Previews Picks

August 2019

Λίγο πριν κλείσουμε για τις καλοκαιρινές μας διακοπές και με το θερμόμετρο να έχει ανέβει στα ύψη, ο ηρωικός co-Editor in Chief του Comicdom.gr, Δημήτρης Σακαρίδης, δεν ήθελε να φορτώσει κάποιους από τους regular συντάκτες του site με την ευθύνη του Previews Picks, οπότε αποφάσισε να πάρει το μισό ο ίδιος και να ζητήσει βοήθεια για το άλλο μισό από τον παλαιότερο φίλο και συνεργάτη του, Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου, ο οποίος δέχτηκε με μεγάλη προθυμία και χαρά…

Κάποια από τα προηγούμενα μπορεί να είναι, εν μέρει, αλήθεια…

Blue Pages

Η αλήθεια είναι ότι πάντα βαριόμουν απίστευτα τα Previews Picks, παρότι ήταν δική μου ιδέα, πριν πολλά, πολλά χρόνια (άλλωστε, είχαν ξεκινήσει ως κομμάτι μιας στήλης που διατηρούσα). Και δεν βαριέμαι τόσο να τα διαλέγω και να τα γράφω, όσο τα logistics πίσω από το “στήσιμό” τους.

Σε κάθε περίπτωση, τη βρώμικη δουλειά ανέλαβε και έφερε εις πέρας ο καλός μας ο Δημήτρης, ώστε να έρθω τώρα εγώ και να διαλέξω, μέσα από ένα υπερπλούσιο τεύχος, τόσο πλούσιο, που έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την αποδιοργάνωση και τη ραστώνη του Αυγούστου.

X-Men #1

$4.99 page M2 Marvel Comics

Θα καταφέρει ο Jonathan Hickman να ανανεώσει το franchise, ή σε κανα δίχρονο θα ‘χουμε πάλι νέα αρίθμηση και “new bold directions”; Τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν, στο μεταξύ, όμως, ως ανεπανόρθωτα ρομαντικός για το μέλλον (εξαιρείται η κλιματική κρίση), θα δοκιμάσω όλους τους νέους X-titles, ειδικότερα δε το flagship Χ-ΜΕΝ, που γράφει ο ίδιος ο Hickman και σχεδιάζει ο (σχεδόν) πάντα εξαιρετικός Leinil Francis Yu.

Αν είσαι φανατικός X-Fan, κάνε και μια βόλτα από εδώ, όπου μοιράζομαι τις πρώτες σκέψεις μου μετά την ανακοίνωση των πρώτων ongoing.

Excalibur #1

$4.99 page M4 Marvel Comics

Στα plus, η ανάληψη του τίτλου Captain Britain από την Betsy Braddock, το έντονα μυστικιστικό-παραμυθένιο στοιχείο και το εξώφυλλο του Mahmud Asrar. Στα minus η “ό,τι να ‘ναι” σύνθεση της ομάδας, αλλά και η Tini Howard στα συγγραφικά ηνία, το γράψιμο της οποίας δεν μου πάει καθόλου.

Κρατάω τις επιφυλάξεις μου πριν διαβάσω, αλλά οι οιωνοί δεν είναι καλοί.

Marauders #1

$4.99 page M6 Marvel Comics

Ακόμη και σε αυτή τη λαμπρή νέα εποχή, το γένος των μεταλλαγμένων εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα κατά τη συνύπαρξή του με τους ανθρώπους, και μια επίλεκτη ομάδα X-Men σαλπάρει και διασχίζει τις θάλασσες για να τους προστατέψει.

Ναι, το concept μπορεί να δώσει ενδιαφέρουσες ιστορίες και η ομάδα φαίνεται να έχει προοπτικές. Οψόμεθα.

Amazing Spider-Man: Full Circle #1

$9.99 page M26 Marvel Comics

Μια κλήση από την S.H.I.E.L.D. οδηγεί τον Peter Parker σε μια περιπέτεια ανά τον κόσμο, που θα τον δοκιμάσει όπως ποτέ άλλοτε (βάλτε-βγάλτε εισαγωγικά κατά βούληση, τα ξέρουμε εξάλλου αυτά τα “όπως ποτέ”), με το μέλλον της ανθρωπότητας να βρίσκεται στα χέρια του.

Ο Nick Spencer και μια all-star team σεναριογράφων και καλλιτεχνών της Marvel (ενδεικτικά οι Hickman, Aaron, Bachalo, Allred) αναλαμβάνουν την πρόκληση να πουν μια επική ιστορία σε 96 σελίδες, κι εγώ ψήθηκα!

