Top 100 Comics Of The 10s

60-51: When The Best Are Marching In

59

Rosalie Lightning: A Graphic Memoir

2016Writer/ArtistTom HartSt. Martin's Press

Το ROSALIE LIGHTNING είναι ένα αυτοβιογραφικό comic για τον μεγαλύτερο μάλλον πόνο που μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος κατά την διάρκεια της ζωής του. Ο δημιουργός του, Tom Hart, με κάποια υπεράνθρωπη, στα μάτια μου, δύναμη αντλεί ενέργεια από τον ασύλληπτο πόνο και τον διοχετεύει στο έργο του, τον ξορκίζει, τον κατανοεί, τον επεξεργάζεται και τον αποδέχεται. Η Rosalie (με το ατυχές δεύτερο όνομα Lightning) είναι το δίχρονο μοναχοπαίδι του Hart. Και είναι σε όλα της, σαν κάθε άλλο δίχρονο που έχετε ποτέ συναντήσει: σφύζει από ενέργεια, γεμάτη περιέργεια, σκανταλιάρα και τρυφερή ταυτόχρονα. Και χωρίς καμιά άλλη ένδειξη, πεθαίνει στον ύπνο της.

Δεν πρόκειται για spoiler, γιατί το ROSALIE LIGHTNING είναι ένα comic στην μνήμη της Rosalie, που τιμά την σύντομη ζωή της, αλλά είναι κυρίως ένα έργο για την αβάσταχτη απώλεια, την αποδοχή ενός ανεξήγητου θανάτου και το ταξίδι από τα τάρταρα της θλίψης στην ελπίδα. Είναι για προφανείς λόγους ένα πολύ δύσκολο ανάγνωσμα που, αν και αποφεύγει τους συναισθηματικούς εκβιασμούς και την εκμετάλλευση του μελό, πραγματοποιεί μια λεπτομερή ανατομία συναισθημάτων, σκέψεων και σχέσεων. Η αλήθεια του είναι επώδυνη για κάθε άνθρωπο με ενσυναίσθηση, αλλά είναι πλημμυρισμένη από τόση πολλή αγάπη που γίνεται καθολικά λυτρωτική.

Σε καμία περίπτωση δεν το προτείνω σε ανθρώπους που έχουν παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών (αν θέλουν να συνεχίσουν να κοιμούνται τα βράδια), αλλά για όσους από τους υπόλοιπους θεωρούν ότι μπορούν να διαχειριστούν το θέμα το συστήνω ανεπιφύλακτα.

#60 #59 #58 #57 #56 #55 #54 #53 #52 #51