Mister X

Συνάντηση καλλιτεχνικών ρευμάτων και φιλοσοφικών ανησυχιών σε σελίδες comic

Ιστορία

Σε μια φουτουριστική δυστοπική μητρόπολη, μια μυστηριώδης σιλουέτα κινείται ανενόχλητα μέσα στα κτήρια, τους δρόμους και τις εγκαταστάσεις της, προκειμένου να αποκαταστήσει το όραμα των δημιουργών της πόλης. Ο Mr. X ισχυρίζεται ότι είναι ένας εκ των αρχιτεκτόνων αυτής της πολιτείας, η οποία σχεδιάστηκε σαν αστικός παράδεισος. Τελικά, η διαφθορά, το έγκλημα, οι εξαρτήσεις και η τρέλα, έχουν κυριαρχήσει στη Radiant City και ο πρωταγωνιστής προσπαθεί εμμονικά να διορθώσει τα ανωτέρω σφάλματα, παραμένοντας μόνιμα ξάγρυπνος με τη βοήθεια σκευασμάτων. Τις σελίδες των περιπετειών του Mr. X, γεμίζουν φιγούρες όπως γκανγκστερς, υπηρέτες ρομπότ, ιπτάμενα αυτοκίνητα και ριψοκίνδυνες ερωμένες. Τα παιχνίδια εξουσίας και το μυστήριο γύρω από το παρελθόν και την ταυτότητα του ήρωα, ξετυλίγονται λίγο-λίγο, αυξάνοντας το ενδιαφέρον για τη σειρά από τεύχος σε τεύχος.

Τι Μας Άρεσε

Ο ιδιαίτερος noir χαρακτήρας του comic παραπέμπει στις κλασικές ταινίες του είδους με τους σκληροτράχηλους τύπους, τους καταραμένους πρωταγωνιστές και τους ευφυείς εγκληματίες. Οι περιπέτειες του μυστηριώδους ήρωα αναπτύσσονται και εμπλουτίζονται σε μια πιο σύνθετη ιστορία, όσο τα τεύχη προχωρούν. Σταδιακά, αποκαλύπτεται μια ευρύτερη εικόνα της κεντρικής περσόνας, που καθιστά πιο σύνθετη και διαρκώς πιο ομιχλώδη την ιστορία και την ουσία του Mr. X.

Πέραν, όμως, της πολύ αξιόλογης διεισδυτικής ιστορίας και του σεναρίου, το comic κερδίζει τον αναγνώστη με την αιχμηρή αισθητική του. Η επιβλητική παρουσία καθαρών γεωμετρικών σχημάτων, τα οποία συχνά συμπλέκονται, και η κυριαρχία ενός χρώματος σε κάθε σελίδα, με την εμφάνιση επιμέρους χρωμάτων σε μικρότερη έκταση, παραπέμπουν στο εικαστικό ρεύμα του bauhaus. Όμως, οι αναφορές στα καλλιτεχνικά ρεύματα των αρχών του 20ου Αιώνα, δεν σταματούν εκεί, καθώς οι επιρροές του φουτουρισμού, τον κυβισμού και του κονστρουκτιβισμού, είναι διάσπαρτες στις σελίδες κάθε τεύχους. Αποκορύφωμα αυτής της λιτής μα απόλυτης αισθητικής, αποτελουν τα εξώφυλλο των τευχών της σειράς, που θυμίζουν προπαγανδιστικές αφίσες του μεσοπολέμου.

Ο παραλληλισμός, λοιπόν, με το METROPOLIS του Fritz Lang, δεν είναι τυχαίος, αλλά θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ότι θυμίζει αρκετά και την Gotham City από τη σειρά κινουμένων σχεδίων BATMAN: THE ANIMATED SERIES των 90s, όπου ζέπελιν ίπτανται στον ουρανό της σκοτεινής πόλης άνωθεν φουτουριστικών κτηρίων, αλλά και των ιστοριών των Dick Tracy, The Shadow και άλλων χαρακτήρων της αστυνομικής comic εργογραφίας.

Ήταν μεγάλη τύχη που οι ιδέες του Dean Motter συναντήθηκαν με τη δημιουργική καινοτομία των αδελφών Hernandez, μετά την παραίτηση του Paul Rivoche. Tο γεγονός, δε, της αποχώρησης των Hernandez από το project και της έλευσης του Seth δεν επηρέασε στο ελάχιστο το επίπεδο του comic.

