Freedom Fighters #6

Αφελές και υπερφίαλα πατριωτικό
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Freedom Fighters #6

WriterRobert VendittiArtistEddy BarrowsPublisherDC Comics

Το 2014, στα πλαίσια του Multiversity, η DC μας είχε δείξει μια εντυπωσιακή νέα εκδοχή των FREEDOM FIGHTERS, υπερηρώων-ανταρτών σε ένα παράλληλο σύμπαν, στο οποίο η Γερμανία έχει κερδίσει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και του Overman, του ναζιστή υπερανθρώπου που τον βαραίνει η γνώση πως η Ουτοπία που βοήθησε να δημιουργηθεί, είναι διαστρεβλωμένη και χτισμένη με αίμα.

Πέντε χρόνια μετά, ο ομώνυμος τίτλος δεν μοιάζει να θέλει να λάβει υπ’ όψη του τη συγκεκριμένη εισαγωγή στον σύμπαν της Earth-10 και αποφασίζει πως η λύση για να αντιμετωπίσουμε τον ναζισμό είναι να βάψουμε τα πάντα σε μπλε-άσπρο-κόκκινο και να παίζουμε baseball. Και ναι, είναι χαζό να γράφει κανείς για τον αφελή και υπερφίαλο πατριωτισμό ενός comic, όπου ένας εκ των βασικών χαρακτήρων λέγεται Uncle Sam. Ωστόσο, σε ένα 2019, όπου το να βάζει κανείς τους πρωταγωνιστές του να παίζουν μπουνιές με ναζί, έχει εξελιχθεί από go-to επιλογή του pulp storytelling σε θαρραλέα πολιτική τοποθέτηση, είναι καλό κάποια από τα themes να εξερευνώνται λίγο βαθύτερα, τουλάχιστον για να μη μοιάζουν οι πρωταγωνιστές με καρικατούρες που επιδιώκουν να “Make America Great Again”.

Και, δυστυχώς για τους FREEDOM FIGHTERS, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν το καταφέρνουν και τόσο καλά.