Top 100 Comics Of The 10s

50-41: Strange Kind Of Wonder Woman

41

Goodnight PunPun

2007-2013Writer/ArtistInio AsanoShogakukan

To GOODNIGHT PUNPUN είναι αναμφίβολα, αν όχι το καλύτερο (αλήτες όσοι δεν το ψηφίσατε, αλήτες!) αλλά σίγουρα το αγαπημένο μου από τα comics της δεκαετίας που φεύγει. Ο τιτάνας Inio Asano δημιουργεί μια συγκλονιστική, ρεαλιστική, αλλά καθόλου απλή ιστορία ενηλικίωσης, παρουσιάζοντας τη ζωή του νεαρού Punpun, από το δημοτικό μέχρι μετά το τέλος του σχολείου.

Μια ιστορία σκληρή, περίπλοκη, μεστή, φορτισμένη, γεμάτη συναίσθημα και συγκρούσεις, σε οικογενειακό, φιλικό, ρομαντικό αλλά κυρίως ατομικό επίπεδο, όπου συντελείται η υπαρξιακή έκρηξη της μετάβασης από τη μια φάση ζωής στην επόμενη. Μια ιστορία σαφώς δραματική, αλλά με πρωτότυπες πινελιές σουρεαλισμού και σωτήριου χιούμορ. Τα ενδότερα του ανθρώπινου ψυχισμού, όπου η σκατίλα και η ιδιοτέλεια που συνυπάρχουν με το μεγαλείο και την αθωότητα, δεν έχουν βρει καλύτερη ενσάρκωση από αυτό το λιτό σκίτσο πουλιού με τις μινιμαλιστικές, συμβολικές αποδόσεις εκφράσεων, που λειτουργεί για τον αναγνώστη ως λευκός καμβάς-πρωταγωνιστής.

Δεν νομίζω ότι έχω βιώσει ποτέ καλύτερη απεικόνιση της παιδικής ηλικίας-νεότητας, σε οποιαδήποτε μορφή τέχνης, από το GOODNIGHT PUPNPUN, που σκοτώνει κάθε νοσταλγικό ρομαντισμό, κάθε μανιχαϊστικά αφηγηματικά σχήματα, κάθε ηθική εξιδανίκευση, και βουτάει σε έναν γκρι βούρκο αστικής ασφυξίας χωρίς αναπνευστήρα. Σίγουρα δεν είναι ένα comic που μπορεί να διαβαστεί από όλους, αλλά για τους έμπειρους αναγνώστες, που αναζητούν το “ψαγμένο”, ένα διαμάντι τους περιμένει.

#50 #49 #48 #47 #46 #45 #44 #43 #42 #41