε για πρώτη φορά γελοιογραφίες στο περιοδικό ΑΝΤΙ ενώ, το 1982, κυκλοφόρησε το πολιτικό comic του, Ο ΤΡΙΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ.

Στην πορεία του συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες και έντυπα (Βήμα, Ποντίκι, Πρώτη, Ελευθεροτυπία και άλλα) ενώ τα τελευταία χρόνια δημοσίευε τα σκίτσα του στην “Εφημερίδα των Συντακτών”.

Υπήρξε μέλος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, ενώ είχε συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σε ανακοίνωση της, η Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων αναφέρει:

Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον Γιάννη Ιωάννου που έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 9 Μάη.
Αποχαιρετάμε έναν κορυφαίο δημιουργό που επί δεκαετίες σχολίαζε την επικαιρότητα με μοναδικό τρόπο, βαθιά πολιτικό και παράλληλα διασκεδαστικό και εκτονωτικό. Τον άνθρωπο που μας χάρισε τον εμβληματικό Τρίτο Δρόμο, τον πατέρα του Κοσμά του Ευρωπαίου και δημιουργό χιλιάδων γελοιογραφιών που αποτύπωναν απαράμιλλα την επικαιρότητα αλλά και το κλίμα της εποχής τους. Κόμιξ και γελοιογραφίες που “έσκαβαν” τον φλοιό της επικαιρότητας και έβγαζαν στην επιφάνεια τον πυρήνα της εποχής. Έναν από τους σπουδαιότερους και δημοφιλέστερους Έλληνες σκιτσογράφους.

Αποχαιρετάμε έναν δάσκαλο που άφησε βαθιά, γιγαντιαία χνάρια στα οποία πατήσαμε δειλά στο ξεκίνημα μας όλοι σχεδόν οι νεότεροι σκιτσογράφοι, τόσο στη γελοιογραφία όσο και στο πολιτικό κόμικ. Που άνοιξε δρόμους για την Τέχνη μας, δρόμους τους οποίους ακολουθάμε και παλεύουμε να κάνουμε δικούς μας.

Αποχαιρετάμε έναν συνάδελφο, που πονούσε πολύ την ελληνική γελοιογραφία, που μοιραζόταν γενναιόδωρα ιδέες και σκέψεις για το πώς θα μείνουμε όρθιοι παρά την Κρίση του Τύπου. Για το πώς η Γελοιογραφία θα συνεχίσει να υπάρχει, πώς θα εξελιχθεί, πώς θα διαδοθεί. Που αγωνιούσε για τις πρωτοβουλίες, τις εκδηλώσεις και τις εκθέσεις μας .

Αποχαιρετάμε έναν φίλο που έφυγε νωρίς. Έναν σπάνιο άνθρωπο βαθιά ευγενή, αξιοπρεπή και σεμνό, γύρω από τον οποίο μαζευόμασταν για να τα πιούμε ένα ποτήρι κρασί και να τα πούμε.
Εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Η ελληνική γελοιογραφία φτώχυνε κι άλλο με την απώλεια του Γιάννη Ιωάννου . Έχουμε όμως για παρηγοριά τις αναμνήσεις αλλά και το πλούσιο, εμβληματικό έργο του. Θα είναι πάντα δίπλα μας, μέσα μας. Στις καρδιές, στο μυαλό, αλλά και στα σκίτσα μας.

Καλό ταξίδι, Γιάννη…“.