Spider-Verse #1 (of 6)

$3.99 page M35 Marvel Comics

Τί είναι καλύτερο από έναν Spider-Man; Πολλοί Spider-Men, ειδικά αν μεταξύ τους βρίσκονται οι Parker και Morales. Αυτές οι συμπράξεις δίνουν συνήθως όμορφες ιστορίες, και εξαργυρώνοντας την επιτυχία και μαζική αποδοχή του INTO THE SPIDER-VERSE, η Marvel προσπαθεί να μας πείσει ότι η μαγεία συνεχίζεται σε αυτή τη μίνι σειρά 6 τευχών.

Παίρνουμε τώρα το πρώτο και για τη συνέχεια βλέπουμε.

The Batman’s Grave #1 (of 12)

$3.99 page DC6 DC Comics

Ο μεγαλύτερος ντετέκτιβ του κόσμου πρέπει να προσπαθήσει να μπει στο μυαλό ενός θύματος δολοφονίας, προκειμένου να λύσει μια υπόθεση. Μπορεί ο Batman φανταστεί τη ζωή ενός πτώματος με μισοφαγωμένο πρόσωπο, χωρίς να πεθάνει ο ίδιος;

Σίγουρα δεν πρόκειται για κάτι πρωτότυπο, αλλά το δημιουργικό δίδυμο πίσω από αυτή τη maxi series (Warren Ellis & Bryan Hitch), και ειδικότερα ο υπέροχος Batman που σχεδιάζει ο τελευταίος, αποτελούν εγγύηση.

The Sandman Universe Presents: Hellblazer #1

$4.99 page DC19 DC Comics

Το δεύτερο έτος του Sandman Universe αρχίζει με την πολυαναμενόμενη άφιξη ενός από τους πιο εμβληματικούς χαρακτήρες της DC, του John Constantine, Hellblazer! Αυτό το 40σελιδο τεύχος βάζει τα θεμέλια, για τη νέα εποχή των σκοτεινών ιστοριών του Sandman Universe, που αρχίζει το Νοέμβριο, και εκεί στη DC προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι η αρχή του πιο περίεργου κεφαλαίου στη ζωή του χαρακτήρα.

Δύο είναι τα δεδομένα: 1) Δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση και 2) In Si (Spurrier) we trust!

Secrets Of Sinister House #1

$9.99 page DC20 DC Comics

Harley Quinn, John Constantine, Detective Chimp, Zatanna, και Atom, πρωταγωνιστούν σε αυτή την προσπάθεια της DC να αναβιώσει τον ιστορικό τίτλο SECRETS OF SINISTER HOUSE, αυτή τη φορά παντρεύοντας το horror genre με τα υπερηρωιλίκια.

Φάση “make or break”, κατά τη γνώμη μου, αλλά δεν το ρισκάρω να χάσω την επιστροφή του βαμπίρ Batman, ούτε και την εξωφυλλάρα των John Romita Jr. και Bill Sienkiewicz.

My Heroes Have Always Been Junkies

$12.99 page 65 Image Comics

Το NEWSWEEK το συμπεριέλαβε στα καλύτερα βιβλία του 2018 και το Thrillist στα καλύτερα comics και graphic novels της ίδιας χρονιάς!

Το δίδυμο Ed Brubaker/Sean Phillips μας έχει δώσει εξαιρετικές δουλειές στο παρελθόν, και με δεδομένη την ευθύτητα και την αμεσότητα με την οποία αντιμετωπίζει ο Brubaker τα θέματα της εξάρτησης, αυτή η coming of age ιστορία, με θέμα ένα κορίτσι και τη γοητεία που του ασκούν οι junkies, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μου.

Choke Gasp! The Best Of 75 Years Of EC Comics

$49.99 page 110 Dark Horse Comics

Αν ζηλεύεις τις υπέροχες hardcover εκδόσεις με comics της EC Comics και δεν ξέρεις από που να πρωτοξεκινήσεις, αυτή η συλλογή με ορισμένες από τις καλύτερες ιστορίες της EC, δεν γιορτάζει απλά την 75η επέτειο της θρυλικής εκδοτικής, αλλά λύνει το πρόβλημά σου!

