Strange Skies Over East Berlin #1

Η κερκόπορτα του Τείχους

O Jeff Loveness είχε κινήσει το ενδιαφέρον μου, λίγα χρόνια πριν, με το εξαιρετικά ενδιαφέρον και ποιοτικό WORLD READER, μια sci-fi ιστορία, που επιχειρούσε να δώσει μια διαφορετική, περισσότερο συναισθηματική και προσωπική χροιά στην εξερεύνηση του διαστήματος. Μέτα έμαθα ότι οι δουλειές του για τους Guardians of the Galaxy, Nova, Groot και το comic του, JUDAS, απέσπασαν πολύ θετικές κριτικές και ότι ο ίδιος δουλεύει σε δημοφιλή τηλεοπτικά projects όπως το RICK AND MORTY. Αναπόφευκτα, λοιπόν, μόλις είδα το όνομά του σε ένα comic που ασχολείται με μια από τις αγαπημένες μου πρωτεύουσες την εποχή που το Τείχος δεν είχε πέσει ακόμη και το ψυχροπολεμικό κλίμα βρισκόταν στο ζενίθ του, έσπευσα να διαβάσω το STRANGE SKIES OVER EAST BERLIN. Kαι δεν το μετάνιωσα διόλου, καθώς πρόκειται για ένα αρκετά συναρπαστικό και καλοδουλεμένο comic, με μεγαλύτερο ατού του την ατμόσφαιρα που ο σεναριογράφος και οι καλλιτέχνες πετυχαίνουν να αποδώσουν.

Η ιστορία ξεκινά με έναν Αμερικάνο κατάσκοπο που βρίσκεται στο Ανατολικό Βερολίνο, όπως πολλές παρόμοιες ιστορίες για τη συγκεκριμένη εποχή. Όμως, ο πρωταγωνιστής αμέσως ξεχωρίζει και κινεί το ενδιαφέρον, εκθέτοντας τις μπερδεμένες και κυνικές σκέψεις του για έναν κόσμο που δυσκολεύεται να αντιληφθεί και να τοποθετήσει τον εαυτό του μέσα του. Η αίσθηση της απειλής που τον κυνηγά, του έχει γίνει πια συνήθεια, και η ελπίδα για αυτόν έχει εξαφανιστεί και από τις δύο πλευρές του Τείχους. Η αληθινή απειλή, όμως, δεν βρίσκεται στις κλεφτές ματιές των κατασκόπων και των υπάλληλων του Κράτους, αλλά στην εμφάνιση ενός αγνώστου πράγματος, που επιτίθεται στα μυαλά των ανθρώπων και φοβίζει τους Σοβιετικούς. Ο Αμερικανός κατάσκοπος καλείται να ερευνήσει την υπόθεση και τα αποτελέσματα φαίνονται ήδη αρκετά ενοχλητικά.

Ενδιαφέρουσα ιστορία και ακόμα πιο αριστοτεχνικός ο τρόπος που αυτή παρουσιάζεται, δίνοντας έμφαση στην παράξενη εκείνη περίοδο της διαρκούς παρακολούθησης και προσπάθειας ελέγχου που συχνά έφτανε το βαθμό της παράνοιας. Μέχρι στιγμής, τα κλισέ απουσιάζουν από το comic, γεγονός ιδιαίτερα ευχάριστο, που βοηθάει στην ποιότητα, εξέλιξη και σοβαρότητα της ιστορίας. Το artwork είναι, φυσικά, το πιο αξιόλογο κομμάτι του comic, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στις σκιές, τα κουρασμένα και απέλπιδα πρόσωπα, στις ματιές γεμάτες νόημα, και τις εκφράσεις της απόλυτης αποφασιστικότητας να εναλλάσσονται με αυτές της απόγνωσης και παραίτησης. Τα χρώματα εναλλάσσονται ανάλογα με τη ψυχική διάθεση των ανθρώπων, με τα ψυχρά να παλεύουν με τα πιο ζωηρά για την κυριαρχία.

Το κύριο αρνητικό στοιχείο αφορά τις συχνές επαναλήψεις στην αφήγηση και κάποιες βαρύγδουπες εκφράσεις, αλλά, σε γενικές γραμμές, ο Loveness είναι ένας πολύ ικανός σεναριογράφος, ο οποίος πειραματίζεται με τους ήρωές του, αποφεύγοντας τα στερεότυπα και κατορθώνοντας να εντάξει προσωπικές ιστορίες μέσα σε ένα, συχνά δύσκολο να ελεγχθεί και να κατανοηθεί πλήρως, σύνολο. Το STRANGE SKIES OVER EAST BERLIN ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις και αναμφίβολα θα είναι πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς πως θα εξελιχθεί η ιστορία. Το πρώτο τεύχος προτείνεται ανεπιφύλακτα.