Canto #1

Μια κλασική ιστορία ηρωισμού και αγάπης

Το CANTO είναι ένα συγκινητικό παραμύθι για έναν άλλο κόσμο, ο οποίος κατοικείται από τέρατα, εξουσιαστές και σκλάβους. Οι τελευταίοι, όταν έρχονται στη ζωή, αντιλαμβάνονται ότι οι καρδιές τους έχουν αντικατασταθεί από ρολόγια τα οποία, μετράνε αντίστροφα μέχρι τη μέρα που θα πεθάνουν. Όταν σταματούν να είναι λειτουργικοί, οι εξουσιαστές τους τους στέλνουν στους φούρνους για να καούν, ενώ στη διάρκεια της ύπαρξής τους πρέπει συνεχώς να δουλεύουν και απαγορεύεται να έχουν ονόματα ή να νιώθουν συναισθήματα. Ο Canto, όμως, παρουσιάζεται ως μια αμφισβήτηση αυτών των νόμων, καθώς και όνομα έχει και αγαπά κάποιον από το είδος του. Όταν αυτή θα κινδυνέψει λόγω της βάναυσης συμπεριφοράς τον αφεντών τους, ο Canto θα πρέπει να βρει τρόπο να τη σώσει.

Πέρα από την ιδιαίτερα συναισθηματική ιστορία, το CANTO χαρακτηρίζεται και από το καλοσχεδιασμένο και όμορφο artwork του, που καταφέρνει με διακριτικούς τρόπους να παντρέψει διάφορα στιλ, δημιουργώντας ένα μοντέρνο και την ίδια στιγμή επικό παραμύθι. Το comic καταφέρνει να ασπαστεί την απλή και ξεκάθαρη αφήγηση, χωρίς να γίνεται απλοϊκό και να εμπνέεται από παλιομοδίτικες ιστορίες, χωρίς να γίνεται τετριμμένο, αλλά εκφράζοντας τη καθολικότητα τους. Ο σκιτσογράφος, προσθέτοντας μικρές λεπτομέρειες, πετυχαίνει να δημιουργήσει ζωντανά και δυναμικά backgrounds, τα οποία όμως ποτέ δεν επισκιάζουν τους πρωταγωνιστές. Υπάρχει μια διάχυτη ανθρωπιά στο comic, που έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι ασχολείται με πλάσματα που θυμίζουν ρομποτάκια.

Η εμφάνιση του ίδιου του Canto είναι ιδιαίτερα εφευρετική, καθώς το είδος του μοιάζει με μικρούς τεχνητούς ιππότες, που όμως έχουν καταδικαστεί να δουλεύουν ως σκλάβοι. Οι αφέντες τους εμφανίζονται με χαρακτηριστικά ανθρώπου και Μινωταύρου, ενώ δε λείπει και η υπόλοιπη άγρια φύση. H καλή δουλειά στο χρώμα αναδεικνύει τις λεπτομέρειες στην εμφάνιση των χαρακτήρων, αλλά και του κόσμου στον οποίο ζουν.

Το CANTO είναι ένα πραγματικό διαμάντι, για μικρούς και λίγο μεγαλύτερους, που επαναφέρει τα μοτίβα των κλασικών ιστοριών, τα οποία, λόγω της σχεδόν ολοκληρωτικής απουσίας τους από τα μοντέρνα comics, εμφανίζονται ενδιαφέροντα, ιδεαλιστικά και αναγκαία. Φυσικά, συστήνεται για fans των comics όλων των ηλικιών, εφόσον οι μεγαλύτεροι μπορούν να βάλουν λίγο στην άκρη τον κυνισμό τους.