Η deluxe έκδοση συγκεντρώνει ιστορίες θρυλικών δημιουργών, όπως οι Al Feldstein, Harvey Kurtzman, Johnny Craig, Jack Davis και Wally Wood, από θρυλικούς τίτλους όπως CRIME SUSPENSTORIES, FRONTLINE COMBAT, HAUNT OF FEAR, IMPACT, SHOCK SUSPENSTORIES, TALES FROM THE CRYPT, TWO-FISTED TALES, VAULT OF HORROR, WEIRD FANTASY, WEIRD SCIENCE και WEIRD SCIENCE-FANTASY.

Judas

$14.99 page 217 Boom! Studios

Ίσως η πιο weird από τις επιλογές μου για αυτόν τον μήνα, με κέρδισε αφενός λόγω του ενδιαφέροντός μου πάνω στα Βιβλικά θέματα, αφετέρου λόγω της τόλμης των δημιουργών (Jeff Loveness & Jakub Rebelka) να ασχοληθούν με τον πιο – από πολλές απόψεις – “επικίνδυνο” χαρακτήρα των τελευταίων δύο χιλιάδων ετών. Στο solicitation διαβάζουμε: “Ο Ιούδας Ισκαριώτης είναι μία από τις πιο τραγικές μορφές της Βίβλου – ένας ακόλουθος, ένας προδότης, ένας κακοποιός. Αλλά αν δεν ήταν ο Ιούδας, η ιστορία του Ιησού δεν θα λειτουργούσε. Πριν γεννηθεί, ήταν δούλος της ίδιας της ιστορίας. Σε μια θρησκεία που χτίστηκε πάνω στη λύτρωση και τη συγχώρεση, ένας άνθρωπος έπρεπε να θυσιάσει τον εαυτό του για όλους… και δεν ήταν ο Ιησούς.”

Κάποιοι μπορεί να προσβληθούν από την ιστορία. Εγώ θα το παραγγείλω. Παρακαλούνται οι προσβεβλημένοι να μην μηνύσουν ούτε τους δημιουργούς, ούτε εμάς που θα το διαβάσουμε. Έχουμε και δουλειές κάποιοι.

Απαραίτητες αναφορές

Δεν ήθελα να κουράσω με επιπλέον επιλογές, αλλά δεν μπορούσα και να μην αναφέρω, έστω και επιγραμματικά, αυτές τις κυκλοφορίες.

HOUSE OF X #6 (of 6) (σελ. M10)
POWERS OF X #6 (of 6) (σελ. M11)
THE JOKER: YEAR OF THE VILLAIN #1 (σελ. DC8)
METAL MEN #1 (σελ. DC17)
KABUKI OMNIBUS Volume 1 TP (σελ. 115)
JOE HILL: THE GRAPHIC NOVEL COLLECTION (σελ. 158)

Green Pages

Δεν θέλω να πιστέψετε ότι απλά τεμπελιάζω επειδή βαριέμαι να κάθομαι να γράφω PREVIEWS PICKS μέσα στο κατακαλόκαιρο, λίγες μόνο μέρες πριν το site κλείσει για διακοπές, αλλά πραγματικά βρήκα ελάχιστα πράγματα που μου κίνησαν το ενδιαφέρον από τις πράσινες σελίδες. Όλο και περισσότερο μου δημιουργείται η εντύπωση ότι το 95% των green pages είναι είτε licensed properties από άλλα Μέσα (TV, animation, movies, rpg, video games), είτε comics που θα ήθελαν να βγαίνουν από την Image αλλά δεν είναι καν “μέτρια με πιασάρικο premise και εξυπνοpretentious τίτλο” ώστε να το καταφέρουν, με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε μικρότερες εκδοτικές.

Όπως και να ‘χει, λιγότερα picks, λιγότερο μπλα-μπλά, λιγότερη κούραση για μένα και λιγότερο διάβασμα για σας. Win-win.

Everett Raymond Kinstler: The Artist’s Journey Through Popular Culture 1942-1962

$19.95 page 308 PublisherBud’s Art Books

Ο Everett Raymond Kinstler είναι ένας από τους σπουδαιότερους illustrators και painters του 20ου Αιώνα, ο οποίος, πριν γίνει μεγάλος και τρανός σε σημείο που να φιλοτεχνεί τα επισημα πορτρέτα Αμερικανών Προέδρων (όπως του Gerald Ford και του Ronald Reagan), είχε περάσει από τον χώρο των comics, όπου εργάστηκε σε πολλά διαφορετικά genres, όπως western, romance, war και crime.

