Σκοτεινά Μυστικά Από Την Παλιά Αθήνα #2 - Εx Infernis

Τρόμος και λαγνεία στην Αθήνα του '30

Στα τέλη του 2018, ο Δημήτρης Κοσκινάς κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος μιας σειράς ιστοριών, με τίτλο ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ. Με τον εν λόγω τίτλο, μεταφέρει στα ελληνικά δεδομένα το είδος του urban horror. Πρόσφατα, εξέδωσε και το δεύτερο τεύχος, με το επόμενο κεφάλαιο της σειράς.

Ένα κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, το πρώτο μοντέρνο επταώροφο κτίριο της πόλης, όπως μαθαίνουμε από την εισαγωγή των τευχών, είναι το σκηνικό των δραμάτων που λαμβάνουν χώρα στις σελίδες των μικρών τόμων αυτής της σειράς. Οι πρώτοι ένοικοι των πολυτελών διαμερισμάτων, κάπου στον μεσοπόλεμο, προέρχονται από την κοινωνική ελίτ, που ο ίδιος ο ιδιοκτήτης και αρχιτέκτονας του κτιρίου έχει σχολαστικά επιλέξει. Ωστόσο, οι τοίχοι, οι κάμαρες και οι διάδρομοι του κτιρίου, έχουν γίνει μάρτυρες ιστοριών ανείπωτων, φρικιαστικών και απόκοσμων, με πρωταγωνιστές τα μέλη αυτής της κλειστής κοινωνίας αριστοκρατών.

Το πρώτο τεύχος διαδραματίστηκε στη σύγχρονη Αθήνα, στο διαμέρισμα της οικογένειας Βελισσαρίδη, όπου ένα νεαρό ζευγάρι, ο Πέτρος και η Στεφανία, συνάντησαν, αντί βίου ανθόσπαρτου, μια αιματηρή και ερεβώδη μοίρα. Το δεύτερο τεύχος μας αποκαλύπτει την ανατριχιαστική ιστορία που στοιχειώνει το διαμέρισμα και τον εφιάλτη μέσα στο κάδρο του προπάτορα Βελισσαρίδη. Περιγράφοντας και αποτυπώνοντας τα πάθη και τις έξεις του τελευταίου απογόνου της αρχοντικής οικογένειας, η ιστορία μας φέρνει σε αυτό το κτίριο της Αθήνας. Ο νεαρός Κίμων, αμέσως μετά τον θάνατο του δεσποτικού πατέρα του, εγκαταλείπει την επαρχία και τον πατρογονικό πύργο, για να απολαύσει μια ζωή με συγκινήσεις στην πρωτεύουσα. Εγκαθίσταται στο διαμέρισμα με τον αριθμό 8 και εκεί επιδίδεται σε βίο ακόλαστο και κολασμένο.

Η κοπέλες από την επαρχία, που έρχονται για οικιακοί βοηθοί, δεν γυρνούν ποτέ πίσω, γίνονται άθελά και ακούσια προσφορά στην ανόσια σκοτεινή ύπαρξη του άρχοντα Κάρολου Βελισσαρίδη. Με τη σειρά του, ο Κίμωνας θα βρει τον δικό του ρόλο στον ματωμένο κύκλο της οικογένειας.

Η ιστορίες είναι σύντομες, αλλά με πυκνό περιεχόμενο. Στις σελίδες και των δυο τευχών, είναι βέβαιο ότι θα συναντήσετε στοιχεία που θα σας ανατριχιάσουν, επιτελώντας τον σκοπό των ιστοριών τρόμου. Αναφέρομαι και στα δυο τεύχη, γιατί αξίζει να τα διαβάσετε ως συνέχεια, όπου τα βρείτε. Παρά ταύτα, εκτιμώ ότι το δεύτερο τεύχος, δεδομένου και του περιεχομένου της ιστορίας του, είναι κατά τι ανώτερο του πρώτου, το οποίο ήταν, αναγκαστικά, πιο εισαγωγικό.

Στο εικαστικό μέρος, το σχέδιο του Δημήτρη Κοσκινά δεν αφήνει καμία αμφιβολία στον αναγνώστη ότι έχει στα χέρια του ένα έργο που του αφιερώθηκε η δέουσα προσοχή. Ανατομία, εκφράσεις και περιβάλλον, φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί με λεπτομέρεια, προσήλωση και αγάπη. Γενικότερα, δίνεται η εντύπωση ότι η συγκεκριμένη έκδοση έχει τύχει ιδιαίτερης μεταχείρισης από τον δημιουργό. Από το εξώφυλλο – το οποίο είναι και το μόνο έγχρωμο μέρος – και την ποιότητα του χαρτιού, μέχρι τις διακοσμητικές λεπτομέρειες στο περιθώριο της τελευταίας σελίδας, είναι όλα άψογα επιμελημένα.

Εν κατακλείδι, το δεύτερο τεύχος των ΣΚΟΤΕΙΝΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ, είναι μια δουλειά που υπηρετεί απόλυτα το είδος του horror, συνδυάζοντας αστικούς μύθους και βουκολικές δεισιδαιμονίες με έντονη ελληνική χροιά. Ταυτόχρονα, είναι μια πολύ προσεκτικά εκτελεσμένη δουλειά, τόσο σε σχέδιο όσο και σε σενάριο, σε μια εξαιρετικά επιμελημένη έκδοση.