The Korvac Saga

Are we the bad guys?

Ιστορία

Ο Michael Korvac, ένα cyborg από κάποιο παράλληλο σύμπαν, στην προσπάθεια του να ξεφύγει από τη φυλή των Badoon, καταλήγει στο βασικό Marvel universe και μάλιστα στο διαστημόπλοιο του Galactus. Ανακαλύπτοντας κοσμική δύναμη και γνώση, μέσα σε αυτό, μεταμορφώνεται σε ένα ανθρωπόμορφο υπερ-ον, με νέα οπτική και καινούργιο σκοπό. Οι Guardians of the Galaxy καταφτάνουν στη Γη, προκειμένου να συλλάβουν τον Michael, ενώ διάφοροι ήρωες αρχίζουν να εξαφανίζονται. Οι Avengers έρχονται αντιμέτωποι με εχθρούς όπως ο Tyrak και ο Ultron, ενώ οι εξαφανίσεις συνεχίζονται, ωσότου βρίσκουν τον πραγματικό υπαίτιο – τον Collector. Η αλήθεια, όμως, πίσω από τα γεγονότα ακόμη δεν έχει φανερωθεί και η ύπαρξη του Michael δημιουργεί πολλά περισσότερα προβλήματα απ’ όσα γνωρίζουν οι Earth’s Mightiest Heroes!

Τι Μας Άρεσε

Θα μπορούσα να πω ότι η αξία αυτής της ιστορίας φαίνεται μόνο και μόνο από το πόσες φορές έχει συλλεχθεί σε trade paperback, αλλά έτσι τί θα έγραφα τώρα; Το έπος, λοιπόν, ονόματι KORVAC SAGA, οφείλει αρχικά την επιτυχία στον Jim Shooter. Λίγοι έχουν καταφέρει να στήσουν μια ιστορία που ισορροπεί τόσο περίτεχνα μεταξύ της δράσης, της πλοκής, του δράματος και της ψυχογραφίας των χαρακτήρων. Αρχικά, το arc μπορεί να λέγεται KORVAC SAGA, αλλά η έμφαση δίνεται ξεκάθαρα στο Saga. Η ομάδα δεν συναντάει τον ανταγωνιστή της μέχρι το προτελευταίο τεύχος, με τη βασική μάχη να λαμβάνει χώρα και τέλος αμέσως μετά.

Είναι η προετοιμασία λοιπόν αυτής της σύγκρουσης, που ξεχωρίζει σε αυτό το storyline. Η εμφάνιση του Henry Peter Gyrich, ως του αντίπαλου μεσολαβητή των Avengers στην κυβέρνηση των Η.Π.Α, η μαεστρική προσθήκη της Jocasta ως μέλος, μέσα από το διμερές arc με τον Ultron, η αναμέτρηση με τον Collector και η ίδια η Carina, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία, που δίνουν το απαραίτητο υπόστρωμα και δένουν, εν τέλει, στο finale. Το characterization, μέσα από την πένα του Shooter, πραγματικά αστράφτει. Η ψυχολογία του Wonder Man έχει κλονιστεί, έχοντας έρθει αντιμέτωπος με το θάνατο και νιώθει φόβο και ανασφάλεια, παρ’ ότι είναι από τους πιο άφθαρτους στη μάχη, ενώ και ο Captain America αισθάνεται περιττός, λόγω του ότι είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει δυνάμεις. Και οι δύο, όμως, βρίσκουν τον εαυτό τους ξανά στο τέλος, με έναν εξαιρετικά γραμμένο τρόπο.

Συναντάμε μια από τις καλύτερες απεικονίσεις του Starhawk, στη μέχρι και σήμερα ιστορία του, ο Collector αποκτά ένα ουσιαστικό υπόβαθρο και κίνητρο ως χαρακτήρας και, φυσικά, δεν μπορούμε να αφήσουμε απ’ έξω τον Korvac. O περιβόητος villain, αν και η υπόθεση τον έχει προετοιμάσει ως “Big Bad Wolf”, στην πραγματικότητα, έχοντας μεταμορφωθεί από την κοσμική δύναμη, ο ίδιος έχει αγνές προθέσεις και μια ξεκάθαρη ανθρώπινη πλευρά, που φαίνεται κυρίως στο τέλος του arc, με τον συμβολικό θάνατό του. Σε εκείνο το σημείο συγκεκριμένα, αλλά και στο θάνατο της Carina, όταν πια μαθαίνουμε, δια στόματος Moondragon, ότι οι εχθροί δεν είναι όπως νομίζαμε, είναι που η πλοκή πια απογειώνεται, καθώς όλα τα δείγματα, τα στοιχεία και οι συγκρούσεις, αποκτούν πλέον κατεύθυνση προς το σαιξπηρικό τέλος.

