Top 100 Comics Of The 10s

80-71: Loving The American Alien

75

Building Stories

2012Writer/ArtistChris WarePantheon Books

Ο ίδιος είναι υπερβολικά μετριόφρων για να νοιάζεται για κατατάξεις, μα χαίρομαι τόσο πολύ που ο υπέροχος Chris Ware έχει για ακόμη μια φορά θέση στο Top 100 της δεκαετίας.

Αρχικά ως αντικείμενο και μόνο, το BUILDING STORIES είναι ένα καταπληκτικό βιβλίο που θυμίζει σε κάθε του αναγνώστη τις μέρες που, παιδί, ξετύλιγε τα χριστουγεννιάτικά του δώρα. Με το που ανοίγει κανείς το κουτί που περιλαμβάνει τις δεκατέσσερις (!) εκδόσεις, οι δυνατότητες είναι αμέτρητες: Ποιο να πρωτοδιαβάσεις; Ο Chris Ware αφήνει τον αναγνώστη να διαλέξει μόνος του τη σειρά με την οποία θα ανακαλύψει την ιστορία της ανώνυμης πρωταγωνίστριας, εκμεταλλευόμενος έτσι όλη τη δυνατότητα διαλόγου που προσφέρει η 9η Τέχνη.

Στην αρχή τα τεύχη μοιάζουν πολλά, το έργο φαίνεται ατέλειωτο. Μα σιγά-σιγά το ένα κεφάλαιο σε κάνει να διψάς για το επόμενο και, χωρίς να το καταλάβεις, θες να μάθεις τα πάντα για την ντροπαλή ηρωίδα και τα όνειρα της, που με κάθε σελίδα φαίνεται να την εγκαταλείπουν όλο και περισσότερο. Κι όσο πυκνογραμμένο κι αν είναι το έργο, φτάνεις γρήγορα στο τέλος (ή στην αρχή;), ψάχνοντας μήπως έχασες μια λεπτομέρεια, μήπως ξέχασες ένα τευχάκι – δε μπορεί να τέλειωσε τόσο νωρίς.

Το comic θα μπορούσε να έχει το διπλάσιο μέγεθος, χωρίς να με κουράσει ούτε λίγο. Το αρχιτεκτονικό, ισομετρικό σκίτσο, άλλωστε, καταφέρνει να ελέγξει και να ισορροπήσει το συναίσθημα που αποπνέει η ιστορία. Οι αυστηρές γραμμές, η συγκεκριμένη παλέτα, όλα λειτουργούν ιδανικά, ώστε το σύνολο να παραμείνει συγκινητικό, αποφεύγοντας όμως τη μιζέρια και παίρνοντας απόσταση από το μελόδραμα.

Το BUILDING STORIES είναι ένας χάρτης ανθρώπινων επιθυμιών και βίων που συναντιούνται στιγμιαία, για να χαθούν στη συνέχεια. Είναι ένα έργο που μας θυμίζει να αγαπάμε τους ανθρώπους και, που λίγο ή πολύ, μας ραγίζει την καρδιά.

#80 #79 #78 #77 #76 #75 #74 #73 #72 #71