Marvel Super Heroes Secret Wars

Μια από τις πιο ιστορικές στιγμές του Marvel Universe

Iστορία

Αν στη DC αρέσει υπερβολικά η λέξη “crisis”, ώστε να τη χρησιμοποιεί για να χαρακτηρίσει τα μεγαλύτερα και πιο καθοριστικά event της, στο αντίπαλο στρατόπεδο φαίνεται έχουν τις λέξεις “secret” και “war” ως αγαπημένες τους, χρησιμοποιώντας αυτές για να ονομάσουν πολλά από τα events τους. Οι περισσότεροι όμως γνωρίζουν, ή αν όχι τότε πρέπει να μάθουν, ότι η πρώτη απόπειρα για τη δημιουργία ενός μεγάλου event στη Marvel με το όνομα MARVEL SUPER HEROES SECRET WARS συνέβη το μακρινό 1985, δίνοντας έναυσμα για μυριάδες crossovers και events που ακολούθησαν με μυστικούς ή φανερούς πολέμους και διαμάχες. Το εν λόγω event, βέβαια, γεννήθηκε λόγω marketing, καθώς η Marvel επιδίωκε μια συμφωνία με τη Mattel για μια σειρά παιχνιδιών που θα ήταν ελκυστική για τα παιδιά της εποχής. Και όπερ και εγένετο το πρώτο SECRET WARS, με μια αρκετά εξωφρενική ιστορία, η οποία λίγο-πολύ πέτυχε και χάρισε στο αναγνωστικό κοινό μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές στην ιστορία των comics, με πιο χαρακτηριστικό το panel όπου ο Spider-Man εμφανίζεται με το μαύρο κοστούμι.

Η ιστορία αφορά μια κοσμική απειλή με το όνομα Beyonder, ο οποίος, θυμίζοντας κατά πολύ τα fanboys των comics, αρέσκεται στο να βλέπει ήρωες και villains να πολεμούν, δίνοντας τους ως αντάλλαγμα ότι επιθυμούν. Οπότε τους απαγάγει και τους μεταφέρει σε έναν εξωγήινο πλανήτη, χωρίς να σκεφτεί ότι οι χαρακτήρες έχουν τα δικά τους προσωπικά προβλήματα, τα οποία, κάποιες στιγμές, υπερβαίνουν την επιθυμία τους να μονομαχήσουν. Οι Αvengers και οι X-Men θα βρεθούν αντιμέτωποι, λόγω της παρουσίας του Magneto, τον οποίο οι δεύτεροι θέλουν να προστατέψουν, ο Doctor Doom θα αντιταχθεί στην εξουσία του Beyonder, θέλοντας να κλέψει τη δύναμη του (το οποίο θα καταφέρει για λίγο), ενώ ο Spider-Man θα συναντήσει το symbiote και θα αποκτήσει cool κουστούμι, η δεύτερη Spider Woman θα κάνει την εμφάνιση της και ο Colossus θα γνωρίσει τον έρωτα μακρυά από την αγαπημένη του Kitty Pride. Ένας αχταρμάς, λοιπόν, ο οποίος οδηγεί σε ένα αφάνταστα διασκεδαστικό comic, με πάρα πολλές αδυναμίες στη πλοκή και στο τρόπο γραφής που σώζεται από τις ιδιορρυθμίες των χαρακτήρων και τις εντυπωσιακές σκηνές. Μια τέλεια αναπαράσταση της Marvel, γεννημένη από τη ανάγκη της διασημότητας και του PR.

Tι Μας Άρεσε

Το αρχικό SECRET WARS είναι απίστευτα διασκεδαστικό, παρά τις αδυναμίες του, προσφέροντας σημαντικές στιγμές, τόσο όσον αφορά την εξέλιξη των χαρακτήρων όσο και στις επιμέρους μάχες. Οι ηρωικές σκηνές είναι εμψυχωτικές, ενώ οι αδυναμίες των χαρακτήρων υπερτονίζονται για να παράξουν την απαραίτητη δραματικότητα και συναισθηματική εμπλοκή. Τα πάντα φαίνονται σημαντικά, γιατί οι συνέπειες για κάθε λανθασμένη απόφαση είναι πραγματικές για τους χαρακτήρες. Οι τεχνικές της σαπουνόπερας, με κάποιο τρόπο, καταφέρνουν να ενταχθούν οργανικά στο comic και δεν ξενίζουν τον αναγνώστη των comics της εποχής. Παράλληλα, ακόμα κι αν τα παλιομοδίτικα στοιχεία βρίσκονται παντού, το comic μπορεί να διαβαστεί ευχάριστα και από μεταγενέστερους αναγνώστες, έχοντας ένα διαχρονικό χαρακτήρα. Σαφώς κατώτερο εγχειρημάτων όπως το CRISIS ON INFINITE EARTHS, μολαταύτα καταφέρνει να σταθεί στο ύψος του, χαρίζοντας επικές στιγμές σε πολλούς αγαπημένους χαρακτήρες. Το SECRET WARS, παρά την επιτυχία του σε επίπεδο marketing, απέδειξε ότι το σύμπαν της Marvel, περισσότερο από άλλα, είναι γερά δεμένο, παρά το πλήθος των χαρακτήρων που το απαρτίζουν και η δύναμη του έγκειται στις σχέσεις μεταξύ τους.

