Έφυγε Από Τη Ζωή Ο Guillermo Mordillo

Ο πολυβραβευμένος σκιτσογράφος της Αργεντινής

Το 1932, γεννήθηκαν δύο ιερά τέρατα της ένατης Τέχνης στην Αργεντινή. Το ένα ήταν ο Quino και το άλλο ο Mordillo, ο οποίος έσβησε στα 86 του…

Ο Guillermo Mordillo γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου στο Μπουένος Άιρες, από Ισπανούς γονείς. Tο 1948 αποφοιτεί με πτυχίο εικονογράφου από τη Σχολή Δημοσιογραφίας και θα ασχοληθεί με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων της εκδοτικής Codex. Το 1952 ιδρύει την Galas Studios, προσανατολισμένος στη δημουργία animation, ενώ παράλληλα ξεκίνησε να κάνει και strips για λογαριασμό τοπικών περιοδικών.

Το Νοέμβρη του 1955 μετακομίζει στη Λίμα του Περού και παράλληλα με τις εικονογραφήσεις, συνεργάζεται και με τη μεγάλη διαφημιστική εταιρεία  McCann Erickson. Το 1960, μετακομίζει στις Η.Π.Α., όπου προσλαμβάνεται από την Paramount, προκειμένου να βοηθήσει στα animation projects των Popeye και Little Lulu. Όμως η παρουσία του στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού έμελλε να είναι σύντομη, καθώς τρία χρόνια αργότερα πηγαίνει στο Παρίσι, όπου ξεκινάει συνεργασίες με αρκετά Ευρωπαϊκά περιοδικά, από τα LE PELERIN και PARIS MATCH μέχρι το STERN. Λίγο αργότερα γνωρίζει και τη γυναίκα της ζωής του, αποκτώντας δύο παιδιά.

Το 1980 μετακόμισε στη Μαγιόρκα, στην Ισπανία, και ανέλαβε τα προεδρικά καθήκοντα του International Association of Authors of Comics and Cartoons (CFIA), με έδρα τη Γενεύη. Έμεινε 18 χρόνια στην Ισπανία, προτού επιστρέψει στη Γαλλία, το 1998 και καταλήξει επιτέλους στο Μονακό.

Στην Ελλάδα είχαν δημοσιευτεί μεταπολιτευτικά 9 άλμπουμ με τα περίφημα βουβά πλην άκρως εκφραστικότατα του στριπάκια, ενώ είχαν προβληθεί και στην τηλεόραση animation μικρού μήκους, τα οποία είχαν δημιουργηθεί σε συνεργασία με τον Σλοβένο animator, Miki Muster. Ήταν ο Αρκάς πριν τον Αρκά, κατορθώνοντας να τα πει όλα χωρίς ούτε ένα μπαλονάκι. Ήταν ένας μετριόφρων άνθρωπος, με μόλις τρεις εκθέσεις στο ενεργητικό του, ο οποίος εξυμνούσε το ποδόσφαιρο και την αγάπη, μέχρι τέλους.

Mordillo, θα μας λείψεις, αλλά το έργο σου θα είναι αιώνιο και αγαπημένο.