Στο κομμάτι του art, οι George Perez και Sal Buscema παραδίδουν ένα αριστοτεχνικό εικαστικό αποτέλεσμα. Το KORVAC SAGA αποτελεί ουσιαστικά το σημείο, που ο Perez αναγνωρίστηκε ως ένας από τους καλύτερους σχεδιαστές των epic scale συγκρούσεων, και όχι άδικα, με το σχέδιό του να ξεχωρίζει σε δυναμική και τεχνοτροπία, ακόμα και σε μια σημερινή ανάγνωση. Από την άλλη, ο Buscema έκανε μια από τις πιο ομαλές μεταβάσεις από αλλαγή σχεδίου, δίνοντας έμφαση στη λεπτομέρεια και στην πλαστικότητα των χαρακτήρων.

Τι Μας Ενόχλησε

Χρειάζεται να είναι κάτι αψεγάδιαστο για να είναι αριστούργημα; Μάλλον όχι και το KORVAC SAGA δεν αποτελεί εξαίρεση. Στην υπόθεση, το βασικό ζήτημα είναι η σχέση της Carina με τον Michael Korvac. Η εξέλιξή της είναι ραγδαία και, σε ένα βαθμό, αδικαιολόγητη, ειδικά αν σκεφτούμε ότι τον ερωτεύεται παράφορα, σε σημείο που τον αφήνει να σκοτώσει τον ίδιο της τον πατέρα. Οι τέσσερις τελευταίες σελίδες, που προστέθηκαν το 1991 από τον Mark Gruenwald, για την πρώτη έκδοση του comic ως graphic novel, είναι, στην καλύτερη, περιττές και στη χειρότερη, (και προσωπική μου άποψη) προσβλητικές. Απενοχοποιώντας τους Avengers, τους στιγματίζει ακόμη περισσότερο, συν ότι η πλοκή δικαιολογούσε τον χαμό του ανταγωνιστή, με βάση τη συνολική κατάσταση στην οποία βρισκόταν τότε η ομάδα, και ό,τι είχε προηγηθεί.

Αισθητικά, τα τελευταία τέσσερα τεύχη είναι σαφώς υποδεέστερα των προηγουμένων. Ο τότε άπειρος Dave Wenzel, παρ’ όλο που αργότερα θα ραφινάρει την τεχνική και το ύφος του, δείχνει ξεκάθαρες ατέλειες στο σχέδιο, με λάθη βάθους και γραμμών, που ίσως, σε κάποια άλλη περίπτωση, να μην ξένιζαν τόσο πολύ, όταν όμως έχουν προηγηθεί σχεδιαστές τέτοιου βεληνεκούς, η διαφορά είναι φανερή.

Συνολική Εκτίμηση

Το KORVAC SAGA στους περισσότερους Avengers fans δεν χρειάζεται καν συστάσεις. Είτε είναι το αγαπημένο σας, είτε όχι, ανήκει 100% στις καλύτερες ιστορίες που έχουν γραφτεί για τους Earth’s Mightiest Heroes. Υπόδειγμα συγγραφής και σχεδίου, μας παραδίδει έναν villain, που μέσα σε λίγα μόνο τεύχη και με ελάχιστες έκτοτε (και ευτυχώς) εμφανίσεις, εδραιώνεται στο πάνθεο των Marvel baddies, αλλά και μια ιστορία που άφησε εποχή. Τα αστέρια πράγματι ευθυγραμμίστηκαν για αυτό το arc και ακόμη και 40 χρόνια μετά, μια ανάγνωση θα σας πείσει.

Παράλληλες Προτάσεις

Για τους Avengers, τα runs των Lee/Kirby, Busiek, καθώς και τα THE KREE/SKRULL WAR, UNDER SIEGE και AVENGERS FOREVER, είναι απλά must. O Shooter, καλώς ή κακώς, έχει βάλει το χεράκι του σε πολλά “βαζάκια”, αυτά, βέβαια, που οφείλω να προτείνω ανεπιφύλακτα, είναι το run του στο LEGION OF SUPER-HEROES, το SECRET WARS και το SOLAR: MAN OF THE ATOM.