Top 100 Comics Of The 10s

50-41: Strange Kind Of Wonder Woman

44

Wonder Woman (Greg Rucka)

2016-2017WriterGreg RuckaArtistsLiam Sharp, Nicola Scott, Bilquis EvelyDC Comics

Δεν υπήρξα ποτέ φανατικός, ούτε καν συστηματικός αναγνώστης της Wonder Woman. Ήξερα το βασικό lore, ήξερα ένα κομμάτι της σχεδιαστικής και σεναριακής ιστορίας, αλλά σαν χαρακτήρας δεν μου τραβούσε την προσοχή, ειδικά επειδή, κατά κανόνα, θύμιζε κοπέλα βγαλμένη από καλλιστεία, ή μεταγενέστερα τη “θηλυκή Superman”. Επίσης, με τη μυθολογία τα αμερικανικά comics συνήθως τα κάνουν ρόιδο.

Ωστόσο, το φοβερό σχέδιο του Liam Sharp και η συνήθης παγίδα του reboot (εν προκειμένω το REBIRTH), με έπεισαν να δοκιμάσω τον τίτλο. Εδώ φαίνεται πραγματικά τι μπορεί να κάνει ένας σεναριογράφος που καταλαβαίνει, όχι απλά την ιστορία του χαρακτήρα (που μεταξύ μας, δεν είναι πολύ σπουδαία), αλλά τις δυνατότητες και τη δυναμική του. Ο Greg Rucka κάνει δύο δουλειές: μαζεύει τα συντρίμμια και το μπάχαλο που άφησαν πίσω τους τα FINAL CRISIS και New 52, και καθιερώνει εκ νέου το origin της Wonder Woman, εξηγώντας ταυτόχρονα τις ασυνέπειες και το μπάχαλο, με μια μαστόρικη μετα-αφήγηση.

Έτσι, έχουμε μια Wonder Woman πολεμίστρια, η οποία ενστερνίζεται την αποχή από τη βία, πλην αναγκαιότητας, όπως μπορούν μόνο οι αληθινά ισχυροί και φωτισμένοι (χαρακτηριστικό που, μυθολογικά, το έχει και ο Ερμής). Έχουμε μια Wonder Woman με τη θηλυκότητα μιας θεάς, αλλά όχι με μια ξέφρενη, ανούσια σεξουαλικότητα. Έχουμε μια Wonder Woman ατρόμητη, εκτός από όταν έρχεται αντιμέτωπη με τις ασυνέχειες ενός παρελθόντος που θεωρούσε αληθινό. Όπως και οι θεοί της ελληνικής μυθολογίας, έχουμε μια Wonder Woman ανθρώπινη, αλλά μεγεθυμένη στο θεϊκό επίπεδο, ενώ ανάλογη συνέπεια δίνεται και στους συμπληρωματικούς της χαρακτήρες, όπως ο Steve Trevor και η Barbara Ann Minerva, η τρέχουσα Cheetah.

Η δε ευρύτερη πλοκή, από το “Year One” μέχρι την εξήγηση όλων των ασυνεχειών που πλέκει ο Rucka, δίνει ένα πολύ έξυπνο και ικανοποιητικό κλείσιμο – που, όπως κάθε έπος, έχει τις ρίζες του τόσο στο ανθρώπινο, όσο και στο θεϊκό. Περαιτέρω, όταν συνδυάζεις όλα αυτά με εξαιρετικό artwork, κομμένο και ραμμένο στην αθωότητα του origin και την απώλεια αυτής στην τρέχουσα πλοκή, έχεις ένα αληθινό διαμάντι.

#50 #49 #48 #47 #46 #45 #44 #43 #42 #41