Βέλγικο Μουσείο Comics

Ένα υπέροχο ταξίδι παρέα με τους χάρτινους ήρωες!

Στις Βρυξέλλες, σε κάθε γωνιά της πόλης, μπορεί κανείς να βρει σημάδια που μαρτυρούν τη μεγάλη παράδοση στα comics για την οποία περηφανεύεται το Βέλγιο. Street art που απεικονίζει διάσημους χαρακτήρες, από τους Spirou και Fantasio μέχρι τα Στρουμφάκια, στους κεντρικούς σταθμούς τρένων, γύψινα πάνελ με εικονογραφήσεις στις προσόψεις των σπιτιών της συνοικίας Flagey, γαλλικά και βελγικά comics σε κάθε βιβλιοπωλείο, εκφράζουν την αγάπη των Βέλγων και των πολλών ξένων που μένουν στη χώρα για την Ένατη Τέχνη.

Στο κέντρο της πόλης, λίγα μόλις λεπτά μακριά από τα τουριστικά αξιοθέατα της Grand Place, σε έναν ήσυχο δρόμο, βρίσκεται και το Μουσείο των Comic Strips (γαλλιστί Centre Belge de la Bande Dessinée), στεγασμένο σε ένα εντυπωσιακό Art Nouveau κτίριο. Όταν το παρατηρεί κανείς εξωτερικά, είναι πιθανό να μη του γεμίσει πολύ το μάτι, αλλά μόλις ο επισκέπτης περάσει τις ξύλινες πόρτες, όπου τον καλωσορίζουν τα Στρουμφάκια, ένας καινούργιος κόσμος ξεδιπλώνεται μπροστά του. Ένας μεγάλος Λούκυ Λουκ, πάνω στο πιστό άλογο του, τραβάει αμέσως τα βλέμματα, σε μια είσοδο λουσμένη στο φυσικό φως, προερχόμενο από την γυάλινη οροφή. Οι σκάλες οδηγούν στο ταμείο και από εκεί στα φιδογυριστά μπαλκόνια, στα οποία μπορεί κανείς να διαβάσει κανείς για την ιστορία των comics και όχι μόνο.

Οθόνες αφιερωμένες σε διάφορα θέματα, από τον σχεδιασμό με μολύβι, στο digital σχέδιο, τον χρωματισμό, καθώς και τις απαρχές της Τέχνης του comic, βρίσκονται στους άσπρους τοίχους, ενώ εκτίθενται εκατοντάδες γαλλόφωνα comics, ανάλογα με το στιλ και τη θεματική, που επεξηγείται σε γαλλικά, ολλανδικά και αγγλικά σε κάθε αυτοσχέδιο χώρο. Φωτογράφοι με τις μηχανές ανά χείρας, δάσκαλοι που μιλούν για τα comics στους μαθητές τους, οικογένειες, αλλά και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, κινούνται ανάμεσα στα εκθέματα, ενώ δεν λείπουν και τεράστιες φιγούρες του Τin Tin και του Goku. Στην έκθεση αφιερώνεται χώρος και για την ασιατική τέχνη και το στιλ των manga, ενώ τη θέση τους έχουν και τα ιστορικά comics. Η συλλογή είναι αρκετά μεγάλη και καλύπτει πολλά διαφορετικά είδη, έτσι ώστε να είναι δύσκολο να μη βρει κανείς κάτι που θα του κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες βρήκα τις ιστορίες του Little Nemo, που παρουσιάστηκαν στους Αμερικανούς αναγνώστες στις αρχές του 20ού Αιώνα, καθώς και την επίδραση που είχαν στην εξέλιξη του Μέσου. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσείο αφιερώνει χώρο για την έκθεση δύο ολοκληρωμένων comics νέων καλλιτεχνών, οπού μπορείς κάνει να διαβάσει τα καδραρισμένα panels από την αρχή μέχρι το τέλος. Μικρές και μεγάλες φιγούρες διάσημων χαρακτήρων των γαλλοβελγικών comics περιμένουν να φωτογραφηθούν και να τραβήξουν παιδικά και όχι μόνο βλέμματα αναγνώρισης και ενθουσιασμού.

Στον επόμενο όροφο, ο οποίος είναι και ο πιο εντυπωσιακός, φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις καλλιτεχνών, καθώς και χώροι αναψυχής όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν, να σχεδιάσουν και να βουτήξουν στη μαγεία των εικόνων. Αυτή την εποχή, η μεγάλη έκθεση αφορά τον Emmanuel Lepage. Ευφυέστατα χωρισμένη ανάλογα με τις θεματικές του κομίστα, ταξιδεύει τον επισκέπτη από την Αλάσκα μέχρι το Τσέρνομπιλ, μέσω των σκίτσων του καλλιτέχνη, αλλά και μέσω χαρτών, φιγούρων και αντικειμένων που χρησιμοποιούνται στα comics του. Ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία του Μουσείου είναι ότι ο τρόπος έκθεσης ρουφάει τον επισκέπτη στον μαγικό κόσμο της εικόνας, δίνοντάς του την ευκαιρία να νιώσει κι αυτός ότι βρίσκεται μέσα σε ένα comic. Μεγάλη σημασία δίνεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ των αναγνωστών και των σκίτσων και είναι εμφανές ότι το Μουσείο φτιάχτηκε με βάση την εμπειρία του επισκέπτη.

Ταξιδεύοντας ανάμεσα στις εικόνες και μαθαίνοντας καινούργιους καλλιτέχνες, αλλά και παλιά ιστορικά comics που ενέπνευσαν τους μετέπειτα δημιουργούς, η ώρα περνά γρήγορα. Το gift shop που βρίσκεται στον κάτω όροφο είναι μεν ικανοποιητικό, αλλά και αρκετά ακριβό, και η αλήθεια είναι ότι είναι καλύτερα να προτιμήσει να αγοράσει κανείς comics από ένα από τα πολλά και υπέροχα κομιξάδικά των Βρυξελλών. Το ίδιο το εισιτήριο του μουσείου είναι στην τσουχτερή τιμή των δέκα ευρώ, αλλά ένας θαυμαστής της Ένατης Τέχνης αναμφισβήτητα θα μείνει ικανοποιημένος.

Αν είστε λάτρεις του Μέσου και βρεθείτε στις Βρυξέλλες, μια πόλη ιδιαίτερα αδικημένη ως προς τη φήμη της, που έχει να προσφέρει πολύ περισσότερα από όσα φαντάζεται όποιος δεν την έχει επισκεφτεί, αφιερώστε δύο ώρες στο μουσείο των comics. Θα περάσετε όμορφα και θα μάθετε πράγματα που πιθανόν να μη γνωρίζατε για την αγαπημένη σας Τέχνη.