Top 100 Comics Of The 10s

50-41: Strange Kind Of Wonder Woman

46

Trashed

2015Writer/ArtistDerf BackderfAbrams Comicarts

Όπως κι εγώ, ίσως κι εσείς να μη θέλατε να μάθετε περισσότερα για το ταξίδι των σκουπιδιών από τη στιγμή που τα αφήνετε στον κάδο. Λυπάμαι, μα δεν έχει σημασία, το TRASHED είναι εδώ και θα σας δείξει, σε κοντινό πλάνο, ό,τι προτιμούσατε να αγνοείτε.

Πτώματα γατών, πάνες που σκάνε, κάδοι γεμάτοι σκουλήκια, σκουπιδοσακούλες γεμάτες με υγρά σκατά, το TRASHED δεν αφήνει καμία λεπτομέρεια απέξω. Πρόκειται, άλλωστε, για μία μυθοπλασία εμπνευσμένη από τις εμπειρίες του δημιουργού του, Derf, ο οποίος εργάστηκε ως σκουπιδιάρης για δύο χρόνια. Το comic αποτελείται από στιγμιότυπα της δουλειάς και της ζωή ενός 22χρονου σκουπιδιάρη. Στην περίοδο ενός χρόνου, ξεναγεί τον αναγνώστη στον χώρο εργασίας του, χωρίς φίλτρα, και με όσο χιούμορ χρειάζεται, ώστε να καλυφθεί η βρώμα.

Φυσικά, όπως κάθε καλό underground comic, το TRASHED δεν μένει στην επιφάνεια των γεγονότων, μα ασκεί γερή κριτική στο σύστημα που το δημιούργησε. Η καταναλωτική κοινωνία είναι στο στόχαστρο, και παρέα ακολουθούν ο καπιταλισμός, ο ναζισμός, η έλλειψη ανθρωπιάς στην αμερικάνικη κοινωνία. Χωρίς μελό και δάκρυα, ο Derf καταφέρνει να αποτυπώσει την αδιαφορία των ανθρώπων, μέσα από τα σκουπίδια, τις πεταμένες φωτογραφίες, και τα νεκρά κατοικίδια αφημένα στον κάδο.

Περιττό να πω πως τα underground μελάνια του Derf ταιριάζουν υπέροχα στο θέμα. Σίγουρα υπάρχουν πολλοί τρόποι να σχεδιάσει κανείς μια χωματερή, μα με ακουαρέλες και μολύβι, το αποτέλεσμα δε θα έμοιαζε εξίσου βρώμικο. Κάθε panel είναι σχεδιασμένο με πολλή λεπτομέρεια, και το κείμενο, συχνά δύσπεπτο, διαβάζεται με ευχαρίστηση χάρη στο πολύ όμορφο σχέδιο.

Με μοναδικό μου παράπονο το διδακτικό τόνο που θα μπορούσε να έχει αποφύγει, μπορώ να πω πως το TRASHED με σημάδεψε. Αιχμηρό, αστείο, και λίγο ευαίσθητο μέσα στο φαινομενικό κυνισμό του, έχει σίγουρα τη θέση του στο Top 100 της δεκαετίας.

#50 #49 #48 #47 #46 #45 #44 #43 #42 #41