Το artwork δε, αξίζει ιδιαίτερης μνείας, καθώς καταφέρνει να στριμώξει τόσους πολλούς χαρακτήρες μαζί, δίνοντας τους την ικανότητα να ξεχωρίσουν, μέσω των χρωμάτων και τονίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Πολλά panels είναι ειδικά σχεδιασμένα, ώστε να τονίσουν τις αδυναμίες των ηρώων ενάντια στη μυστήρια παρουσία του Beyonder ή την αδιαφορία του γιγάντιου Galactus και το πετυχαίνουν με ιδανικό τρόπο.

Τι Δε Μας Άρεσε

Σε ένα event τέτοιου βεληνεκούς δεν λείπουν τα περίεργα. Γραμμένο το 1985, πάσχει από πολλά γνωστά προβλήματα της εποχής. Οι περισσότεροι γυναικείοι χαρακτήρες και κάποιοι ανδρικοί δεν είναι καλογραμμένοι ούτε δυναμικοί και μάλλον βρίσκονται στο comic για να ποζάρουν. Κοινώς, κάνουν τις γλάστρες. Σε κάποια σημεία η πλοκή αναλώνεται σε εσωτερικές διαμάχες και κυλάει αρκετά αργά, μέχρι να αποφασίσουν ξαφνικά οι σεναριογράφοι να επισπεύσουν τα πράγματα. Οι διάλογοι, αν και ενίοτε συγκινητικοί και εμψυχωτικοί, έχουν αρκετά μελό στοιχεία. Επίσης, οι ήρωες δεν παλεύουν μεταξύ τους μόνο για σοβαρά θέματα, αλλά πολλές φορές, για να παραχθεί η απαραίτητη ένταση, οι σεναριογράφοι εφευρίσκουν δικαιολογίες που για τους πιο νεαρούς αναγνώστες θυμίζουν reality shows.

Η ιστορία με τον Doom φαίνεται να είναι η πιο ενδιαφέρουσα από όλες και επισκιάζει τις λιγότερες σημαντικές. Επίσης, οφείλω να ομολογήσω ότι, αν και ιδιαίτερα διασκεδαστικό, η επιλογή του να δημιουργήσεις μια μόνιμη εμπόλεμη κατάσταση και να επιλέγεις να βάλεις κάποιους χαρακτήρες, όπως τον Magneto, να ασχολούνται με τα γκομενικά τους, είναι μάλλον άστοχη και δημιουργεί ένα τραγελαφικό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα λόγω του γεγονότος ότι οι σεναριογράφοι προσπαθούν να προσδώσουν μια δραματικότητα στα πάντα, ανεξάρτητα από το πόσο σημαντικά ή ευτελή είναι αυτά. Επίσης, όπως τείνει να συμβαίνει στα μεγάλα events της Marvel, οι Αvengers έχουν το ηθικό πλεονέκτημα έναντι των Χ-men, το οποίο αδικεί την ομάδα των μεταλλαγμένων. Εννοείται, βέβαια, ότι στο τέλος βάζουν τις διαφορές τους στην άκρη για να πολεμήσουν μαζί.

Συνολική εκτίμηση

Το MARVEL SUPER HEROES SECRET WARS είναι ένα από τα πιο σημαντικά event στην ιστορία της Marvel, όντας ο πρωτοπόρος που έθεσε τα θεμέλια για τα επόμενα χρόνια. Παραμένει ένα βαθύτατα προβληματικό comic με πολλά ελαττώματα, όμως παράλληλα κατέχει υψηλή θέση στη καρδιά των θαυμαστών του, λόγω των επικών, απολαυστικών στιγμών που προσφέρει και την απαραίτητη συναισθηματικότητα και δόση ηρωισμού. Πολλοί αγαπημένοι ήρωες, αλλά και villains, καταφέρουν να λάμψουν σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, ενώ η κόντρα Doctor Doom και Beyonder είναι αναμφισβήτητα μια από τις καλύτερες στιγμές των χαρακτήρων.

Αν και η αφορμή για τη δημιουργία του ήταν ένα παιχνίδι εντυπωσιασμού μεταξύ εταιρειών, μολαταύτα, το αρχικό SECRET WARS δε δίνει καθόλου την αίσθηση της αρπαχτής, το οποίο τιμά την ομάδα πίσω από το comic. Δεν θα ήταν παρατραβηγμένο να υποστηρίξουμε ότι το MARVEL SUPER HEROES SECRET WARS αποτελεί την ένοχη και μη απόλαυση πολλών αναγνωστών comic, από όπου κι αν προέρχονται.

Παράλληλες Προτάσεις

Events η Μarvel έχει κάνει μιλιούνια και δε φτάνει ένα άρθρο να τα απαριθμήσει ή, τελοσπάντων, αυτή δεν είναι μια πρόκληση που θέλω να αναλάβω. Για την ιστορία, όμως, πρέπει να αναφερθεί ότι ένα χρόνο μετά το SECRET WARS απέκτησε sequel, επονομαζόμενο SECRET WARS II. Φυσικά, το 2015, ο Jonathan Hickman ανέλαβε ένα ακόμη SECRET WARS, το οποίο κάνει αναφορές στο αρχικό comic με αυτόν τον τίτλο, καθώς οι ήρωες φτιάχνουν ένα κόσμο που ονομάζουν Battleworld, όπως και ο πλανήτης στον οποίο γνώρισαν τον Beyonder.