Lois Lane #1

Lois vs Trump

Μπορεί ο σύζυγός της να είναι ο μεγαλύτερος ήρωας όλων των εποχών και το παιδί τους να ακολουθεί τα χνάρια του πατέρα του, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Lois Lane δεν είναι, στον δικό της τομέα, εξίσου “σούπερ” όσο τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας της. Και αυτό είναι το κύριο θέμα του LOIS LANE #1 – να μας δείξει την υπερδύναμη της Lois, η οποία είναι να φέρνει στο φως την αλήθεια, ως ρεπόρτερ.

Η νέα πραγματικότητα για την πρωταγωνίστρια έχει ως εξής. Ο γιος της έχει γίνει 7 χρόνια μεγαλύτερος σε διάστημα μηνών, μετά από ένα ταξίδι στο διάστημα μαζί με την Lois, η οποία κρύβει ένα μυστικό σχετικά με αυτό το ταξίδι, έχει διαρρεύσει μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται η ίδια να φιλάει τον Superman, ενώ είναι παντρεμένη με τον Clark Kent, και πλέον ζει μόνη της χωρίς να έχει χωρίσει με τον σύζυγο της. Πρόκειται για ένα σχετικά αλλαγμένο status quo, που αποτελεί ενδιαφέρον σκηνικό για να αναπτυχθούν οι περιπέτειες της ηρωίδας και ειδικότερα η σχέση της με τον Clark.

Καθώς η Lois είναι ένας φυσιολογικός χαρακτήρας με φυσιολογικό επάγγελμα, ο Greg Rucka φαίνεται να μας δείχνει αυτήν ακριβώς την πλευρά του DC Universe, την πιο φυσιολογική και αληθινή. Έτσι, οι “περιπέτειές” της αφορούν στη μάχη της με τον Λευκό Οίκο, τον οποίο ξεμπροστιάζει με άρθρα της, και την προσπάθειά της να εντοπίσει τον αληθινό λόγο που πέθανε μια δημοσιογράφος που ήταν ενάντια στην Ρωσική κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά του γραψίματος του Rucka, είναι οι σύνθετοι θηλυκοί χαρακτήρες και ο νουάρ κόσμος που παρουσιάζει σε ιστορίες του, και το LOIS LANE #1 καλύπτει και τα δύο στοιχεία. Από ευρύτερες συνδέσεις με την υπερηρωική πλευρά του σύμπαντος, εμφανίζεται ο Superman, για να περάσει χρόνο με την γυναίκα του, και μαθαίνουμε για μία συνεργάτιδα της Lois, που την βοηθάει στην εύρεση στοιχείων για τις υποθέσεις που ερευνά. Δεν θα αποκαλύψω το όνομα της, όμως, γιατί πρόκειται για ευχάριστη έκπληξη. Με εξαίρεση αυτές τις εμφανίσεις, το υπόλοιπο τεύχος θα μπορούσε κάλλιστα να διαδραματίζεται στον δικό μας κόσμο.

Αντίστοιχα παρουσιάζεται οπτικά ο κόσμος του comic, χωρίς έντονα χρώματα και γεμάτος σκιές, δίνοντας μια αρκετά ρεαλιστική και ταιριαστή οπτική. Γενικότερα, δεν είναι σαν να βλέπουμε ένα κλασσικό τεύχος της DC, αλλά έναν creator-owned τίτλο, με δική του χαρακτηριστική ταυτότητα, μια gritty νουάρ ιστορία με “άγριο” και “ατελές” σχέδιο από τον Mike Perkins, που πάει γάντι στην πλοκή και στον κεντρικό χαρακτήρα. Τα χρώματα του Paul Mounts ακολουθούν την πιο γήινη προσέγγιση του creative team, ωστόσο, σε μια συγκεκριμένη σκηνή, o colorist αφήνεται πιο ελεύθερος και παίζει με τις αποχρώσεις, ενισχύοντας κατά πολύ την εμφάνιση του χαρακτήρα που ανέφερα πιο πάνω.

Οι Greg Rucka και Mike Perkins κάνουν εξαιρετική αρχή με το LOIS LANE #1, το πρώτο τεύχος ενός maxi-series 12 τευχών, το οποίο φαίνεται να εστιάζει στη δημοσιογράφο Lois, όσο πιο μακριά γίνεται από φανταστικά στοιχεία και όσο πιο κοντά σε στοιχεία που θυμίζουν υπερβολικά πολύ τη δική μας πραγματικότητα, με μια μικρή δόση crime, street-level υπερηρωισμού.