Top 100 Comics Of The 10s

60-51: When The Best Are Marching In

52

Green River Killer

2011WriterJeff JensenArtistJonathan CaseDark Horse Comics

Ο Jeff Jensen ήθελε πάντα να διηγηθεί την ιστορία του πατέρα του και να φέρει στο φως μια σημαντική περίοδο της ζωής του. Αυτό δεν αποτελεί κάποια μεγάλη έκπληξη, καθώς δεν είναι σπάνιο φαινόμενο τα παιδιά να θέλουν να διηγηθούν ενδιαφέροντα αποσπάσματα από τις ζωές των γονιών τους. Εδώ, όμως, δεν έχουμε απλά την εξιστόρηση των γεγονότων μιας ιδιωτικής ζωής, αλλά και τη μεταφορά σε comic μιας από τις πλέον ενδιαφέρουσες υποθέσεις serial killer όλων των εποχών!

Βλέπετε, ο Jeff είναι γιός του Tom Jensen, ντετέκτιβ στο τμήμα ανθρωποκτονιών του Seattle και μεταξύ των αστυνομικών που ερεύνησαν την υπόθεση του διαβόητου Green River Killer, Gary Ridgway, υπεύθυνου για τη δολοφονία δεκάδων γυναικών στην πολιτεία της Washington, από τις αρχές των 80s έως τα μέσα των 90s. Ο πατέρας Jensen εργάστηκε στη συγκεκριμένη υπόθεση για σχεδόν 20 χρόνια και ανέλαβε να αποσπάσει την τελική ομολογία του Ridgway, ενώ ανάμεσα στις αρμοδιότητές του ήταν και η “συνεργασία” με τον δολοφόνο, για να βρεθούν τα θαμμένα πτώματα των θυμάτων.

Ο υιός Jensen, από την άλλη, κατορθώνει, μέσα από τις αριστοτεχνικά δομημένες σελίδες αυτού του graphic novel, να διεισδύσει βαθιά στο μυαλό του homicide detective, να καταδείξει όλες τις πτυχές της δουλειάς του και να “αποκαλύψει” ότι, τελικά, η έρευνα της υπόθεσης ενός κατά συρροή δολοφόνου δεν είναι πάντα γεμάτη ένταση, δράση και τρομερές ανατροπές, ούτε τόσο glamorous όσο θέλουν να μας πείσουν τα διάφορα TV procedurals. Παράλληλα, αποφεύγει επιμελώς να προσπαθήσει να σκαλίσει την ψυχοσύνθεση του ίδιου του δολοφόνου, κάτι που για να επιτευχθεί θα απαιτούσε μια σειρά από εικασίας και αυθαιρεσίες, κατορθώνοντας έτσι να διατηρήσει έναν ωμό ρεαλισμό, καθ’ όλη τη διάρκεια του comic.

Με ένα αναμφισβήτητα δυνατό θέμα, μεστή αφήγηση και ρεαλιστικούς διαλόγους από τον Jensen, αλλά και υπέροχα “καθαρό”, δίχως υπερβολές ή “ακροβασίες” artwork από τον John Case, το GREEN RIVER KILLER είναι ένα υποδειγματικό graphic novel, που μοιάζει καλύτερο κάθε φορά που το διαβάζεις.

#60 #59 #58 #57 #56 #55 #54 #53 #52 #51