Top 100 Comics Of The 10s

60-51: When The Best Are Marching In
Βρισκόμαστε στα μισά της αντίστροφης μέτρησης και τα καλύτερα έρχονται, με βήμα συγχρονισμένο και ταχύ! Υποδεχθείτε την ανάμνηση μιας τρομερής μικρούλας, μια διαφορετική ματιά στους μεταλλαγμένους, ένα ακόμη κορυφαίο noir μυστήριο και τον George Takei… πιτσιρικά!
60

March

2013-2016WritersJohn Lewis, Andrew AydinArtistNate PowellTop Shelf Productions

Έχω μια ελαφρά δυσανεξία στα comics που θεωρούνται σημαντικά αποκλειστικά λόγω της θεματολογίας τους. Και αυτό γιατί δεν βλέπω τα comics και γενικότερα την Τέχνη ως απλά ένα μέσο όπου μπορεί να ξεδιπλώσει ο καθένας την πολιτική του ατζέντα. Φυσικά, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως (και) τα comics δεν αποτελούν ιδανικό έδαφος, προκειμένου να μιλήσει κανείς για ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα. Το αντίθετο, μάλιστα.

Το MARCH είναι η ιστορία του John Lewis, που από το 1987 εκλέγεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων με τους Δημοκρατικούς. Τη δεκαετία του 1960, ο Lewis συμμετείχε ενεργά στους κοινωνικούς αγώνες των Αφροαμερικανών και ήταν ένας από τους έξι διοργανωτές της ιστορικής πορείας για τα κοινωνικά δικαιώματα στην Ουάσιγκτον, το 1963.

Στις σελίδες του comic βλέπουμε τον Lewis να μεγαλώνει, να πολιτικοποιείται και να συμμετέχει ενεργά στο κίνημα για τα ατομικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών, ενώ παράλληλα γινόμαστε μάρτυρες του ρατσισμού που επικρατούσε στις ΗΠΑ. Συγχρόνως, όμως, βλέπουμε τον αγώνα και την αποφασιστικότητα μερικών ανθρώπων, οι οποίοι αποφάσισαν να αλλάξουν τον κόσμο. Ο δρόμος, φυσικά, δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Ο Lewis και οι σύντροφοι του βιώσαν εξευτελισμούς, επιθέσεις, φυλακίσεις, ζώντας καθημερινά με το φόβο του θανάτου. Το MARCH, από τη μία μας θυμίζει πόσο έχουμε προχωρήσει ως κοινωνίες από τότε, ενώ, από την άλλη βοηθάει να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη αυτών των γεγονότων, προκειμένου να μην ξεχάσει κανείς πως κάποια πράγματα σε αυτό τον κόσμο έχουν κερδηθεί με αίμα.

Πέρα όμως από όλα αυτά, το MARCH είναι ένα εξαιρετικό comic που εντυπωσιάζει τεχνικά, ενώ έχει άψογη αφηγηματική ροή. Δε μπορώ να το επαινέσω αρκετά. Αν δεν το έχετε διαβάσει, διαβάστε το. Αν το έχετε διαβάσει, τότε ξέρετε γιατί δεν θα μπορούσε να λείπει από το φετινό Top 100 μας.

#60 #59 #58 #57 #56 #55 #54 #53 #52 #51