Top 100 Comics Of The 10s

90-81: The Hardest Button To Button

87

Black Hammer

2016-2019WriterJeff LemireArtistDean OrmstonDark Horse Comics

Εσείς πόσα comic ξέρετε την τρέχουσα δεκαετίας, τα οποία, μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα απολύτως αναγνωρίσιμο σύμπαν, κέρδισαν τρία βραβεία Eisner, συμμετείχαν σε crossover με την Justice League, και σύντομα ετοιμάζονται να μεταπηδήσουν στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη; Η απάντηση, μάλλον, είναι κανένα. Και αυτό φανερώνει την τεράστια επίδραση που είχε το BLACK HAMMER στην τρέχουσα δεκαετία.

Ποιός, άραγε, περίμενε πως μια ομάδα υπερηρώων που έχει χάσει τις δυνάμεις της και περνάει τις μέρες της εγκλωβισμένη σε μια φάρμα στο Rockwood, μια πόλη που μοιάζει βγαλμένη από κάποιο επεισόδιο του TWILIGHT ZONE, θα κατάφερνε να κερδίσει τόσο έντονα το ενδιαφέρον του κοινού και να αποκομίσει διθυραμβικές κριτικές; Φυσικά, τα ονόματα των δημιουργών μας είχαν υποψιάσει από την αρχή, όμως, χρειάστηκαν μερικά τεύχη, για να βγουν κάποια ασφαλή συμπεράσματα.

Το BLACK HAMMER πατάει στο παλιό τέχνασμα της αποδόμησης των υπερηρώων, ενώ, συγχρόνως, αποτελεί μια άσκηση ύφους πάνω στο superhero genre. Έτσι, δείχνει διάθεση να αποτίσει φόρο τιμής στη Golden Age και, παράλληλα, να αποτελέσει μια πιο “ενήλικη” πρόταση, προσπαθώντας να πιάσει μια γενιά αναγνωστών, που μεγάλωσε διαβάζοντας comics του Mark Millar, του Gerard Way και του Brian K. Vaughan. Και απ’ ότι φαίνεται, τα κατάφερε, καθώς η επιτυχία του είναι αδιαμφισβήτητη.

Η αλήθεια είναι πως η σειρά δεν είναι για όλους. Πολλοί θα εκνευριστούν με τα τρικ που ο Lemire μας πλασάρει ως καινοτομίες. Όμως, η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα, συνολικά, άρτιο comic, που εμπεριέχει περισσότερη ουσία από τα περισσότερα αντίστοιχα εγχειρήματα. Επίσης, σχεδιαστικά κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα ενώ, από άποψη ιστοριών, μας έχει προσφέρει μερικά κορυφαία τεύχη.

Άσχετα, λοιπόν, με το προσωπικό αισθητικό κριτήριο του καθενός, αυτή η λίστα μάλλον θα ήταν λίγο φτωχότερη, αν ένα comic σαν το BLACK HAMMER δεν κατάφερνε να βρει θέση, κάτι που, ευτυχώς, δεν συνέβη, χάρη στις ψήφους της σοφής συντακτικής ομάδας του Comicdom.

#90 #89 #88 #87 #86 #85 #84 #83 #82 #81