Top 100 Comics Of The 10s

80-71: Loving The American Alien

76

Paying For It

2011Writer/ArtistChester BrownDrawn & Quarterly

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχει αφήσει πίσω του τις σουρεαλιστικές προσβολές προς κάθε ενδιαφερόμενο (ED THE HAPPY CLOWN κανείς;), αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο Chester Brown δε συνεχίζει να προκαλεί, με ειλικρίνεια και αμφιλεγόμενα θέματα. Στο PAYING FOR IT παρουσιάζει μία από τις πιο αμφιλεγόμενες για κάποιους προσωπικές επιλογές του: το σεξ επί πληρωμή, με επαγγελματίες του είδους.

Αν και στη ραχοκοκαλιά του είναι ένα μανιφέστο για τα δικαιώματα των εκδιδόμενων γυναικών (αποκλειστικά αυτών που έχουν ακολουθήσει το επάγγελμα από επιλογή) στον Καναδά, το PAYING FOR IT είναι και μια βαθιά ανθρώπινη και προσωπική ιστορία. Ο Brown μας παρουσιάζει τις εμπειρίες του σε αυτό το κομμάτι της ζωής του, αλλά όχι με τρόπο σεξουαλικό ή μέσω μιας κλειδαρότρυπας. Η επιλογή, η επίσκεψη, οι τυπικές διαδικασίες, αλλά και η πράξη αυτή καθαυτή παρουσιάζονται με τρόπο στεγνό, βιογραφικό και επαναλήψιμο. Η συνεχής επανάληψη και ο τρόπος που έχει στηθεί το comic του (με οχτώ panels ανά σελίδα και την απουσία κοντινών σκηνών, κάτι που καθιστά απαγορευτική την εμφάνιση οποιασδήποτε λεπτομέρειας) έχει σκοπό να παρουσιάσει τη ζωή του Chester Brown ως πελάτη (john) ως κάτι συνηθισμένο και ενδεχομένως βαρετό, όπως θα μπορούσε να είναι κάθε άλλη πτυχή της καθημερινότητας.

Το PAYING FOR IT ξεκίνησε επίσης το trend των πηγών προς υπεράσπιση των εκδιδόμενων γυναικών – σε αυτή την περίπτωση, είναι η κατάδειξη των αδικιών στους νόμους του Καναδά – το οποίο συνεχίστηκε στο ανάλογης θεματικής MARY WEPT AT THE FEET OF JESUS, αυτή τη φορά με βιβλικές παραπομπές.

#80 #79 #78 #77 #76 #75 #74 #73 #72 #71