Top 100 Comics Of The 10s

50-41: Strange Kind Of Wonder Woman
Μπαίνουμε δυναμικά στο Top 50 των καλύτερων comics της τρέχουσας δεκαετίας, και στην πρώτη δεκάδα βρίσκουμε παιδικά comics, εφηβικά comics, σοβαρά comics, cowboys, σαμουράι λαγούς, ελάχιστους υπερήρωες, καθώς και το ένα και μοναδικό manga της λίστας…
50

Rusty Brown

2012-2014Writer/ArtistChris WareBongo Comics

To RUSTY BROWN (και για να ακριβολογώ ο πρώτος τόμος του RUSTY BROWN) κυκλοφόρησε λίγους μήνες πριν κλείσει το 2019, για να χωθεί ακριβώς στη μέση του Τοp 100. Συγκεντρώνει τα τεύχη 16, 17, 19 και 20 του ACME NOVELTY LIBRARY (τα τρία πρώτα κυκλοφόρησαν στην προηγούμενη δεκαετία, ενώ το τεύχος 20 είχε κυκλοφορήσει το 2010) καθώς και ένα μεγάλο, αδημοσίευτο ως τώρα, κομμάτι ιστορίας, και ήταν το μεγάλο comic με το οποίο καταπιάστηκε ο Chris Ware, όταν ολοκλήρωσε το αριστούργημα που λέγεται JIMMY CORRIGAN. (Στις αρχές του 2000!)

Ο λόγος που επιμένω στην αρίθμηση και τις χρονολογίες, είναι για να γίνει κατανοητό το πόσος καιρός είχε περάσει περιμένοντας το RUSTY BROWN και πόσο σοκαριστικό και “overwhelming” ήταν όταν έφτασε στα χέρια μου. Σαν να άνοιξα μια μικρή πορτούλα και από μέσα της να ξεχύθηκε ένας ολόκληρος καταρράκτης εμπειριών. Το dustjacket που ξετυλίγεται και μπορεί να ξανατυλιχτεί με διαφορετικούς τρόπους για να φτιάξει ένα νέο εξώφυλλο, τα μικροσκοπικά γράμματα που με κάνανε να συνειδητοποιήσω, μετά από δεκαετίες απορίας, τί ακριβώς είναι η πρεσβυωπία, το πεντακάθαρο, σχεδόν κλινικό, artwork, που καταφέρνει να αποτυπώσει με σαφήνεια περίπλοκες ζωές. Όλα αυτά ήταν πράγματα που είχα γνωρίσει και παλιότερα, αλλά μετα από την απουσία τόσων χρόνων, ήρθαν με εμφατικό τρόπο να μου αποδείξουν πόσο μεγάλο αποτύπωμα μπορούν να αφήσουν πάνω μου.

Ο Chris Ware παίζει με τον αναγνώστη του. Ακόμα και ο τίτλος είναι παραπλανητικός, αφού σε κάνει να πιστέψεις ότι το comic έχει να κάνει με τον ήρωα του τίτλου. Αντί για αυτό, θα δούμε ότι, μετά από μια μακρά εισαγωγή, στην οποία εστιάζει σε μια μέρα, κάθε κεφάλαιο εστιάζει στη ζωή ενός από τους έξι κύριους χαρακτήρες. Το αποτέλεσμα είναι ένα ογκώδες βιβλίο, με ένα πολύπλοκο format, δοσμένο όμως με απλό τρόπο, που θα μας απασχολήσει και την επόμενη δεκαετία (αφού η ιστορία συνεχίζεται).

#50 #49 #48 #47 #46 #45 #44 #43 #42 #41