Top 100 Comics Of The 10s

100-91: Fly Me To The Moon, Cop

91

The Search For Smilin’ Ed

2010Writer/ArtistKim DeitchFantagraphics Books

H νέα δεκαετία ξεκίνησε με ένα ακόμη comic του Kim Deitch που είχε ξεχάσει να ορίσει τις γραμμές ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, το βιογραφικό και το εξωφρενικό. Το THE SEARCH FOR SMILIN’ ED ξεκινά όπως θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα αυτοβιογραφικό comic: μετά από μια συνάντηση με τον αδερφό του, ο Deitch αποφασίζει να ερευνήσει το τι απέγινε ο παρουσιαστής μιας από τις αγαπημένες τους εκπομπές, όταν ήταν παιδιά. Μερικές σελίδες αργότερα, όμως, εμφανίζεται ο Waldo, ως από μηχανής… δαίμονας, για να μετατρέψει μια πιθανώς αληθινή αναζήτηση για τα κρυμμένα μυστικά του Hollywood σε μια εξωφρενική ιστορία με εξωγήινους, πυγμαίους, σατανισμένες κούκλες και παιδιά που γλιτώνουν από του χάρου τα δόντια!

Το THE SEARCH FOR SMILIN’ ED ακολουθεί μια γνωστή συνταγή του Kim Deitch, αλλά εδώ φαίνεται πως έχει τελειοποιηθεί. Όσο ο αναγνώστης προσπαθεί να καταλάβει αν αυτά που διαβάζει είναι αληθινά ή όχι, οι γνωστοί-άγνωστοι χαρακτήρες του Deitch παραμονεύουν πίσω από την πλάτη του, μέχρι να κάνουν την εμφάνισή τους και να μεταμορφώσουν ολόκληρη την εμπειρία σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Και μόλις καταλάβουν τι διαβάζουν, έχουν χωθεί τόσο βαθιά μέσα του, που πιθανότατα δεν υπάρχει επιστροφή – μπορούν μόνο να συνεχίσουν, με την ελπίδα ότι θα ξεμπλέξουν από το κουβάρι του σουρεαλισμού και θα βρουν μια αρκετά μεγάλη τρύπα στον τέταρτο τοίχο, ώστε να επιστρέψουν στην πραγματικότητα.

Το THE SEARCH FOR SMILIN’ ED θα μπορούσε να είναι ο επίλογος όλων των comics του Deitch ή αυτό που θα αποτελούσε την καλύτερη εισαγωγή στον κόσμο του. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι ένα από τα κορυφαία comics αυτής της δεκαετίας.

#100 #99 #98 #97 #96 #95 #94 #93 #92 #91