Top 100 Comics Of The 10s

90-81: The Hardest Button To Button

81

Omega Men

2015-2016WriterTom KingArtistsBarnaby Bagenda, Toby Cyprus, Ig GuaraDC Comics

Οι OMEGA MEN έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση το 1981, σε ένα τεύχος του GREEN LANTERN. Με την κυκλοφορία της δεύτερης ταινίας STAR WARS να έχει προηγηθεί μόλις μερικούς μήνες νωρίτερα, το να βρεθεί στον δρόμο του Hal Jordan μια ομάδα γαλαξιακών επαναστατών, που πολεμούν ενάντια στην τυραννική αυτοκρατορία του Citadel, μοιάζει σχεδόν αναπόφευκτο, δεδομένου ότι τα comics ανέκαθεν παρακολουθούσαν τις τάσεις της ποπ κουλτούρας για ανεύρεση ιδεών.

Από την άλλη, το retelling της ιστορίας τους, το 2015, έγινε σε ένα πολύ διαφορετικό κλίμα. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος ανήκει, αυτή τη φορά, στον Kyle Rayner, ως White Lantern στη συγκεκριμένη φάση του continuity. Ο Rayner μπλέκεται στις διαμάχες του πλανητικού συστήματος του Vega, από το οποίο το Citadel εξορύσσει το σπάνιο μέταλλο stellarium, που όλοι οι πολιτισμοί τους σύμπαντος αποζητούν απεγνωσμένα, για να αποφύγουν οι πλανήτες τους τη μοίρα του Krypton. Στην επιλογή του πρωταγωνιστή, βλέπουμε εύκολα μια βαθύτερη σημασία, καθώς, πέρα από τον ρόλο του ως “space cop”, ο Rayner είναι και καλλιτέχνης, γεγονός που τον καθιστά το πλέον κατάλληλο μέσο για να αφηγηθεί ο King (που το παρελθόν του ως πράκτορας της CIA αποτελεί μια πτυχή της ζωής του, με την οποία πολλοί fans της δουλειάς του δεν έχουμε συμφιλιωθεί πλήρως) μια ιστορία με σαφείς αναλογίες με τον πόλεμο του Ιράκ, από μια διαφορετική σκοπιά και με την δημιουργική ελευθερία που του προσφέρει η μεταφορά της διαμάχης εκτός της Γης.

Ο King αντιμετωπίζει με αρκετή συμπάθεια τους OMEGA MEN, καθένας από τους οποίους κρύβει και από μια τραγική ιστορία, και παίζει με τα λεπτά όρια του τι θα τους χαρακτήριζε ως επαναστάτες ή τρομοκράτες. Παράλληλα, οι απρόσωποι θεοί των πλανητών του Vega, ονόματι Alpha και Omega, του δίνουν την ευκαιρία να θίξει τον περίπλοκο ρόλο της θρησκείας στον πόλεμο – μαζί και με ένα κάπως απρόσμενο χριστιανικό λογύδριο από τον Kyle Rayner.

Κάτω από το υπερηρωικό του περιτύλιγμα, το OMEGA MEN κρύβει ένα σκληρό πολιτικό θρίλερ, αλλά και μια πολύ ενδιαφέρουσα απόπειρα ενδοσκόπησης.

#90 #89 #88 #87 #86 #85 #84 #83 #82 #81