Batman: Nightwalker Special Edition

Ένα special edition preview ενός adaptation που κανείς δεν ζήτησε

Στον εορτασμό της φετινής Batman Day, τον Σεπτέμβριο, η DC επέλεξε να εκδώσει σε ένα special edition τεύχος, το πρώτο κεφάλαιο του graphic novel adaptation του ΒΑΤΜΑΝ: NIGHTWALKER της Marie Lu. Τη διασκευή του best-seller μυθιστορήματος, που κυκλοφόρησε στις αρχές του 2018, ανέλαβε ο έμπειρος Stuart Moore και την εικαστική επιμέλεια ο Chris Wildgoose.

Το έργο, εν γένει, ασχολείται με τη ζωή του Bruce Wayne ως νεαρού έφηβου, πριν γίνει Batman. Δεν αποτελεί ένα καθ’ εαυτό origin story, απλά διηγείται επεισόδια μιας ιστορίας της εποχής πριν ο εκλεκτός υιός της Gotham City φορέσει τη στολή του. Εξιστορείται μια αστυνομική περιπέτεια και η ζωή του νεαρού ενήλικα, και εξετάζεται η παράδοξη σχέση του με μια κακοποιό, η οποία θυμίζει τη σχέση του με τη Selina Kyle/Catwoman.

Το τεύχος-πρελούδιο είναι αρκετά άμεσο στην εξέλιξη, δεδομένου βέβαια ότι οι χαρακτήρες δεν χρειάζονται και πολλές συστάσεις. Συναντάμε τον νεαρό Bruce στο φιλανθρωπικό gala για τα 18α γενέθλιά του, όπου παραδόξως φαίνεται να συναντά φίλους του. Η ενηλικίωσή του συνδέεται με την ανάληψη και της αμύθητης περιουσίας του, γεγονός που δεν παύουν να του υπενθυμίζουν οι καλεσμένοι, αλλά δυστυχώς και υστερόβουλοι φίλοι. Άμεσα, ο ήρωας απομακρύνεται από το περιβάλλον που τον πνίγει και στην πορεία αποφασίζει να εμπλακεί στην καταδίωξη ενός κακοποιού.

Για πρώτο κεφάλαιο, δεν θα έλεγα ότι συνάντησα εκείνη τη συνταρακτική έκπληξη που θα με έκανε να διαβάσω τη συνέχεια. Ομολογουμένως, το artwork είναι καλοδουλεμένο, με τους χρωματισμούς στην κλίμακα του γκρι, αλλά και πάλι δεν ήταν αρκετό να με ωθήσει να αναζητήσω τη συνέχεια στον τόμο που κυκλοφόρησε αμέσως μετά.

Κρίνω, δε, ότι η επιλογή της εκδοτικής να αποσπάσει σε ένα special edition τεύχος, τμήμα της ιστορίας ενός graphic novel που θα κυκλοφορούσε μέσα στον επόμενο μήνα, μόνο κακό μπορούσε να κάνει. Ενδεχομένως, η Marie Lu να έγραψε μια καλή ιστορία για έναν νεαρό ενήλικο ο οποίος γίνεται ήρωας. Πλην όμως, η μυθολογία του Batman αναγκάζει όσους επιθυμούν να γίνουν μέρος της ιστορίας του, να μελετούν βαθύτερα την υπόσταση του ήρωα και να υλοποιούν τις, κατά τα λοιπά, ενδιαφέρουσες ιδέες τους, εκτός του σύμπαντός του.