Τι Μας Ενόχλησε

Σε κάποια σημεία, η αφηρημένη ή χαλαρή ανάγνωση δεν συγχωρούνται από το comic. Η αλληλουχία των στιγμών είναι αυστηρή στη δομή της ιστορίας και απαιτεί συνεχή συγκέντρωση, κυρίως για τα πιο σουρεαλιστικά και συνειρμικά σημεία της.

Συνολική Εκτίμηση

Τo MISTER X είναι ένα comic που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως sci-fi αλλά και noir. Ωστόσο, πέραν των προφανών αυτών ιδιοτήτων του, το comic αυτό, επί της ουσίας, αποτελεί ένα ανοιχτό παράθυρο διαλόγου καλλιτεχνικών ρευμάτων, αισθητικών, κουλτούρας και δημιουργίας. Εικαστικά ρεύματα που βρήκαν εφαρμογή σε τέχνες όπως η ζωγραφική, η γλυπτική και η αρχιτεκτονική, εφαρμόζονται στην έντυπη και πιο προσιτή pop culture, και την ίδια στιγμή εμπλουτίζονται με τις πιο δημοφιλείς εκδοχές των μυθιστορηματικών αφηγήσεων.

Ταυτόχρονα, μέσω της εξιστόρησης των περιπετειών του κεντρικού ήρωα, επιχειρείται μια σύνδεση του ατόμου με την πόλη, το ίδιο το δημιούργημα. Ο Mr. X χρησιμοποιεί την Radiant City ως όπλο και σύμμαχο, αλλά στην πραγματικότητα, η πόλη είναι ο ίδιος. Το δημιούργημά του είναι αυτός, ξέρει όλα τα μυστικά της και είναι τόσο συνδεδεμένος μαζί της, που δεν έχει σημασία ποιος ήταν ο άνθρωπος στο σώμα αυτό, πριν την ύπαρξη της Radiant City.

Στην πραγματικότητα, όλη η σειρά είναι μια διαρκής αναζήτηση πάνω σε φιλοσοφικά ζητήματα. Μερικά από αυτά αποτελούν σχέση του δημιουργού με το έργο, η αυτονομία και η εξέλιξη του έργου μετά την απόδοσή του στο κοινό, τα δομικά χαρακτηριστικά του και τα επίκτητα στοιχεία του. Τέλος, μέσα από την, ενδεχομένως μάταιη, αλλά επίμονη προσπάθεια του ήρωα να ελέγξει τα πάντα και να δαμάσει τον χρόνο, τίθενται και οντολογικά ερωτήματα, με ταυτόχρονη ψηλάφηση των πιθανών απαντήσεων.

Παράλληλες Προτάσεις

Oι ιστορίες του Mr. X συνεχίστηκαν με άλλα 3 volumes, συνολικά ακόμα 21 τεύχη, στα οποία συμμετείχαν ονόματα του χώρου όπως οι D’ Israeli, Ken Holewczynski και Shane Oakley, αλλά και ο Jeffrey Morgan. Στο ίδιο δημιουργικό στιλ, ο Dean Motter κυκλοφόρησε το ELECTROPOLIS και το TERMINAL CITY.

Από τους συν-ημιουργούς αδελφούς Ηernandez μπορείτε πάντα φυσικά να διαβάσετε την επιτυχημένη τους σειρά LOVE AND ROCKETS, ενώ το IT’S A GOOD LIFE, IF YOU DON’T WEAKEN είναι από τις ενδιαφέρουσες δουλειές του Seth.

Φουτουριστική δυστοπία με εκκεντρικό ήρωα μπορείτε να συναντήσετε στις σελίδες του TRANSMETROPOLITAN, ενώ pulp ιστορίες θα βρείτε στις σελίδες των DICK TRACY και ΤΗΕ SHADOW. Από τις άλλες τέχνες, μπορείτε να δείτε το METROPOLIS του Fritz Lang και, φυσικά, το BATMAN: THE ANIMATED SERIES της δεκαετίας του 1990, των Paul Dini και Bruce Timm.