Top 100 Comics Of The 10s

70-61: Promised You A Mister Miracle

65

Harvey Pekar’s Cleveland

2012WriterHarvey PekarArtistJoseph RemnantTop Shelf

Πρωταγωνιστής των αυτοβιογραφικών comics του Harvey Pekar είναι, προφανώς, ο ίδιος. Ένας πρωταγωνιστής πολύ διαφορετικός από αυτό που συνήθως έρχεται στο νου, όταν ακούμε τη συγκεκριμένη λέξη… Γκρινιάρης, εγωιστής, ιδιότροπος, με ιδιαίτερα ισχυρές και συχνά αμετακίνητες απόψεις για όλα τα ζητήματα. Τις περισσότερες φορές, οι “περιπέτειές” του αφορούν σε εντελώς καθημερινά συμβάντα, τα οποία, θεωρητικά, δεν θα έπρεπε να ενδιαφέρουν κανέναν άλλο εκτός, ίσως, από τον ίδιο.

Έννοιες όπως δράση, ανατροπές, έντονες συγκρούσες, σημαντικές αποφάσεις, ή επιλογές που αλλάζουν τη ζωή, απουσιάζουν παντελώς από τις σελίδες των comics του (με κάποιες εξαιρέσεις, φυσικά). Παρ’ όλα αυτά, οι απλές slice of life ιστορίες του Pekar περιέχουν πολύ μεγαλύτερη ένταση από όση μπορούν να προσφέρουν οι πιο συναρπαστικές περιπέτειες και πολύ περισσότερη ενδοσκόπηση από τα διάφορα “δράματα χαρακτήρων” που καταφεύγουν σε υπερβολές και μελό για να προσδώσουν συναίσθημα.

Ο Pekar, όμως, δεν είναι ο μόνος πρωταγωνιστής των αυτοβιογραφικών comics του. Υπάρχει και ένας δεύτερος, σχεδόν εξίσου σημαντικός και το ίδιο συναρπαστικός, μέσα στην απλότητά του. Είναι η πόλη του Cleveland, μια κατά βάση βιομηχανική πόλη, που παρακμάζει σταδιακά από τις αρχές της δεκαετίας του ’50. Μια πόλη με την οποία ο Pekar είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα τέκνα της. Μια πολή της οποίας τα στραβά ο ίδιος ο δημιουργός αναγνωρίζει και επισημαίνει πριν από οποιονδήποτε άλλο, αλλά ταυτόχρονα δεν επιθυμεί (ή, πιθανώς, δεν μπορεί) να ζήσει ποτέ οπουδήποτε αλλού.

Στις σελίδες του HARVEY PEKAR’S CLEVELAND, βλέπουμε τη ζωή του Pekar μέσα από μικρές στιγμές που τον καθόρισαν ως άνθρωπο, ενώ παράλληλα παρακολουθούμε την πορεία της πόλης του, στις εφτά δεκαετίες που αυτός έζησε εκεί, είτε μέσα από σημαντικές στιγμές στην Ιστορία της, είτε μέσω των σπουδαιότερων οπτικών παραστάσεων που έχει να προσφέρει. Όλα αυτά, με το πανέμορφο artwork του εξαιρετικού Joseph Remnant, ο οποίος αποτελεί έναν από τους κορυφαίους συνεργάτες-σχεδιαστές που είχε ποτέ ο Pekar.

Ένα ιδανικό φινάλε στη σπουδαία βιβλιογραφία ενός από τους κορυφαίους συγγραφείς στην Ιστορία των comics και ένα εξαιρετικό μέσο γνωριμίας με μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες που γνώρισε η αγαπημένη μας Τέχνη.

#70 #69 #68 #67 #66 #65 #64 #63 #62 #61