Superman: Camelot Falls

Just another Monday, right?

Ιστορία

Μετά την πρόσφατη επιστροφή των δυνάμεών του, ο Clark επιστρέφει καλύτερος από ποτέ στα υπερηρωικά κατατόπια, και έρχεται αντιμέτωπος με την Intergang, τον Toyman, έναν εξωγήινο ονόματι Subject-17 και τις… Δευτέρες. Και παρ’ όλο που όλα αυτά μοιάζουν απολύτως φυσιολογικά, ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος μάγος της Ατλαντίδας, Arion, ανακαλύπτει ότι η παρουσία και δράση των υπερηρώων στο μέλλον, και ιδίως του Superman, θα φέρει πολύ μεγαλύτερη καταστροφή από την απουσία τους. Τί γίνεται, λοιπόν, όταν ο αγαπημένος όλων κρυπτονιανός είναι ο βασικός υπαίτιος για το τέλος της ανθρωπότητας;

Τι Μας Άρεσε

Ο Busiek, στο CAMELOT FALLS, καταφέρνει να χτίσει ένα πολυεπίπεδο story γύρω από τον πρωταγωνιστή, εξερευνώντας όλες τις βασικές και μη πτυχές του, καθ’ όλα τα τεύχη του arc. Αρχικά, δίνει ιδιαίτερο βάρος στο μνημονικό του ήρωα που, όπως παρουσίασε σε συνεργασία με τον Geoff Johns στο UP, UP, AND AWAY, έχει γίνει πλέον φαινομενικό, δίνοντας του την ικανότητα όχι μόνο να θυμάται την παραμικρή λεπτομέρεια όσων έχει βιώσει και διαβάσει, αλλά του προσφέρει και μια σημαντική βοήθεια στο καθημερινό multitasking που χρειάζεται να κάνει. Αυτό το λεγόμενο added bonus, όμως, δεν είναι αρκετό, καθώς η ετήσια απουσία του Superman, φέρει και τις ανάλογες επιπτώσεις στην εγκληματική κοινότητα και έτσι βλέπουμε πως ακόμη και μια, τρόπον τινά, νέα δύναμη, δεν κάνει τη διαφορά στο κολοσσιαίο έργο, που έχει επιλέξει ο πρωταγωνιστής.

Έπειτα, συναντάμε προκλήσεις που δοκιμάζουν τον ήρωα, με κάθε δυνατό τρόπο. Η αληθοφανέστατη προφητεία και τα ξόρκια του Arion, αποτελούν μια σύγκρουση με την ηθική, τον στόχο και την ίδια την ιδιοσυγκρασία του Superman. Ο Subject 17 είναι ένας ξεκάθαρος παραλληλισμός με τη φύση και το χαρακτήρα του Clark, όπως ίσως αυτός να είχε μεγαλώσει, αν τον είχε βρει η κυβέρνηση, ενώ συγχρόνως είναι ένας ισάξιος φυσικός αντίπαλος. Ο Toyman, ο Manheim και οι New Gods, πιο πολύ αποσπούν την προσοχή του, μιμούμενοι τον όγκο της “δουλειάς” του και το πως αυτή μπορεί να γίνει ψυχικά κουραστική, ακόμη και για τον Man of Tomorrow. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η Squad K, που όχι λόγω ικανοτήτων, αλλά κυρίως λόγω ύπαρξης, δημιουργούν ρίζες αμφιβολίας στον Superman, για τις επιλογές του, τον τρόπο ζωής του και την ηθική του.

