JLA/Hitman

Tα κακά παιδιά πάνε στο παράδεισο

Ιστορία

Ο Hitman υπήρξε ένας πληρωμένος εκτελεστής με κάποιες υπερδυνάμεις, πιστός στο στιλ του σκληροτράχηλου πρότυπου χαρακτήρων που σημάδεψαν την δεκαετία των 90s. Όμως, χάρη στο ταλέντο του Garth Ennis, κατάφερε να ξεχωρίσει από τους λοιπούς Punisher, Deathstroke, Deadpool και συναφείς φιγούρες, τόσο ώστε να κερδίσει βραβείο Eisner, τοποθετώντας το run του χαρακτήρα στα καλύτερα μιας δεκαετίας με πολλά δημοφιλή, αλλά αμφιβόλου ποιότητας comics. Η μαεστρία του Ennis στο να δημιουργεί χαρακτήρες που είναι μεν σκοτεινοί, αλλά χωρίς αυτό να είναι το μόνο συστατικό τους, μας χάρισε έναν ανθρώπινο δολοφόνο, με εκπληκτικό χιούμορ και απίθανες περιπέτειες, χωρίς να παραλείπονται και τα υπαρξιακά ταξίδια και η κριτική της κοινωνίας στην οποία ζει. Αν και το κύκνειο άσμα του Hitman γράφτηκε με το τελευταίο τεύχος της σειράς του, ο Ennis επιχείρησε γράψει μια μικρή αλλά αριστoτεχνική ιστορία, μετά τον θάνατο του Tommy, συνδέοντάς τον με την πιο διάσημη ομάδα υπερηρώων της DC.

H ιστορία ξεκινά με τον Clark Kent, αλλά σύντομα μετατρέπεται σε μια ιστορία για τον Tommy Monaghan, που εξερευνά τη σχέση του με την Justice League και ιδιαίτερα με τον Superman, τον οποίο είχε γνωρίσει κάποια χρόνια νωρίτερα, σε μια στέγη της Gotham. Ο Εnnis τοποθετεί την JLA αντιμέτωπη με έναν από τους ανθρώπους που βρίσκονται στο αντίπαλο στρατόπεδο, αλλά διακατέχονται από τον δικό τους κώδικα ηθικής και τις πολύ ξεχωριστές, προσωπικές τους αντιλήψεις για τη ζωή. Τα ηθικά διλήμματα μεταξύ των ηρώων και όλων των υπολοίπων, αναδεικνύονται ξανά, χωρίς να παραλείπεται το χιούμορ, η ανθρωπιά και οι απολαυστικοί και γεμάτη συναισθηματικότητα διάλογοι μεταξύ των χαρακτήρων. Ο Ηitman καλείται να σώσει την Justice League για μια ημέρα, με το υψηλό τίμημα να βρίσκεται στο έλεος του Batman, μετά το τέλος της εμπλοκής του. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες, αντιμέτωποι με μια εξωγήινη απειλή, η οποία φαίνεται υπερβολικά ισχυρή για να αντιμετωπιστεί, μέσω της παρουσίας του Tommy, βλέπουν τις μεθόδους τους και τα πιστεύω τους να δέχονται πλήγματα. Ο ίδιος ο Tommy, όμως, με την ευφυΐα του καθημερινού ανθρώπου, αρπάζει την ευκαιρία να διασκεδάσει και να περάσει χρόνο με αυτούς τους δημοφιλείς υπερανθρώπους, πριν την καταστροφή.

Τι Μας Άρεσε

Η σχέση του Hitman με τον Superman είναι το ισχυρότερο σημείο της ιστορίας. Αμετανόητος σχετικά με τους φόνους που έχει διαπράξει, αλλά εκφράζοντας λύπη που απέκρυψε το επάγγελμα του από τον Superman, ο Τommy πιστεύει στα ιδανικά τα οποία εκφράζει ο ήρωας, ανεξάρτητα από τον δρόμο που αυτός έχει ακολουθήσει στη ζωή του. Κι αυτό δημιουργεί ένα γλυκόπικρο και εξαιρετικά συναισθηματικό αποτέλεσμα, με τον Tommy να αποδεικνύει περίτρανα ότι τα καθάρματα έχουν ψυχή, χωρίς όμως να γίνεται μια προσπάθεια εξιδανίκευσής τους, το οποίο ήταν συχνό φαινόμενο στους υπόλοιπους αντιήρωες. Αντί για το cool factor των αντιηρώων, ο Ennis μας προσφέρει τις καθημερινές πλευρές τους. Και όσο για τον Superman, αντί για ανάθεμα των οπαδών των πιο σκοτεινών ιστοριών, αναδεικνύεται σε αυτό το ιδιαίτερο είδος χαρακτήρα, που μπορεί να εμπνεύσει τον καθένα, ακόμα και παλιόπαιδα σαν τον Tommy. Αριστοτεχνικό και ευφυές μέσα στην απλότητά του, το comic συνδέει τον κόσμο των δολοφόνων με τον εξωπραγματικό κόσμο της Justice League. Aξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο Ennis είναι ιδιαίτερα ταλαντούχος στο να γράφει φυσικούς διαλόγους και να μιλάει για σημαντικά πράγματα με απλές λέξεις.

Τι Μας Ενόχλησε

Σε κάποια σημεία, το artwork λάμπει, όπως στις αναμετρήσεις του Tommy με τον Batman, αλλά σε κάποια άλλα, τα πρόσωπα είναι εκπληκτικά κακοφτιαγμένα, δημιουργώντας ένα άνισο αποτέλεσμα. Επίσης, ο χαρακτήρας του Wally μπορεί να ξενίσει όσους τον θεωρούν καλοκάγαθο.

Συνολική Εκτίμηση

Ένα διαμάντι τον 00s, το οποίο αποτίει φόρο τιμής στον Hitman, ένα προιόν μιας σκοτεινής δεκαετίας, και στον Superman, ο οποίος προέρχεται από ένα πιο αισιόδοξο παρελθόν, το εν λόγω comic λειτουργεί σαν ένα love letter που επιχειρεί να τιμήσει τόσο τους ήρωες όσο και τους αντιήρωες και αποδεικνύει ότι μπορεί κανείς να γράφει ώριμα comics χωρίς να καταφεύγει στο σοκ. Ο μαέστρος Ennis ενώνει τη δύσκολη και ρεαλιστική πραγματικότητα του Tommy με το σουρεαλισμό των υπερηρώων και νικητές βγαίνουν οι αναγνώστες.

Παράλληλες Προτάσεις

Ολόκληρη η σειρά του HΙΤΜΑΝ είναι εξαιρετική, και ελαφρώς υποτιμημένη σε σχέση με τα run του Ennis σε Preacher και Punisher. Αξίζει και με το παραπάνω τη προσοχή σας.