Harleen #1

On the road paved with good intentions was a pale man... and he smiled at me
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Harleen #1

Writer/ArtistStjepan SejicPublisherDC Comics

Όπως έχω ήδη αναφέρει στο παρελθόν, δεν είμαι DC fanboy. Mπορεί oι τίτλοι της εταιρίας που έχω διαβάσει, τα τελευταία χρόνια, να είναι αυξημένοι, όμως παραμένουν μετρημένοι στα δάχτυλα. Έτσι, δεν μπορώ να πω ότι γνωρίζω κάποια σειρά, αφιερωμένη στο origin της Harley Quinn/Harleen Quinzel, πέρα από την αρχική της εμφάνιση. Να, όμως, που τώρα έρχεται ο Stjepan Šejić, να μας πει λεπτομερώς την ιστορία που όλοι, λίγο ως πολύ, ξέρουμε.

Από το εξώφυλλο κιόλας, το Βοοk 1 του HARLEEN φαίνεται πολλά υποσχόμενο. Δεν είναι μόνο το πολύ, πολύ καλό σχέδιο, αλλά και το ίδιο το βλέμμα της Harleen, που υπόσχεται ένα ταξίδι στην τρέλα. Η σειρά αρχίζει από αρκετά νωρίς, στην εφηβική ζωή της πρωταγωνίστριας, αλλά και την τυχαία (άτυχη;) πρώτη συνάντησή της με τον Joker. Να σημειώσω εδώ πως την ιστορία διηγείται η ίδια η Harley Quinn, σε μια απολογιστική αφήγηση. Αυτό σημαίνει ότι τα γεγονότα είναι επηρεασμένα από την άποψη και τη διαταραχή της, κρύβοντας ακόμα και ψέμματα, αλλά και εκπλήξεις, μέχρι το τέλος της σειράς (όπως, για παράδειγμα, σε ποιόν τα διηγείται;).

Το comic προχωράει εξαιρετικά, τόσο από πλευράς pacing και characterisation, αλλά και στον οπτικό τομέα. Μειονέκτημα, ίσως, είναι η μάχη Joker-Batman, που κράτησε λίγο παραπάνω από όσο θα ήθελα. Μπορεί μια επιτυχημένη συνεργασία writer-artist να βγάζει μαγεία, όμως όταν ο δημιουργός είναι μόνος του, έχουμε άλλα επίπεδα έκφρασης. Γνώρισα τον Šejić από το SUNSTONE, το οποίο, αν και δεν μου άρεσε, του έμαθε ωστόσο να γράφει χαρακτήρες. Και να σχεδιάζει πολύ όμορφες next-door γυναίκες.

Η Harley Quinn δεν είναι κάποιος villain που απειλεί τον πλανήτη. Στα χειρότερά της, είναι sidekick του Joker. Για τον λόγο αυτό, το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι μια ιστορία καθόδου, βαθιά προσωπική και ψυχαναλυτική. Μέχρι στιγμής, ο Šejić τα καταφέρνει άριστα, θέτοντας, ωστόσο, τον πήχη πάρα πολύ ψηλά για τον ίδιο. Περιμένουμε να δούμε πως η Harleen θα μεταβεί “στην απέναντι πλευρά”, αλλά και ποιές εκπλήξεις μπορεί να κρύβει η χρονική στιγμή της αφήγησής της.