Πού καταλήγει αυτή η πολυσχιδής ανάλυση-αντιμετώπιση της περσόνας του ήρωα; Ο συγγραφέας υποστηρίζει ξεκάθαρα, μέσα από τις σελίδες του arc, ότι παρ’ όλο που ο Superman λειτουργεί ως πρότυπο και ίνδαλμα για τους ανθρώπους, ο ίδιος αντλεί την ψυχική δύναμη του, την πίστη του, το ακλόνητο ήθος του από αυτούς, τόσο τους κοντινούς του, όσο και αυτούς που συναντά καθημερινά. Από τα ατελείωτα assignments στη Daily Planet και το never-ending battle με τους κάθε λογής villains, μέχρι το μίσος, τον ρατσισμό και την εσωτερική αμφισβήτηση, ο Clark στηρίζεται συναισθηματικά στις ανθρώπινες σχέσεις που έχει χτίσει ανά τα χρόνια, ακόμα και στους συμμάχους του στην υπερηρωική κοινότητα. Θα μου πεις, ανακάλυψε κάτι καινούργιο ο συγγραφέας; Η απάντηση είναι όχι, αλλά το θέμα είναι με ποιόν τρόπο καταφέρνει να σε πείσει γι’ αυτό, ακόμη και αν το ξέρεις.

Μιλώντας για τρόπους που το comic “πείθει”, ας δούμε το εξαιρετικό δίδυμο Merino/Pacheco. Οι δύο καλλιτέχνες έχουν συνεργαστεί πολλές φορές, ωστόσο στη συγκεκριμένη ιστορία, το επίπεδο είναι φανερά υψηλότερο. Το σχέδιο και οι γραμμές είναι πραγματικά υπέροχες, με μεγάλη λεπτομέρεια, κίνηση και πλαστικότητα. Clark και λοιποί, έστω προσωρινοί, πρωταγωνιστές απεικονίζονται με έναν εντελώς μοναδικό τρόπο, ενώ ακόμα και τα τοπία, σε σημεία, είναι ιδιαίτερα καλοστημένα.

Τι Μας Ενόχλησε

Προσωπικά, η μόνη διαφωνία μου στην ιστορία ήταν το πως, σεναριακά, παρουσιάστηκε το ζοφερό μέλλον των ανθρώπων. Ένα τέτοιας έκτασης γεγονός, ειδικά για να εξυπηρετήσει το σκοπό που είχε στα γρανάζια της πλοκής, θα έπρεπε να αποτυπωθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα, με πολλούς περισσότερους συμμετέχοντες. Σίγουρα το τέλος ήταν ολοκληρωτικό, αλλά η ταχύτητα και το εύρος της άφιξής του ήταν κάπως βεβιασμένα. Η όλη ιστορία με τον Arion και τον Khyber δεν συνεχίστηκε ποτέ, αλλά αυτό δεν πέφτει πάνω στους ώμους του creative team.

Συνολική Εκτίμηση

Το CAMELOT FALLS έχει όλα τα συστατικά που αρμόζουν στο είδος – δράση, συναίσθημα, πλοκή, πρόκληση στον ψυχισμό και τις μαχητικές ικανότητες του ήρωα, ακόμα και την ηθική κάθαρση, αν όχι ολοκληρωτικά. Με πολύ πετυχημένη αισθητική και έξυπνο σενάριο, το creative team παραδίδει μια από τις καλύτερες ιστορίες, που έχουν γραφτεί για τον Man of Steel στη δεκαετία των 00s.

Παράλληλες Προτάσεις

Όταν λέμε για Superman στα 00s, δεν γίνεται να μην αναφέρουμε τα περίφημα ACTION COMICS #775, SUPERMAN: FOR TOMORROW, SECRET ORIGIN, SECRET IDENTITY, BIRTHRIGHT, UP, UP AND AWAY, SUPERMAN AND THE LEGION OF SUPER-HEROES και, φυσικά, το ασύγκριτο ALL-STAR SUPERMAN. Αν και ο Busiek έχει “ξαναβουτήξει” την πένα του κάμποσες φορές στο DC Universe, με αξιοσημείωτα το προαναφερθέν SECRET IDENTITY καθώς και τα POWER COMPANY και TRINITY, οι πιο σημαντικές του δουλειές συναντώνται στα ASTRO CITY, MARVELS και στο μνημειώδες run του στους AVENGERS, με αποκορύφωμα το limited series AVENGERS FOREVER.