Η συγκεκριμένη έκδοση περιλαμβάνει πολλά υπέροχα δείγματα από τις δουλειές του Kinstler σε comics, pulps, illustration, αλλά και original art, unpublished sketches και πολλά βιογραφικά στοιχεία. Επίσης, διατίθεται με έκπτωση 55% σε σχέση με την αρχική της τιμή ($44.95), οπότε είναι κάτι παραπάνω από καλή περίπτωση!

Reincarnation Stories

$29.99 page 326 PublisherFantagraphics Books

Όπως μου αρέσει πολύ συχνά να λέω, ορισμένα comics είναι σημαντικά και σπουδαία μόνο και μόνο εξαιτίας του γεγονότος της κυκλοφορίας τους, χωρίς να παίζει κανέναν ρόλο το πόσο καλά, ενδιαφέροντα, πρωτοποριακά ή επιδραστικά θα είναι. Κάθε νέα κυκλοφορία του Kim Deitch ανήκει σίγουρα σε αυτή την κατηγορία.

Στο συγκεκριμένο graphic novel, ο κορυφαίος δημιουργός καταπιάνεται με το θέμα της μετενσάρκωσης και εμπλέκει μέσα τον εαυτό του σε παιδική ηλικία, τον Frank Sinatra, παράλληλες διαστάσεις και… monkey gods! Υποψήφιο για καλύτερο comic της χρονιάς – μη σας πω και της δεκαετίας!

The House

$19.99 page 327 PublisherFantagraphics Books

Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει τον Paco Roca από το ARRUGAS, το οποίο μεταφέρθηκε και σε animated κινηματογραφική ταινία, με αρκετά μεγάλη επιτυχία. Το LA CASA είναι ένα μεταγενέστερο graphic novel του δημιουργού, που και αυτό καταπιάνεται με σοβαρά, ενήλικα και αρκούντως “βαριά” θέματα, καθώς πραγματεύεται την ιστορία τριών αδερφών που επισκέπτονται το εξοχικό σπίτι της οικογένειας λίγο μετά τον θάνατο του πατέρα τους και έρχονται αντιμέτωποι με φαντάσματα του παρελθόντος.

Ακούγεται σίγουρα ενδιαφέρον και ο Roca είναι αναμφισβήτητα ένας εξαιρετικός δημιουργός, οπότε αξίζει σίγουρα της προσοχής σας.

(Random thought: Αν το comic ήταν της Image, τα “φαντάσματα του παρελθόντος” θα ήταν actual φαντάσματα. Μη σας πω και ζόμπι.)

Airboy #51

$9.99 page 345 PublisherIt’s Alive

Το AIRBOY της Eclipse ήταν μία από τις κορυφαίες σειρές της δεκαετίας του 1980 και για πενήντα τεύχη (plus κάτι specials) διατήρησε μια απίστευτα υψηλή ποιότητα, επαναφέροντας δυναμικά ένα genre που μετά τα 40s και early 50s (περίοδος κατά την οποία πρωτοεμφανίστηκε και έλαμψε ο χαρακτήρας) έμοιαζε εντελώς ξεχασμένο και παραμελημένο: αυτό του adventure comic!

Τριάντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του τεύχους #50, με το οποίο ολοκληρώθηκε η ongoing σειρά της Eclipse, το αγαπημένο comic επανέρχεται στα stands, δια χειρός του ίδιου συγγραφέα, του παραγνωρισμένου Chuck Dixon, ο οποίος θα πιάσει την ιστορία ακριβώς εκεί που την είχε αφήσει πριν τρεις δεκαετίες! Το μόνο πράγμα που δεν ξέρω (αλλά ελπίζω να ισχύει) είναι αν θα υπάρχει και τεύχος #52. Και #53 και #54 και #55…

Return To Romance: The Strange Love Stories Of Ogden Whitney

$19.95 page 364 PublisherNew York Review Comics

Ο Ogden Whitney είναι μια πολύ περίεργη και πολύ σπάνια περίπτωση δημιουργού. Άλλωστε, και μόνο το γεγονός ότι είναι ο δημιουργός του Herbie Popnecker, λέει πολλά (ακολουθήστε το link και προετοιμαστείτε να εκραγεί ο εγκέφαλός σας!). Αυτό, όμως, που πολύς κόσμος δεν γνωρίζει (και όταν λέω “πολύς” εννοώ μεγάλο ποσοστό από αυτούς τους λίγους που έχουν έστω ακουστά το όνομα του δημιουργού), είναι πως ο Whitney είχε κάνει και ορισμένα αρκούντως ενδιαφέροντα romance comics.

Και, φυσικά, όταν μιλάμε για τον δημιουργό του Herbie (seriously, did you check out the link yet?), δεν εννοώ ενδιαφέροντα υπό την ένοια ότι έχουν καλογραμμένους διαλόγους ή όμορφο σχέδιο. Μιλάω για romance comics που δεν μοιάζουν με τα υπόλοιπα – τόσο αισθητικά όσο και θεματικά – και που τελειώνοντας κάθε ιστορία ακούς μια μικρή φωνούλα μέσα στο κεφάλι σου να σου ψιθυρίζει με εντελώς disturbing τρόπο “τί ήταν αυτό που διαβάσαμε, ρε συ;”

Από τα πλέον “must buy” αυτού του μήνα!

Stumptown Vol. 1

$10.00 page 374 PublisherOni Press

Ο Greg Rucka είναι πιθανότατα ο καλύτερος συγγραφέας από αυτούς που δεν μου αρέσουν. Αναγνωρίζω πως είναι τεχνικά αρτιότατος και συχνά έχει ενδιαφέρουσες ιδέες, αλλά τις περισσότερες φορές (εννοείται πως υπάρχουν και εξαιρέσεις, αλλά όχι πολλές) το τελικό αποτέλεσμα της δουλειάς του μου βγάζει κάτι σχεδόν “αποστειρωμένο” και με αφήνει γενικώς αδιάφορο. Παρεμπιπτόντως, το ίδιο περίπου ισχύει και για τον Ed Brubaker, μόνο που στον Rucka δεν έχω να χρεώσω καμιά “βλασφημία” ανάλογη με αυτή της νεκρανάστασης του Bucky…

Τέλος πάντων, το STUMPTOWN είναι ένα action crime thriller, όπως τα περισσότερα comics που γράφει ο Rucka, στο οποίο πρωταγωνιστεί η Dex Parios (ντάρι ντάρι ντάρι ντάρι, στο γιαλό πετούν οι γλάροι… εχμ… ειλικρινά συγνώμη…), μια πρώην πεζονάυτης και βετερανος του Αφγανιστάν, που πλέον εργάζεται ως ιδιωτική ντετέκτιβ στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. (BTW, εκεί μένει και ο Rucka. Obviously taking “write what you know” very seriously.)

Προσωπικά, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν με ψήνει ούτε στο ελάχιστο, αλλά με δεδομένο ότι το comic θα μεταφερθεί στην τηλεόραση από το ABC αυτό το Φθινόπωρο, ίσως κάποιοι θέλετε να του ρίξετε μια ματιά, για να ξέρετε αν το adaptation θα είναι πιστό στο original material…

Money Shot #1

$3.99 page 411 PublisherVault Comics

OK, διαβάστε και εσείς πως αρχίζει το solicitation και πείτε μου αν είμαι τρελός: “In the near future, space travel is ludicrously expensive and largely ignored”. Ποιό “near future” καλέ μου άνθρωπε; Γιατί, σήμερα τί συμβαίνει; Αν αλλάξεις το “in the near future” με το “nowadays”, υπάρχει κάτι ανακριβές στην όλη πρόταση; Η πρόταση είναι δομημένη με τέτοιον τρόπο ώστε να περιμένουμε να ακούσουμε κάτι “διαφορετικό” από αυτό που ισχύει σήμερα. Αλλιώς, θα μπορούσε να έχει τη λέξη “still” μετά το “is”, ή αντί για “is” να έγραφε “remains”. Ελπίζω αυτοί που γράφουν τα solicitations να είναι unpaid interns, γιατί αν κάποιος πληρώνει λεφτά για τέτοιου επιπέδου δουλειά, τότε πραγματικά θα στενοχωρηθώ.

Τί είπατε; Το comic; Δεν έχω ιδέα… Μπορεί να είναι καλό… Ο Tim Seeley είναι αρκετά καλός συγγραφέας, οπότε αν η Rebekah Isaacs, που έχει αναλάβει το artwork, είναι τουλάχιστον αξιοπρεπής (το οποίο είναι ένα μεγάλο “αν”, κρίνοντας από το σχεδιαστικό επίπεδο του μέσου comic εκδοτικών όπως η Vault), ίσως και να αξίζει να το διαβάσει κανείς. Αλλά πραγματικά δεν με ενδιαφέρει, γιατί έχω κολλήσει με το κακογραμμένο solicitation και κανένα άλλο πράγμα στον κόσμο δεν έχει σημασία για μένα αυτή τη στιγμή. Αυτό ακριβώς, τίποτε άλλο.